‘Tradicional’ esbroncada

VÍDEO | Sonora xiulada i crits d’«independència» en el pregó de les festes de Gràcia 2023

GUIA COMPLETA | Festes de Gràcia 2023: dates, concerts i activitatsFestes de Gràcia 2023: dates, concerts i activitats

EDITORIAL | Les festes d’una Gràcia vivaLes festes d’una Gràcia viva

TESTIMONIS | Els perquès rere l’esforç veïnal de les festes de Gràcia: «És una cosa increïble»Els perquès rere l’esforç veïnal de les festes de Gràcia: «És una cosa increïble»

PÚBLIC Les festes de Gràcia, a la recerca d’una recepta contra la massificació: «Ve massa gent»Les festes de Gràcia, a la recerca d’una recepta contra la massificació: «Ve massa gent»

2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

L’inici de les festes de Gràcia oficialment el marca el pregó, aquest any a càrrec de dos capitans del Club Esportiu Europa, tot i que la tradició de facto inclou dos ingredients més en el tret de sortida. La proclama oficial és precedida per l’anomenat «pregó alternatiu», que aquest 2023 ha criticat la massificació de la festa més estrella de l’estiu de Barcelona amb una cridanera performance.

I junt amb els pregons, no ha faltat una contundent esbroncada del públic als polítics. L’estiu passat Gràcia ja va ser escenari d’una xiulada contra el regidor del districte, Eloi Badia, que arribava després de la sonada esbroncada a Ada Colau l’estiu del 2021. Aquest agost ha coincidit amb l’estrena del nou govern monocolor del PSC encapçalat per Jaume Collboni. L’alcalde no ha acudit al pregó i qui ha rebut el ruixat popular ha sigut la tinenta d’alcaldia Laia Bonet, nova responsable del districte.

El públic ha escoltat respectuosament la primera intervenció, de la presidenta de les festes, Lina López. El segon torn era per a Bonet, i tot just ha començat la seva intervenció per desitjar una bona festa als veïns, ha sorgit de la massa d’espectadors el primer xiulet. Immediatament l’han secundat molts més i la xiulada ha ensordit el parlament de la regidora. Quan ja acabava, una part dels assistents han canviat de registre per entonar a crits el càntic «independència» característic de les manifestacions sobiranistes.

D’altra banda, el pregó alternatiu ha baixat a la plaça en comptes de pronunciar-se des d’un balcó lateral com altres anys. Vuit activistes han pujat a l’escenari, que estaven utilitzant fotògrafs i càmeres, per mostrar a l’esquena cartells de denúncia social. «Més places públiques», «feminisme», «vivenda digna» i «independència» han sigut alguns dels lemes triats.

Notícies relacionades

Simulant una conversa entre dos escarabats i dues veïnes, quatre dels activistes han llegit l’‘altre’ pregó festiu i han rebut generosos aplaudiments del públic. «Venen més de dos milions de persones, ¿per a qui són aquestes festes? És un fet que el model de turisme de masses canvia la vida dels barris i els beneficis només redunden en més turisme», han criticat, en la mateixa línia que les pintades turismòfobes amb què s’ha despertat la plaça.

En al·lusió directa al nou govern municipal de Jaume Collboni, han criticat el recent pla Endreça que reforça la neteja i seguretat a la ciutat: «¿Posarà ordre en el turisme o en la vivenda? Millor que primer posin ordre en les necessitats dels veïns». Amb tot, l’estrella del parlament reivindicatiu ha sigut l’orgull gracienc: «Gràcia és antifeixista, continua sent un dels millors llocs on instal·lar-se, una Vila que lluita i resisteix, amb vida comunitària».