Barcelonejant
¿I tu què faries si fossis anònim durant una hora i quart?
No és la marca blanca d’‘El joc del calamar’. Això és ‘Real Self’. Arriba a Barcelona «la primera experiència immersiva en total anonimat». Amb màscara i granota. Hi ha qui es replanteja la vida després de la funció
Reobre la xurreria més viral de TikTok
barcelona/231004EPC_ana Puit_1 (182506593).jpg /
Aquí un entra més inquiet que Piqué cada vegada que surt nova cançó de Shakira. Encara no saps gaire bé si t’has ficat en un ‘joc del calamar’ de marca blanca, en una pel·li de Kubrick o en una festa d’‘Eyes wide shut’. Segons hi arribes et donen màscara, granota, guants, sobrebotes. En cinc minuts et converteixes en un ésser completament anònim. Ningú et reconeix, ningú pot intuir qui ets, com li va passar a aquell tal M. Rajoy. Pots ser tu sense pensar en el què diran. ¿Pots ser tu sense pensar en el què diran? Deixes el mòbil i el pilot automàtic. Et fiquen en una sala entre 200 desconeguts emmascarats. «¿Seràs honest?», pregunta una veu en ‘off’. «El que passa aquí es queda aquí», et garanteixen com a Las Vegas.
«¿T’atreveixes a ser real?», inciten des de fa dies per les xarxes. Acaba d’estrenar-se a Europa ‘Reial Self’. «La primera experiència immersiva en total anonimat», garanteix el seu ideòleg. És un xou on els participants emmascarats són els protagonistes. Un espectacle-experiència-experiment. Hora i quart sense prejudicis.
A estones sembla una festa, a estones una psicoanàlisi col·lectiva, fins i tot ha exercit de Tinder. «Molts s’han enamorat en la funció, tot i que no sàpiguen de qui», assegura el Jabo. Hi ha qui s’ha retrobat a través de l’Instagram de ‘Real Self’. Hi ha qui fins i tot s’ha replantejat la vida. «Hi ha passat gent que es va adonar que no volia treballar més en el que treballava i l’endemà hi va renunciar».
Deu minuts parlant amb ell i t’agafen ganes d’ajeure’t en un divan. Javier ‘Jabo’Drucaroff és argentí i terapeuta. «La meva dona i la meva mare són psicòlogues», afegeix psicoascendència. És el creador i director de ‘Real Self’. Artista viatjat, ‘show designer’, 37 anys. Tant et parla de tecnologia immersiva que recorda mantes gegants de 10 metres. Des dels 18 inventa «experiències transformadores». Ara el busquen per Instagram per demanar-li consell. «‘Reial self’ –detalla– és la suma d’un munt de coses que a mi em van mobilitzar, em van impactar, em van transformar per a bé al llarg de la meva vida».
Un moment de l’experiència-xou. /
Preveu convertir-se en la disfressa de Halloween més recurrent d’aquest any. Els participants es poden emportar a casa lamàscara i la granota. «A Buenos Aires va passar», somriu el Jabo. Allà s’ha convertit en un fenomen després de tres temporades i uns 50.000 participants. «Hi ha 50.000 màscares donant voltes per Buenos Aires –riu el seu ideòleg–. Diversos perfils de Tinder s’hi fan fotos. I molta gent la deixa posada al cotxe, al recolzacaps».
Recorda la màscara del dolent cap de ‘El joc del calamar’. «La nostra és anterior» –promet el Jabo–. Per la pandèmia vam haver de frenar». Ell es va basar en un disseny genèric d’internet. El va anar modificant fins que a tothom li resultés còmode. «Anava pel carrer amb dos o tres models –recorda– i quan veia algú amb alguna cara especial, li demanava que se l’emprovés», riu.
Presala abans del xou on deixar els mòbils i convertir-se en anònim. /
‘Real Self’ es va inaugurar a Barcelona el cap de setmana amb dos dies de ‘sold out’ i 1.200 espectadors. És un dels plans amb què s’ha estrenat el nou macroespai Inmersa del Poblenou. A l’accés 3 (Badajoz, 72), et donen màscares i granotes. ¿Que al sortir la teva parella et diu que necessita mésespai? Assenyales al carrer de Llull (119). Per aquí s’entra a la nova exposició ‘Space discovery’. Hi pots topar amb meteorits, marejar-te en algun mòdul espacial i fins i tot pesar-te en una bàscula còsmica. La nova excusa dels ‘tiktokers’ per seguir a la lluna.
Costa explicar ‘Real Self’ sense fer-ne espòilers. La sorpresa és part del xou. ¿El que es pot explicar? Hi ha una sala amb ‘mapping’, música envoltant, 200 persones anònimes de blanc impol·lut. Una veu en ‘off’ comença a plantejar preguntes i dinàmiques que posen les màscares de punta. Al principi estàs més incòmode que el Rei al demanar-li a Pedro Sánchez que formi Govern. Després se sent de tot: vergonya, inquietud, ¿però què és això?, sorpresa, pudor, esgarrifança al clatell, ara somrius, ara balles, sents eufòria, èxtasi, alliberament, fins i tot papallones a l’estómac. En la ‘premier’ de Barcelona –expliquen–, un noi i una noia es van enamorar amb les màscares posades: es van buscar al sortir, es van trobar no se sap gaire bé com i es van fer un petó davant les boques obertes dels organitzadors.
«Per a mi és un dispositiu per sentir», intenta resumir el Jabo. «És dins de cada un quant s’anima a obrir-se a sentir –apunta–. El volum el gestiona cada participant». Alguns no es deixen anar ni amb màscara. «Ningú està obligat a res –garanteix l’artista–. Hi ha tants ‘Real Self’ com persones que hi participen».
Anònims amb ‘mapping’. /
«Realment és per escriure un llibre. I en algun moment ho farem», esbufega Barby Esses, coordinadora general de l’experiència. Com es van conèixer ella i el Jabo ja necessitaria un article a part. També tenen anecdotari de famosos. «Haver viscut l’anonimat per una estona va ser increïble –els va dir el cantant Sebastián Yatra–. Vaig rebre l’abraçada més genuïna que vaig sentir en els últims anys, perquè aquesta persona no sabia qui era jo. Em va abraçar de veritat».
Notícies relacionades«És una experiència que pot ser molt reveladora», confessa una emmascarada avui després del xou. «T’adones de coses que no t’havies arribat a plantejar mai». «Amb la màscara –assegura un altre anònim– ets més tu que mai».
També és revelador el postxou: la conversa que es genera després de la funció. «La gent en surt amb moltes ganes de compartir el que li va passar –diu el Jabo–. Un dels meus millors amics, casat fa 12 anys, em va dir que va ser la primera vegada en la seva relació en la qual parlaven de certs temes». ¿La moral? «Posar-te una màscara –resumeix– t’ajuda a treure’t un munt de caretes».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.