Històries de Barcelona (III)
La moreneta ‘fake’ de Barcelona
La basílica dels Sants Just i Pastor conserva una rèplica idèntica de l’emblemàtica talla romànica
Les ferides de guerra de la plaça de Catalunya
El modernisme ocult de l’Estació del Nord de Barcelona
Avui dia resulta difícil imaginar-se la imatge de la Mare de Déu de Montserrat en un altre escenari que no sigui la muntanya sagrada, a la Catalunya central. Però és cert que el 1823, és a dir, fa just 200 anys, la popular Moreneta es trobava ni més ni menys que a Barcelona.
De fet, segons una llegenda recollida pel folklorista Joan Amades, el culte a la Mare de Déu de Montserrat no es va iniciar a la muntanya, sinó a Barcelona. Més concretament, a la basílica dels Sants Just i Pastor, al barri Gòtic (Ciutat Vella). D’acord amb la tradició, va ser en aquesta església, una de les més antigues de la ciutat, on va començar a venerar-se la imatge, portada per Sant Pere des de Jerusalem.
Seguint amb la llegenda, al segle VIII la talla va ser traslladada a Montserrat per protegir-la de les invasions musulmanes. La van amagar en una cova, on anys més tard va ser redescoberta per uns pastors. En aquest mateix lloc s’aixecaria una ermita, que posteriorment donaria pas a l’actual monestir.
Llegendes al marge, és cert que la talla actual de la Mare de Déu està datada al segle XII. Es va mantenir a Montserrat fins al convuls segle XVIII, quan els monjos van haver d’amagar-la i reemplaçar-la per una rèplica en múltiples ocasions. La primera, durant la Guerra del Francès, per salvar-la dels saquejos de les tropes napoleòniques.
Durant el Trienni Liberal, la Mare de Déu es va veure novament obligada a l’exili. Després de la desamortització decretada el 1820, les autoritats constitucionals barcelonines van ordenar traslladar-la a la capital, per evitar que caigués en mans reialistes.
La talla, custodiada per tres guardians del santuari, va arribar a Barcelona el 6 de gener del 1823, i va ser rebuda amb gran pompa. Una comitiva d’autoritats, amb la banda de música i els gegants, la va traslladar a la catedral, i va quedar finalment instal·lada a la desapareguda església de Sant Miquel, al costat de la seu de l’ajuntament.
La Moreneta es va mantenir 17 mesos a Barcelona. Durant aquest període va ser objecte d’una restauració, possiblement en un taller del Portal de l’Àngel. Es creu que va ser llavors quan a la figura, ja enfosquida, se li va donar la capa de pintura negra que encara conserva. Així mateix, es van reconstruir els braços i les mans de la Verge, i es va reemplaçar la figura del nen Jesús.
Notícies relacionadesEl juny del 1824, amb la restauració de l’absolutisme, la talla va poder tornar a Montserrat. No va ser un retorn definitiu, perquè la imatge va haver de ser traslladada diverses vegades més, per protegir-la de la fúria anticlerical. Així va ser durant les gatzares del 1835, la Setmana Tràgica i la Guerra Civil.
A la basílica dels Sants Just i Pastor avui encara es venera la patrona de Catalunya, seguint una tradició iniciada fa segles. L’altar major de l’església el presideix una rèplica de la talla romànica, atribuïda a l’escultor Joan Matamala. ¿Una rèplica? Bé, hi ha qui diu que aquesta és, en realitat, l’autèntica Moreneta, que es va ocultar a Barcelona durant la Guerra Civil. I que la imatge que avui es venera a Montserrat és, per tant, una còpia. Ara bé, molt probablement, aquesta història té més de llegenda que de realitat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034