Barcelona reobre menys de la meitat dels locals que va comprar per crear noves botigues

JOAN MATEU PARRA

1
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona preveu adjudicar en un mes una mica menys de la meitat dels 35 baixos comercials que va adquirir el 2021 per 17,5 milions d’euros. La compra es va emmarcar en el pla ‘Amunt persianes’, part del pacte que el govern de Barcelona en Comú i el PSC componien llavors va tancar el 2020 amb ERC per acordar els pressupostos. La pretensió era reocupar locals espais amb nous negocis i comerços de barri. No obstant, el pla ha ensopegat amb un obstacle rere l’altre fins al punt que la mesura s’ha endarrerit, i encara no serà efectiva al complet.

A instàncies dels republicans, el tinent d’alcalde d’Economia, Jordi Valls (PSC), ha respost en la comissió d’economia d’aquest dimecres que s’han acceptat 17 de les 48 propostes presentades per reocupar els establiments. No obstant, el recompte que el regidor va desglossar per districtes dona una suma de 16 locals a reobrir ben aviat: es atorgar cinc dels 10 comprats a Ciutat Vella; tres dels quatre a l’Eixample; tres dels cinc a Sant Martí; dos de cinc a Sants-Montjuïc; un de tres a Nou Barris, i un baix a Sant Andreu i a Horta-Guinardó.  

Notícies relacionades

Valls va atribuir el retard a entregar-los al fet que es va decidir no concedir-los en període electoral –«va fer que durant cinc o sis mesos no es fes res»– i a traves en les inscripcions al registre mercantil i la notaria. «Crec que ara estem en disposició de fer les escriptures públiques», va assenyalar el socialista. Va afegir que la societat municipal Foment de Ciutat «ha d’estudiar com es reenganxen» ara els locals que no continuen tenint un negoci per allotjar. En tot cas, va avançar que s’intentarà «fer repesca» dels projectes que «no es van acceptar en principi».

El regidor Jordi Castellana (ERC) es va declarar decebut amb els resultats del projecte, que va jutjar magres. «Tenim feina per millorar-lo», va observar el regidor. En tot cas, va advocar perquè l’ajuntament continuï comprant locals, fins al punt de convertir-se en una política «recurrent» a Barcelona. «Sempre tenim coses a millorar, però també depenen del projecte», va matisar Valls, que va compartir que «hi ha d’haver actitud de compra de locals, però també exigència social i solvència empresarial».