40 quilos
Barcelona tornarà a retirar amiant després d’aflorar-ne noves restes entorn dels búnquers del Carmel
La FAVB considera que la mesura és ineficaç i demana confinar les restes de la substància tòxica soterrades al turó
CONTEXT | L’amiant de les barraques amarga el mirador més popular de BarcelonaL’amiant de les barraques amarga el mirador més popular de Barcelona
QUEIXES | L’obertura inesperada d’un bar a prop dels búnquers del Carmel revolta els veïnsL’obertura inesperada d’un bar a prop dels búnquers del Carmel revolta els veïns
L’Ajuntament de Barcelona torna a ordenar una nova batuda per retirar amiant aflorat al Turó de la Rovira. A petició del districte d’Horta-Guinardó, una brigada de treballadors rastrejarà el turó una altra vegada per desbrossar-lo dels trossos de fibrociment a partir de dilluns.
Les troballes de la substància tòxica, que es prohibeix comercialitzar a Espanya des del 2002, són habituals entorn dels búnquers del Carmel des de fa anys. Són vestigis de les barraques que van poblar l’enclavament on les bateries antiaèries republicanes miraven de foragitar les incursions de l’aviació feixista durant la Guerra Civil. La comissió contra l’amiant de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) considera que la mesura és «poc efectiva» per tancar el problema recurrent de l’amiant a la zona.
El govern municipal del PSC assenyala que les fortes pluges, en especial a l’estiu, han contribuït a fer emergir restes soterrades de l’època del barraquisme al Turó de la Rovira. Per això el consistori va contractar una empresa especialitzada perquè inspeccionés la zona.
El regidor d’Horta-Guinardó, Lluís Rabell, ha assegurat aquest matí que s’hi han localitzat uns 40 quilos d’amiant, menys que en altres ocasions en què les precipitacions han fet que sorgís la substància, nociva al deteriorar-se. La pols que desprèn al desfer-se és causant potencial de càncers pulmonars i altres malalties cròniques respiratòries, que solen aparèixer dècades després d’exposar-se a la uralita, l’antic nom comercial del popular material de construcció del segle XX amb què se’l continua coneixent.
«Cap resultat positiu»
L’erradicació de l’amiant encara instal·lat, perillós amb el desgast que acusa per envelliment, és una de les banderes del moviment veïnal de Barcelona. La FAVB es declara escèptica amb les neteges puntuals de la substància. «La recollida de trossos d’uralita al Turó de la Rovira es ve fent des del 2017 sense cap resultat positiu, perquè continuen aflorant», qüestiona José Ramón Carme, membre de la comissió contra l’amiant de la FAVB i de la Plataforma Can Baró.
El representant veïnal esmenta que la mesura comporta una despesa onerosa i estèril. «A l’anterior regidora del districte, Rosa Alarcón, ja li vam dir que no gastés un duro més en aquestes intervencions –recorda–. No són efectives, perquè l’amiant torna a sortir a causa de l’erosió».
Carme exposa que, en comptes d’espigolar estelles de fibrociment, la Plataforma Can Baró advoca per «una actuació seriosa de confinament de l’amiant» al Turó de la Rovira, que inclogui la reforestació de la muntanya. El districte d’Horta-Guinardó assenyala que estudia la possibilitat de naturalitzar el paratge per mirar de resoldre els contratemps.
«L’amiant és indestructible i n’aniran sortint retalls vells, que van deixant anar fibres. L’única manera de contenir-lo en llocs com el Turó de la Rovira és el confinament», postula Carme. «Canviaria l’estètica de la muntanya –defensa–. Si s’hi col·loca una xarxa que mantingui la terra vegetal, es reforesta amb plantes adequades a la zona i es manté almenys durant un any, es contindria l’erosió i quedaria soterrat definitivament».
Localitzat a les bateries
Notícies relacionadesL’empresa contractada per l’ajuntament ha geolocalitzat fragments d’amiant al llarg de setembre, després d’identificar-lo en diferents punts de l’entorn de les bateries antiaèries i el carrer de Marià Labernia. Carme testifica que la presència d’amiant era «escandalosa» a finals d’agost, visible des dels camins transitats per veïns i visitants. «És necessari senyalitzar la presència d’amiant perquè la gent sigui més conseqüent. Per allà corren nens i gossos», adverteix.
Una proporció considerable dels residus es concentren a les bateries antiaèries, sobretot al vessant nord. Als búnquers, s’han desenterrat canonades i altres peces que contenen amiant i que, després d’un xàfec recent, han quedat a la intempèrie. L’ajuntament afirma que no suposen un risc ara, però podrien ser-ho en el futur. Les baixants de fibrociment seran substituïdes per d’altres de PVC.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia