A la Barceloneta i Sant Miquel
Les acampades a la platja de Barcelona creixen amb l’arribada de viatgers ‘low cost’
Als subsaharians instal·lats fa mesos s’hi sumen ara nòmades estivals que pernocten al litoral
Una acampada de migrants malviu a les platges de Barcelona
El ‘top manta’ torna amb força al centre de Barcelona
L’asfixiant estiu que està vivint Barcelona no ha impedit que la platja de la Barceloneta es consolidi com a llar del col·lectiu migrant que fa un any que està instal·lat en tendes de campanya i que s’hi uneixin, a pocs metres, altres grups dispars de nòmades estivals que eventualment també dormen sobre la sorra. Com a conseqüència, el freqüentat tram ofereix una imatge xocant per als primers banyistes del dia, que sovint se’n troben uns i d’altres dormint com socs, impassibles a l’onada de calor, o bé acabats de llevar, malgrat no estar permès.
El desembre passat aquest diari relatava la difícil situació del grup de migrants subsaharià que havia fet de la sorra de la platja el seu domicili. El col·lectiu variava en volum diàriament, però tenia almenys una desena de residents habituals, que en alguns moments eren molts més. L’ajuntament ja va explicar llavors que la majoria no volien rebre ajuda social ni abandonar la zona.
Diferents perfils
Ara, aquest campament, integrat sobretot per senegalesos i gambians que malviuen d’alguna feina eventual, venda ambulant o donatius, ha crescut. N’han arribat alguns més; però molt a prop venen i van diferents viatgers ‘low cost’ europeus, disposats a la pernoctació gratis en tendes de campanya i sacs de dormir. Aquests últims també ho fan puntualment als pòrtics sota el passeig Marítim, al Bogatell. En altres ocasions, es tracta simplement de turistes joves que després d’unes copes de més o una nit de ‘botellon’ es queden adormits a la intempèrie.
Les seves històries no tenen res a veure entre si, més enllà de l’allotjament que els brinda la platja.
Una veïna, T. M., que porta uns mesos residint a prop, ha enviat aquests dies unes fotos a la secció Entre Tots d’EL PERIÓDICO, i expressa estupor per la suposada permissivitat municipal que detecta al respecte. No entra en els casos particulars, sinó en els efectes col·laterals, com una reguera d’ampolles i llaunes sense tirar a la paperera, que ofereixen una imatge poc envejable del litoral de la ciutat, manté. «Aquest matí hi ha unes 30 tendes amb gent dormint i plàstics per tot arreu», relatava. «No és una cosa agradable», opinava, qüestionant: «¿és legal aquí muntar una tenda i dormir a la platja? Està plena d’escombraries també», apuntava, entre la Barceloneta i Sant Miquel.
Fa mesos que els veïns del barri mariner demanen solucions reals, tant des del flanc social per als migrants més vulnerables, com des de l’àmbit de la seguretat ciutadana pel grupuscle que presumptament ven drogues a la plaça del Mar, on protagonitzen algunes baralles, i que ha sigut ja objecte d’algunes batudes, tant de la Guàrdia Urbana com dels Mossos i de la Policia Nacional per temes de la llei d’estrangeria. Però fa uns dies van tenir ocasió de mostrar l’escena a l’alcalde Jaume Collboni, que va anar a visitar el barri.
L’Associació de Veïns de la Barceloneta li va reclamar solucions davant una situació ja enquistada. Sobretot pel grup que vinculen a activitats delictives, i a les baralles que alguns han protagonitzat a la plaça, relaten a aquest diari. I per la degradació que viu l’entorn de l’antiga Clínica Barceloneta, diuen.
Vulnerabilitat i recursos
L’Ajuntament de Barcelona explica que els seus serveis socials «estan treballant amb un grup aproximat d’unes 12 persones vulnerables que acostumen a pernoctar a la zona». Aquest col·lectiu ha «establert vincles amb el servei d’atenció social a persones sense sostre en l’espai públic». A la resta se’ls ha ofert «atenció diverses vegades, però no han volgut vincular-s’hi».
En aquest tipus de casos la Guàrdia Urbana «recorda a totes les persones que pernocten a la platja que no està permès». En el cas de detectar una situació de vulnerabilitat, se’ls ofereix «informació de la xarxa de serveis i equipaments socials més adequats per a la seva situació». Una cosa que molts declinen.
El consistori és conscient que a l’estiu «s’observen altres dinàmiques vinculades a aquesta situació, com la pernocta de turistes o altres persones que dormen a la zona durant la resta de l’any però que durant l’estiu es traslladen a la platja», malgrat estar prohibit.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034