La preocupació dels barcelonins per la inseguretat no deixa de pujar

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Les dades són rotundes: els barcelonins consideren que la inseguretat continua sent el principal problema de la ciutat. I no només això: cada vegada són més els que ho afirmen. És cert és que sempre acompanya a aquesta estadística el debat sobre si el que inquieta els barcelonins són els delictes reals o percebre que es produeixen.

En qualsevol cas, sostenen per norma els governants, si aquesta percepció existeix cal combatre-la. I és un dels afanys que ha mostrat el nou alcalde, Jaume Collboni, en el temps, cinc setmanes, que fa que és en el càrrec. També ho és millorar la neteja, que continua sent un dels problemes més rellevants per als habitants de la capital catalana, tot i que es dispara menys i en part millora una mica la imatge de la ciutadania.

Perquè la lectura de les dades obtingudes mitjançant sondejos del consistori és aquesta vegada una cosa més complexa que en altres ocasions. La neteja, el segon problema recurrent de la ciutat, segueix també dalt de tot de la llista negra ciutadana.

Dos sondejos alhora

Normalment, aquestes qüestions són calibrades per dos productes de l’Ajuntament de Barcelona: l’enquesta de serveis municipals, que s’elabora una vegada a l’any, a partir de prop de 6.000 entrevistes personals a ciutadans de totes les nacionalitats, i el baròmetre semestral, amb 800 entrevistes telefòniques que es fan només a persones de nacionalitat espanyola.

Excepcionalment, aquesta vegada l’enquesta i el baròmetre van ser presentats de forma conjunta, una tasca que va correspondre a la primera tinenta d’alcalde, Laia Bonet, i al director de l’Oficina Municipal de Dades, Màrius Boada. Quant als principals problemes de la ciutat, no varia el més assenyalat.

Segons l’Enquesta de Serveis Municipals, elaborada entre el 19 de gener i el 17 d’abril (es va avançar al període perquè l’estudi no coincidís amb la campanya electoral), la inseguretat és el principal problema de la ciutat: així ho assenyala un 22,7% dels enquestats. El 2022 i el 2021, també encapçalava la llista, tot i que era un 19,1% i un 14,5%, respectivament, el que ho assenyalava. La neteja és el segon problema segons l’enquesta: un 13,2% dels barcelonins així ho considera, davant el 12,4% que ho sostenia 12 mesos enrere.

Accés a la vivenda

El tercer problema d’aquesta llista és l’accés a la vivenda, que assenyala com a principal inquietud un 9,6%, clarament per sobre del 6,7% que ho feia a l’Enquesta de Serveis Municipals del 2022.

En el cas del Baròmetre Semestral realitzat entre el 30 de maig, després de les eleccions municipals del dia 28 de maig, i el 8 de juny, una setmana abans de la investidura de Jaume Collboni, la inseguretat es dispara molt més: un 26,6% l’assenyala com a primer problema, quan en el baròmetre de desembre del 2022 ho feia un 24,8%; el juny del 2022, un 20%, i el desembre del 2021, un 20,8%. Tant en l’enquesta com el baròmetre, la tendència és, d’aquesta manera, que cada vegada més barcelonins assenyalin la inseguretat com a problema.

En el baròmetre l’ordre és diferent: la neteja, segona el desembre del 2022, passa a ser el tercer problema, al caure del 15,8% al 9,9% el percentatge de gent que l’assenyala. En canvi, puja del 7,6% a l’11,6% el grup de gent que cita l’accés a la vivenda com a principal inquietud, cosa que l’eleva del tercer lloc al segon.

La ciutat està pitjor

El 58% dels barcelonins creuen que la ciutat ha empitjorat en l’últim any i un 56%, que millorarà el que ve, segons el Baròmetre. Segons l’enquesta, un 27%, que Barcelona ha millorat, i un 54%, que ha empitjorat.

Notícies relacionades

Com és de manual en aquests casos, Laia Bonet va destacar la dada positiva: que la satisfacció de viure a Barcelona es mantingui en un notable, amb un 7,2, i que els ciutadans donin un 5,7 a la gestió municipal, si bé va assenyalar que el repte és apujar aquesta nota a un sis. Sobre el fet que la inseguretat, la neteja i l’accés a la vivenda siguin vistos COM a problemes principals ha afirmat: «El nou govern accepta el repte de millorar aquests indicadors».

Amb tot, i especialment en el que incumbeix la seguretat, s'ha de recalcar que el PSC, que avui governa en solitari, ja dirigeix aquesta competència des del 2019, com a soci de Barcelona en Comú. Perquè el responsable del tema a la ciutat és des de fa quatre anys el mateix, el tinent d’alcalde Albert Batlle.