Vaga al centre d’animals de Barcelona per l’aglomeració de mascotes i la falta de personal

ROBERT RAMOS

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Treballadors del centre d’animals de Barcelona han convocat una vaga indefinida a partir d’aquest divendres. Empleats de les gossera municipal han cridat a secundar l’aturada advertint de l’escassetat de personal que adverteixen a l’equipament que depèn de l’ajuntament i la falta de «condicions dignes» tant per a empleats com per als animals allotjats.

«Els motius són diversos. Des dels que ens perjudiquen a nosaltres com a treballadors com a les conseqüències que els animals acaben pagant», expressen els treballadors en un comunicat a les xarxes socials. Expliquen que, «després de diversos intents d’acord», no han aconseguit obtenir «un resultat que garanteixi millores de condicions i de seguretat per als treballadors i els animals».

La plantilla assenyala que les instal·lacions allotgen ara uns 120 gossos «en espais reduïts» i 100 gats. Afegeixen que un centenar més de gossos han sigut «derivats a un altre centre per falta d’espai, on surten un cop a la setmana si tenen sort».

Al seu torn, adverteixen que els animals ha comès «diversos atacs greus» contra els empleats en els últims temps. «Està relacionat amb la quantitat de dies seguits que són a les gàbies per la falta de personal. Al segon, tercer o quart dia que no surten, no tenen el mateix caràcter. Tenen molt estrès», observen.

Ressalten també que els animals que es troben a l’equipament de Barcelona «es poden passar dies sense passejar ni sortir de la seva gàbia ja que, per part de l’ajuntament, no es contracten prou passejadors per cobrir les necessitats bàsiques dels animals allotjats».

«Fatiga emocional»

«Davant la falta de personal, la resposta és que arribem fins on puguem, cosa que causa una fatiga emocional greu als treballadors», avisa el personal. «Treballem amb vides –prossegueixen–. No podem descartar cap de les tasques, totes són importants: medicació, higiene, menjar... La falta de personal fa que no es puguin cobrir les seves necessitats vitals com es mereixen».

Uns 10 de la trentena d’empleats del centre estan a càrrec de subcontractes. Remarquen que ja han sigut subrogats en quatre ocasions. «Els subcontractats som els que tenim les condicions més baixes. Demanem que se’ns iguali el sou amb els altres treballadors», sol·liciten.

Notícies relacionades

Així mateix, demanen que es contractin passejadors «perquè es garanteixi un mínim de passejos al dia» per a les mascotes, que «suposin tant una millora per a la seva salut mental com una reducció dels atacs i més seguretat per als empleats», afegeixen. «No tenim cap passejador contractat i tot es deixa a càrrec de voluntaris», apunten. També demanen que les baixes es cobreixin quan es produeixin.

Al seu torn, assenyalen que, en les negociacions amb l’ajuntament, concedirà «la mateixa importància» als animals que als treballadors. La plantilla preveu concentrar-se aquest divendres al centre de treball i dissabte es manifestarà a la plaça de Sant Jaume.