3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El govern en minoria de l’alcalde Jaume Collboni s’ha hagut de defensar aquest dimarts de les crítiques de Junts, Barcelona en Comú i ERC pel recent cessament de la fins ara directora del Born Centre Cultural, Marta Marín-Dòmine, i la incorporació de l’equipament –referencial per al sobiranisme– al Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). Obert en època de l’alcalde Xavier Trias abans de commemorar el setge de les tropes napoleòniques i la caiguda de Barcelona el 1714, l’estructura de ferro de l’antic mercat protegeix el jaciment dels edificis arrasats durant la guerra de Successió del segle XVIII.

Els dos partits independentistes i els Comuns han qüestionat la intenció després de la decisió de l’executiu del PSC en la comissió municipal de Drets Socials i Cultura. Per contra, el regidor Xavier Marcé ha recolzat l’adhesió del Born a la xarxa del MUHBA, amb 18 centres repartits per la ciutat.

El regidor socialista ha negat la polèmica. Ha reclamat «fugir del debat de símbols» entorn del Born, referent de la derrota dels partidaris austriacistes tres segles enrere i freqüent teló de fons de reivindicacions de l’independentisme en els últims anys. Marcé ha afirmat que l’executiu local pretén «retornar al Born l’explicació històrica de la ciutat, des de l’edat mitjana a l’edat moderna, inclosa la derrota de 1714». Ha assegurat que es tracta d’un relat més aviat orfe als museus de la ciutat. Així mateix, Marcé ha citat un informe intern per esgrimir que, «com a espai de memòria», el Born «té una utilització que no és del tot adequada». 

Els arguments del socialista no han convençut els tres grups crítics amb els canvis a l’equipament. Neus Munté (Junts) ha advertit que el Born «s’ha degradat fins a convertir-se en gairebé irreconeixible». Segons la seva opinió, la decadència del centre «va començar fa anys, en el mandat d’Ada Colau». «Tots els països cuiden els seus memorials i aquí es vol fer desaparèixer per la porta de darrere», ha reblat. 

Després de replicar que es tracta d’«un equipament d’èxit», Jess González (Barcelona en Comú) ha emfatitzat que la directora del Born ha sigut «cessada sense cap explicació». També ha criticat «falta de concreció sobre quines són les polítiques de memòria» de l’executiu de Collboni. «Sospitem que hi ha una voluntat de despullar-lo com a centre de memòria i que promou la reflexió sobre les memòries», ha opinat. 

Marcé ha negat discrepàncies amb Marín-Dòmine. Ha ressaltat que continuarà vinculada a l’ajuntament, elaborant un programa de memòria, i ha observat que el seu cessament s’ha resolt «amb normalitat». El regidor ha deixat en l’aire si es nomenarà un nou director propi per al Born. Per ara, el director del MUHBA, Joan Roca, ha passat a encapçalar el recinte que acull les ruïnes de la guerra de Successió. 

PP i Vox, d’acord

Notícies relacionades

Per la seva banda, Jordi Castellana (ERC) ha demanat que l’equipament conservi una direcció pròpia. A part, ha alertat de la possibilitat de posar «en risc» els projectes del MUHBA. «El pressupost del MUHBA no arriba a 3 milions i el del Born, és de 3,5 milions. Pot posar en tensió la gestió del museu», ha augurat. Marcé ha respost que el govern no rebaixarà en cap cas els fons destinats a polítiques de memòria. 

La resta del flanc de l’oposició, el PP i Vox, han vist amb bons ulls la fusió del Born amb el MUHBA. Alhora, han sol·licitat que se li esborri significació independentista. Junts i ERC han ressaltat l’«aplaudiment entusiasta» de les dues formacions conservadores a la proposta del PSC, ha dit Munté. Marcé ha negat qualsevol tipus d’acord sobre això amb populars i l’extrema dreta.