Ajuntament de Barcelona
‘Mission letters’: Collboni remarca en cartes als seus regidors el que espera de cada un
L’equip de Jaume Collboni va suggerir a l’alcalde de Barcelona imitar una pràctica d’origen britànic que persegueix facilitar a la ciutadania la comprovació que els seus representants polítics han complert amb els objectius que es van marcar. Es tracta de les ‘mission letters’, cartes de responsables polítics als membres del seu equip en què es precisen els objectius que s’esperen de cada un d’ells.
A Collboni li va agradar la idea, que compta amb una sèrie d’antecedents. Fonts municipals situen com a pioner del sistema el diplomàtic Jonathan Powell, cap de personal a Downing Street de 1997 al 2007, quan Tony Blair va ser primer ministre del Regne Unit. També el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, han recorregut a aquestes cartes.
Regidors i comissionats
Des d’aquest dijous estan disponibles a la web de l’Ajuntament de Barcelona les missives que Collboni ha dirigit als nou regidors del seu govern –amb ell, 10 regidors del PSC– i als vuit comissionats que va designar (una cosa habitual en un govern, que entre d’altres dirigeixen àrees tan rellevants com Vivenda i Acció Social). Les cartes no són exactament enviades per l’alcalde als subordinats com una novetat per a ells: en la seva elaboració hi ha participat personal de cada àrea.
El que permeten les cartes és deixar per escrit quins són els punts clau de la gestió prevista de cada responsable en el mandat que es va iniciar uns mesos enrere i que acabarà el 2027. No és exactament un resum del programa electoral del PSC per a les municipals de maig, però, lògicament, hi guarda coherència.
Els textos es refereixen a les responsabilitats temàtiques dels regidors, de la seguretat a l’urbanisme. És a dir, no com a regidors de Sarrià-Sant Gervasi o Gràcia.
Part de la carta enviada per Collboni a Batlle. /
Carta a Batlle
Les cartes compten amb un preàmbul en el qual Collboni dedica algunes frases al regidor en qüestió, una formalitat en forma de reconeixement. «Al llarg de la teva trajectòria de servei a Barcelona sempre has tingut clar que la convivència és un dret fonamental i un dret de tots els que compartim la ciutat», escriu el regidor al seu tercer tinent d’alcalde, Albert Batlle, responsable de Seguretat.
Després d’aquesta part inicial, remarca la comesa general de Batlle: «La teva missió serà dissenyar i aplicar polítiques públiques que tinguin la finalitat de garantir i promoure l’exercici ple dels drets i de les llibertats de totes les persones de la ciutat, dins d’un marc de seguretat col·lectiva i convivència cívica».
I tot seguit, la carta entra en detall: «Com a tercer tinent d’alcalde de Prevenció, Seguretat, Convivència i Règim Interior vull encarregar-te les prioritats següents: apostaràs per una visió inclusiva de la seguretat. Crearàs noves unitats nocturnes de la Guàrdia Urbana i nous punts d’atenció per a les víctimes de violència de gènere».
Les prioritats
La carta continua precisant els compromisos que ha d’afrontar Batlle, sense xifres ni calendari. però d’una manera prou concreta perquè dins de tres anys i mig llargs, quan acabi el mandat, es pugui concloure a partir d’aquests textos si un regidor ha donat o no compliment a l’encàrrec fixat.
A la primera tinenta d’alcalde, Laia Bonet, responsable d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Vivenda, Collboni li comença atribuint «una capacitat de treball immensa i una gran capacitat de visió sobre el futur de les ciutats» i li encarrega «donar prioritat a «l’ordenació de l’espai públic per millorar la qualitat de vida de les persones», i cita el Pla Endreça com a eix d’aquest repte.
També l’emplaça a impulsar «polítiques transversals» per afrontar l’emergència climàtica, aconseguir una mobilitat més sostenible, recuperar interiors d’illa de l’Eixample i augmentar en 10 hectàrees les zones verdes.
«Fomentaràs un urbanisme estratègic que tingui un impacte social i econòmic sobre la ciutat», adverteix Collboni Bonet, en una al·lusió contrària a l’urbanisme tàctic que va encunyar l’anterior alcaldessa, Ada Colau.
Si arriba el soci de govern
Les cartes a regidors i comissionats són similars a les citades, cada una adequada a cada àrea, i s’ha de remarcar que estan exposades a alguns canvis potencials. Perquè és sobre la taula l’entrada d’un soci al govern del PSC, que si es concreta la investidura de Pedro Sánchez podria precipitar-se.
És una cosa que està prevista pràcticament des de la investidura de Collboni, perquè resulta difícil governar amb només 10 regidors. El pas es va ajornar per la convocatòria de les generals de juliol i després per la llarga negociació per a la investidura de Sánchez.
Notícies relacionadesEls candidats són coneguts. O Junts per Barcelona, amb 11 regidors, o Barcelona en Comú, amb nou, tot i que a aquesta segona opció, que és la que sol defensar l’alcalde quan li pregunten a qui prefereix com a companys de viatge, s’hi sol afegir ERC. Perquè socialistes, els Comuns i republicans sumin 24 regidors, per sobre dels 21 que donen la majoria absoluta. Els dos primers sumen 19 regidors.
Cartes noves
És de suposar que si entressin més regidors al govern també es publicarien cartes dirigides a ells per part de Collboni, ja que la idea és que els alts càrrecs tindrien el mateix responsable últim, tot i que probablement se n’hauria de negociar una mica el contingut, al ser l’alcalde i remitent de la missiva i el receptor de partits diferents. En tot cas, les cartes seguiran a la web per al que vulgui conèixer les prioritats i objectius fixats i si es compleixen al final del mandat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- L’espionatge ucraïnès es fa fort en la seva lluita contra el Kremlin
- Illa se la juga amb el finançament singular i la gestió dels trens
- El Govern llança un pla per millorar la informació a Rodalies en dos anys
- El futur és un invent d’Elon Musk