Govern metropolità quadripartit
Damià Calvet, Janet Sanz, Elisenda Alamany i Jordi Valls, nous vicepresidents de l’AMB
Les quatre cares polítiques conegudes lideraran àrees de l’Àrea Metropolitana de Barcelona 2023-2027
ACORD DE GOVERN | El PSC, Junts, els Comuns i ERC exhibeixen govern metropolità a quatre
CONTEXT | Collboni presidirà la nova Àrea Metropolitana de Barcelona a partir del 27 de juliol
RESULTATS METROPOLITANS 28M | El PSC deixa enrere ERC i l’extrema dreta irromp al ‘cinturó roig’

El ja revalidat govern quadripartit (PSC, Junts, ERC, Comuns)de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que presidirà Jaume Collboni (PSC) tindrà cares de la política catalana i barcelonina conegudes en les seves noves vicepresidències a partir de la constitució de l’administració metropolitana 2023-2027 aquest pròxim 27 de juliol.
Damià Calvet (Junts), Janet Sanz (Comuns), Elisenda Alamany (ERC) i Jordi Valls (PSC) es responsabilitzaran de vicepresidències amb àrea pròpia assignada, tal com ha pogut confirmar EL PERIÓDICO a través de fonts coneixedores del nou executiu metropolità.
Per carteres, l’exconseller Calvet liderarà la vicepresidència metropolitana de Polítiques Urbanístiques; l’extenienta d’Alcaldia de Colau Janet Sanz dirigirà la vicepresidència d’Acció Climàtica i Agenda Estratègica Metropolitana; la regidora barcelonina –i que es postula com a relleu d’Ernest Maragall– Elisenda Alamany es farà càrrec de la vicepresidència de l’Àrea Internacional i Metròpolis Digital; i Jordi Valls, actual tinent d’Alcaldía de Collboni i regidor de l’Eixample, assumirà la vicepresidència de Promoció Econòmica i Política Social.
Roger Barres, investigador en l’àrea de Governança de l’Institut Metròpoli, posa el focus en com es desenvoluparà i aterrarà el PDU: «S’haurà de veure si es fa a través d’un pla d’ordenació urbanística metropolità (POUM) o si cada ciutat desenvolupa el seu propi POUM local. Aquesta translació sí que serà una qüestió política», comenta Barres.
L’investigador considera que el pròxim mandat serà també el d’actualitzar o refer els grans plans metropolitans ja aprovats inicialment o en marxa: el PMEC 2030, relatiu a la transició energètica; el PREMET25, vinculat a la gestió de residus, o el Pla metropolità de mobilitat urbana (PMMU), per exemple.
Notícies relacionadesTambé es tornarà a reprendre el denominat Pla estratègic metropolità (PEMB), amb l’etern debat sobre governança de fins on ha d’arribar la sobirania de l’AMB: si limitar-se als actuals 36 municipis o expandir-se a la regió metropolitana, on fa anys que grans ciutats com les cocapitals del Vallès, Sabadell i Terrassa, o Mataró demanen el seu lloc.
Durant l’últim mandat ja es va escenificar el desacord entorn d’aquesta qüestió entre els Comuns de Colau, que advocaven per la via àmplia, i el PSC, que no l’acaba de veure. La conversa tornarà a ser a sobre de la taula d’una AMB en la qual, això sí, després de les últimes eleccions municipals del 28M, els socialistes guanyen encara més pes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Elisenda Alamany Cornellà Barcelona Política Catalunya Ajuntament de Barcelona AMB ( Àrea Metropolitana de Barcelona )
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- Almenys tres ferits per una allau a Naut Aran
- Obituari Mor als 90 anys l’actor Richard Chamberlain, famós pel seu paper a ‘El pájaro espino’ i ‘Shogun’
- Catalunya ultima un pla per fitxar científics dels EUA
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- Projecte audiovisual El nou canal de TVE en català començarà a emetre l’11 de setembre
- Debut apoteòsic del ‘protegit’
- Marc Márquez cau i cedeix a Àlex el testimoni en el Mundial
- «Si veus aquest Barça és l’ADN Flick»