Denúncia per soroll a Sant Martí

La terrassa de lloguer per a festes del carrer dels Enamorats que irrita els veïns

La terrassa de lloguer per a festes del carrer dels Enamorats que irrita els veïns

Jordi Cotrina

5
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Des de fa dos anys, els veïns del número 113 del carrer dels Enamorats, a Sant Martí, viuen amb excitació la proximitat del cap de setmana. Per ser exactes, amb un temor intens. Perquè, afirmen, just davant d’aquesta finca, a Enamorats, 116, hi ha un edifici baix amb una terrassa que es lloga per a festes.

Denuncien que quan aquestes celebracions tenen lloc es prolonguen sovint des de primera hora de la tarda fins a la matinada, cosa que genera un soroll que envaeix els veïns del 113 i que impedeix dormir als nens. Asseguren que residents d’altres blocs han compartit amb ells aquesta inquietud i remarquen que el so arriba molt més als pisos alts, que de vegades des del carrer s’aprecia molt menys.

Pànic al cap de setmana

També expliquen que han adquirit el costum de consultar a principis de setmana la web en la qual s’ofereix la terrassa a fi de comprovar quina és la disponibilitat per llogar-la el divendres, dissabte i diumenge posteriors. Si està tot ple, alguns es busquen un pla fora de Barcelona per no estar a casa quan la música i els crits regnin. Perquè asseveren que això és el que passa si hi ha festa.

En contrast, la versió del responsable de la terrassa, que prefereix reservar el seu nom, és que en els últims temps gairebé no s’han celebrat festes en aquest espai, que a les 22.00 acaben i que mai li han posat multes per soroll, amb l’excepció d’una reunió que va fer amb els seus amics el 2019, abans de la pandèmia. També diu que és inquilí de l’edifici on es troba i afirma que està legalment facultat per llogar la terrassa pel contracte que va firmar amb la propietat.

Després de la pandèmia

Com en tants conflictes de veïnat i soroll dels últims temps, els afectats expliquen que els problemes van arribar quan la pandèmia va començar a acomiadar-se, quan el confinament va donar pas a una semillibertat de moviments, amb restriccions horàries per a l’oci nocturn a locals i establiments.

L’inquilí indica que en realitat va començar a llogar la terrassa fa quatre anys. Segons la informació de la web de lloguer d’espais per a esdeveniments en la qual s’anuncia, HolaPlace, se n’han celebrat 51 a la seva terrassa, és a dir, un cada mes. Segons els que resideixen al davant, la freqüència ha sigut més alta, almenys en períodes recents.

Sant Joan

Un dels veïns posa data al principi del conflicte, Sant Joan del 2021: «Vam veure que hi havia una festa amb música al màxim, amb molta gent. Al principi vam pensar que era normal, després d’estar tancats tant temps, però van passar les tres, les quatre, les cinc de la matinada. Després d’això ja no han parat».

El pis que hi ha a sota de la terrassa, sempre segons els veïns, es lloga com a vivenda turística. El responsable del lloguer de la terrassa ho nega: insisteix que ell viu allà. També nega que les festes es prolonguin fins a la matinada. En la web, s’indica que han d’acabar a les 22.00, però a Enamorats, 113, juren i perjuren que això no és així. L’anunci, per cert, també informa que la responsabilitat per possibles molèsties és de qui llogui la terrassa, d’uns 70 metres quadrats.

Buit legal

Els veïns van preguntar a l’Arxiu municipal de Sant Martí si existia alguna llicència d’activitat vinculada a l’immoble del número 166 i la resposta va ser negativa. L’inquilí replica que es tracta d’un cas d’alegalitat, que ell no incompleix cap norma, perquè no hi ha norma que reguli el lloguer d’aquest espai. Així l’hi ha advertit HolaPlace, relata.

La plataforma precisa que si el denuncien ha de ser per un altre motiu, per exemple, per soroll, i l’informa d’això en un missatge que ell aporta a aquest diari: «No existeix una llei que prohibeix llogar la terrassa de casa teva per hores».

Els veïns van presentar una instància a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de Sant Martí contra el soroll que causen els esdeveniments de la terrassa el maig del 2022. A principis de juliol passat van rebre resposta. La instància era arxivada perquè ja n’existia una d’anterior: una altra persona havia denunciat a l’OAC que la propietat funcionava com a pis turístic il·legal i s’estava investigant. El 13 de juliol, l’administrador de la finca del número 113 va presentar una altra instància en nom de la comunitat per demanar una inspecció al 116.

Vacances

Contactat per aquest diari, l’ajuntament, en aquest cas el districte de Sant Martí, que podria donar llum sobre si hi ha una actuació reprovable en l’organització de les festes, contesta que no està en condicions d’informar de com està l’assumpte que incumbeix al número 116 del carrer dels Enamorats, perquè els responsables de gestionar-ho, els que disposen de les dades del cas, estan de vacances.

El tema també ha arribat al Síndic de Greuges de Barcelona, i és d’esperar que el consistori constati després del descans vacacional si té intenció d’actuar per frenar les festes a la terrassa o, per contra, donar la raó a l’inquilí i reconèixer que pot organitzar-les.

Pensió d’invalidesa

Perquè el responsable insisteix que res li impedeix legalment actuar com ha estat fent. També assegura que els ingressos que rep pel lloguer de la terrassa no són elevats, «uns 500 o 600 euros al mes, més o menys», pels quals afirma que paga impostos i amb els quals diu complementar la pensió d’invalidesa que rep des que un accident laboral li impedeix treballar.

Abans, explica, cobrava 35 euros per hora amb vuit hores com a màxim. Ara, prossegueix, la tarifa està en 50 euros l’hora per un màxim de cinc hores.

Visites de la Guàrdia Urbana

Notícies relacionades

En aquests anys, afegeix, ha rebut «vuit o deu visites de la Guàrdia Urbana», que segons la seva versió ha aixecat «dues o tres actes». Mai, excepte aquell dia del 2019, l’han multat, reitera. Els veïns remarquen que l’última vegada que es va presentar la Guàrdia Urbana va ser dissabte passat. I l’inquilí postil·la que van acudir, però que no van impedir que la festa continués.

La disputa, en resum, és entre els veïns que sostenen que no poden descansar quan hi ha festes i el privat que assegura que les organitza per ingressar uns diners extres que diu necessitar per pagar el lloguer. En concret, es dona la paradoxa, per pagar el lloguer de la casa de la terrassa que li dona aquests diners.