Ple municipal

Última opció per aprovar-la: Barcelona votarà separadament l’ordenança de terrasses

Última opció per aprovar-la: Barcelona votarà separadament l’ordenança de terrasses

JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El ple municipal de l’Ajuntament de Barcelona votarà aquest divendres la norma que afecta la taxa de terrassesseparadament de les altres ordenances municipals, una forma inhabitual que permetria salvar l’acord que el govern de Jaume Collboni va tancar fa uns dies amb el Gremi de la Restauració sobre el pagament dels establiments per les taules que tenen al carrer. Però només servirà si l’alcalde aconsegueix el suport que necessita per part de l’oposició.

Com que Barcelona en Comú i ERC ja han anunciat que votaran en contra, la pilota queda al camp de Junts per Barcelona, que amb el seu suport, o fins i tot amb una abstenció, podria permetre que la de terrasses s’aprovi. Perquè el global de les ordenances sembla condemnat a la derrota i per tant a la pròrroga de les vigents. A unes hores per a la votació, no consten avanços en la negociació que hagin convençut Junts de variar el seu vot negatiu sobre les terrasses.

De 2 a 8 milions de taxa

Si finalment s’aprova l’ordenança de terrasses, entrarà en vigor el pacte tancat pel tinent d’alcalde Economia, Jordi Valls, amb el sector, cosa que suposaria que els restauradors pagarien en el seu conjunt prop de 4,6 milions d’euros l’any que ve al consistori en concepte de taxa de terrasses.

Però si l’ordenança és rebutjada, com va passar en la comissió d’Economia la setmana passada, es prorrogarà com està vigent, amb la taxa que es va fixar el 2019 per al 2020, cosa que apujaria el pagament anual del sector a 8 milions d’euros per a l’ajuntament. 

La bonificació

Aquesta quantitat, que el 2019 va ser rebutjada amb vehemència pel sector, perquè suposava un increment significatiu, mai es va arribar a cobrar: arran de la pandèmia de la covid l’ajuntament va aprovar una bonificació del 75% del pagament que a la pràctica suposava eliminar l’augment. Amb la bonificació, la quantitat abonada pel sector va baixar dels 8 milions previstos als 2, que són els que va rebre l’ajuntament del 2020 fins al 2023. Per això, si la tarifa puja a 8 a la pràctica suposarà quadruplicar la taxa.

Valls va presentar fa unes setmanes una proposta sensiblement inferior als 8 milions però clarament superior als 2 que ha cobrat la ciutat aquests anys, mitjançant un sistema progressiu que penalitza més a qui més taules té, i que suposaria un ingrés anual de 5,8 milions per al consistori.

Aquesta proposta no comptava amb el plàcet dels restauradors, que poc després van tancar un pacte amb Valls que situa la quantitat a pagar en els ja esmentats 4,6 milions. Els de Collboni estaven convençuts que Junts donaria suport a aquest pacte. Però a hores d’ara res està clar.

La votació separada

Aquest dijous ha transcendit que en el ple es votarà separadament l’ordenança de terrasses, però segons fonts coneixedores del procés, qui ho ha sol·licitat a la secretaria ha sigut el PP, grup del qual s’espera un vot favorable: el seu cap de files, Daniel Sirera, s’ha mostrat favorable a rebaixar la taxa en el passat.

En canvi, Junts no ha demanat la votació separada. I això indica o que es planteja votar sí a totes les ordenances o que les rebutjarà en bloc, però dona a entendre que no té prevista una posició específica per a les terrasses.

L’empat a 14

Notícies relacionades

El ‘sí’ a les terrasses té en aquests moments 14 vots clars, els 10 del PSC i els 4 del PP. I 14 ‘no’ anunciats, els 9 de Barcelona en Comú i els 5 d’ERC. Si Junts vota a favor, l’ordenança de terrasses s’aprova. Si Junts s’absté i Vox també ho fes, el vot de qualitat de l’alcalde desfà l’empat a 14 i també prospera l’ordenança. Si Vox vota en contra, amb l’abstenció de Junts no n’hi ha prou.

Tots els dubtes es resoldran poc després que el ple comenci, aquest divendres a les 10 del matí. Per cert, per acabar de complicar l’embolic, l’ordenança de terrasses que es vota no és l’acordada amb el gremi, la dels 4,6 milions, sinó l’elaborada per Valls, la dels 5,8 milions. En el pacte amb els restauradors es va preveure que la rebaixa es concreti en forma d’acceptació d’una futura al·legació del sector.