Canvis en el Top100
CERCADOR | Els 18 noms de moda per a nounats que debuten a Barcelona
El percentatge de barcelonins que han nascut a l’estranger supera el 30% per primera vegada
Barcelona guanya població per primera vegada des del 2020 gràcies a la immigració
La ciutat sense nens: al 78% dels domicilis de Barcelona no hi viuen menors d’edat
MAPA | Nacionalitat més freqüent a Barcelona per seccions censals
Els noms més comuns per als nounats són un rànquing que any rere any genera curiositat. No només entre les famílies que esperen una criatura, sinó també entre l’opinió pública, perquè deixen intuir les tendències socials i culturals del moment. Les modes, personatges famosos i el pes de la immigració en la demografia influeixen decisivament.
El cas de Barcelona és particular, per la gran transformació sociològica que ha viscut la ciutat des dels Jocs Olímpics. L’arribada de nous veïns de múltiples procedències i la caiguda preocupant de la natalitat a la ciutat queden reflectides en les interessants classificacions històriques que ofereix el departament municipal d’Estadística.
Aquest agost s’han donat a conèixer els deu noms més recurrents per als nascuts el 2022 a Barcelona ciutat i en el conjunt d’empadronats de qualsevol edat. El podi femení i masculí de l’últim any va ser per a Emma, Olivia i Júlia i per a Leo, Bruno i Pau. Entre la població de la ciutat encara regnen noms clàssics: Maria, María i Montserrat i Antonio, Antoni i Josep.
18 debuts
No obstant, els llistats complets donen una tendència a la diversificació dels antropònims a la ciutat, molt marcada per la seva nova composició social. Així, 18 noms ‘nous’ s’han colat per primera vegada en el Top50 de noms masculins i el Top50 de femenins per a barcelonins nascuts del 2020 al 2023. En concret n’hi ha nou per a cada gènere. Amb un segle de recompte aproximadament, aquesta vintena mai havia sigut popular a la capital catalana.
Així, entre els antropònims associats a nens despunten els noms internacionals Liam, Oliver, Noah, Enzo, Thiago, Axel, Nico, Leonardo i Erik. En els destinats a nenes, s’estrenen Alma, Lara, Greta, Vega, Zoe, Nina, Maia, Candela i Èlia. Els dos cercadors inserits en aquest article permeten bussejar a fons en les dades.
L’estadística no té en compte l’accentuació, per la qual cosa computen conjuntament aquells que tinguin doble grafia en català i castellà, com seria el cas d’Élia i Èlia. Sí que separa, això sí, les abreviacions que s’han emancipat del nom original. L’exemple més clar és Leo i Leonardo. El primer, cal dir, molt més estès (229 casos) i veterà en el rànquing històric (ja es va colar en el top50 del 2010-2019) que la fórmula completa Leonardo (59).
Molt curts i amb ‘a’ final
En general triomfen els noms curts. 10 dels 50 masculins són monosíl·labs i més de la meitat, 27, té quatre lletres com a màxim. Entre els 50 femenins n’hi ha només un de monosil·làbic, Mar, ja que molts contenen hiats. No obstant, més de dos terços, concretament 37 noms, tenen menys de cinc lletres. Encara sorprèn més una altra coincidència: fins a 44 dels 50 noms de dona de moda, majoria absolutíssima, acaben amb la lletra ‘a’. Les úniques sis excepcions són Abril, Chloe, Arlet, Mar, Inés i Zoe.
Dos noms no han passat de moda
Notícies relacionadesEls llistats per dècades permeten observar modes que van i tornen. Per exemple ha tornat Victoria, que no sobresortia des dels anys 20 i 30. D’altres, en canvi, van ser un ‘hit’ desaparegut, com Jesús que surt dels rànquings en els 70 i Mercè –patrona de Barcelona– que va saltar en els 70. Al revés també: Laia i Marc van debutar en els 70 i ja no se n’han anat.
Per contra, dos noms exhibeixen una popularitat perenne. No han passat de moda en un segle. Es tracta de Joan i Maria, que estan en el Top50 de totes les dècades. Un cas singular és Jordi, patró de Catalunya: s’ha mantingut entre el mig centenar més recurrent cada dècada, però, per ara, no forma part dels més elegits entre 2020 i 2023.