Troballes submarines
Estores, bicis o bitllets: això és el que pots trobar al mar a Barcelona
Comença la temporada de neteja submarina. Així s’han descobert al litoral des d’ampolles amb missatge fins a ritus de vudú
barcelona/Limpieza1.jpeg
Sembla una capa interminable d’algues, així vista de reüll entre aleteig i aleteig. Però per poc que un grata al fons del mar, descobreix que són ¡tovalloletes!, d’aquestes que venen a la tele com a «biodegradables». No ho són, no. Només cal fer un tomb submarí per Barcelona per arribar al fons en tots els sentits. Amb prou feines en mitja hora, cinc submarinistes han tret avui set sacs plens de porqueria humana davant la platja de la Mar Bella. A hores d’ara, el que és estrany és que els peixos encara no escriguin a la sorra «porc qui ho llegeixi».
¿La moral aquàtica del dia? «No llanceu res al vàter que no tingueu clar que és biodegradable –respon Oliver d’una tirada–. El mar comença a la tassa del teu vàter».Oliver Sanchez és el propietari del centre de busseig Vanasdive. Veterà de les neteges submarines, entre mil merders subaquàtics més. Fa gairebé 12 anys que porta a terme accions de neteja amb el Club Esportiu de la Guàrdia Urbana de Barcelona (ceGUB).
En aquesta ocasió li han trucat de les 52 Super Series, el circuit de regates que aquesta setmana ha instal·lat els seus monobucs al port Marina Vela. Se celebra a Barcelona el Rolex TP52 World Championship. A part de navegar, solen organitzar accions de neteja subaquàtica allà on van, en col·laboració amb l’organització sense ànim de lucre Kick Out Plastic, el seu «soci de sostenibilitat», que diuen ells.
«Ara moltes empreses fan conscienciació mediambiental amb accions de neteja de platges», apunta Oliver. De fet, el seu centre de busseig en farà una altra el 15 de setembre amb Diagonal Mar, «segurament davant de la platja de la Mar Bella també», detalla. El 17 i 18 tornaran a sortir amb bosses al mar, mà a mà amb la Guàrdia Urbana, a les platges del Somorrostro, la Mar Bella i la Nova Mar Bella. S’obre la temporada de neteja. «Sempre les fem a final de temporada –justifica el submarinista–, que és quan venen els temporals marins i entren els bussejadors netejadors», diu rient.
Els primers anys –recorda Oliver– fins i tot tenien un premi a les escombraries més originals. ¿Que què hi han trobat? «Coses molt misterioses –en dona fe–, com un coco tancat amb vudú: amb un nomoblidis d’una persona, un floc de cabells, unes claus...». Han tret del mar urnes amb cendres, hamaques, fins i tot una estora de «Welcome» i una ampolla amb missatge. «Va ser l’any just després de la pandèmia –explica el submarinista–. Hi havia un missatge molt positiu, com que ens en sortirem». No va especificar si millors.
Fins i tot una bomba
De tot. «Al fons del mar hi ha de tot», assegura esbufegant Oliver. «Coses curioses: trobar una arracada petita i en la mateixa immersió trobar-ne la parella». Els dos primers anys van treure moltes, moltes bicis del Bicing. «Els nanos es llançaven al mar des del Fòrum, que hi havia una plataforma de ciment, i les deixaven allà tirades». S’hi han trobat pneumàtics, bitllets de 50 euros, ampolles de cava, un equip d’oxigen d’ambulància, bales de la Guerra Civil... Fa quatre anys es va descobrir una bomba a la platja de Sant Sebastià.
Notícies relacionadesAvui hauran tret en tot just mitja hora uns 20 o 30 quilos –el pes de la porqueria encara mullada–, «sobretot de tovalloletes enredades amb fils de niló de pescadors, ploms, alguna llauna, el típic plàstic...». ¿Queper què hi ha tantes tovalloletes al fons del mar? «Quan els embornals de Barcelona no es poden empassar tot l’aigua fluvial –resumeix Oliver– obren comportes. Tot aquesta aigua fluvial s’ajunta amb aigua negra i coses que no hauríem de llançar al vàter acaben on no han d’acabar: al mar».
Al costat d’aquests nius de tovalloletes, llaunes i plàstics, al litoral de Barcelona es poden albirar més de 250 espècies de biodiversitat marina, «tant o més que a la Costa Brava», assegura Oliver. «Precisament ens vam posar a fer l’acció de neteja de platges perquè vam veure que aquests bitxos estan convivint amb la nostra merda –afegeix–. I hi ha vida. Els peixos busquen aquestes roques a poca profunditat i a prop de zona humana perquè no hi ha depredadors. Els utilitzen com a vivers. Com a escoles bressol». Disney et munta una pel·lícula amb menys.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao