Arran d’una denúncia veïnal
Reprimenda d’Antifrau a l’Ajuntament de Barcelona pels pisos de luxe a Can Raventós
Detecta un «conflicte d’interès aparent» entre membres del govern municipal que van intervenir en l’aprovació del pla urbanístic i el promotor, integrants d’Units per Avançar, formació aliada del PSC
La venda dels pisos de luxe de Can Raventós comença amb una altra protesta en marxa
Protesta davant l’Ajuntament de Barcelona contra la tala d’arbres a Can Raventós
Les obres per aixecar dos blocs amb 53 habitatges de luxe al jardí de l’última masia intacta de Sarrià, a Barcelona, estan aturades des de fa una mica més d’un mes. L’ajuntament va ordenar paralitzar les obres en què s’han talat ja diversos arbres al terreny de Can Raventós, al constatar que era necessari un control arqueològic per vigilar si afloren vestigis d’interès al remoure el terra. Mentre les tasques estan pendents de reprendre’s, el moviment veïnal que prefereix que la parcel·la s’obri com una zona verda en comptes que sigui edificada intueix un «presumpte cas de corrupció i prevaricació» després dels tràmits per permetre la construcció. Davant el retret, el govern de Jaume Collboni reitera que el procediment es va adequar a la legalitat.
La plataforma Defensem Can Raventós basa la seva crítica en una resolució que ha rebut de l’Oficina Antifrau de Catalunya, arran d’una denúncia que els veïns van interposar fa tres anys davant aquest organisme dependent del Parlament. L’entitat va informar d’un presumpte tracte de favor de càrrecs del consistori al promotor de la reforma urbanística. Si bé la resposta de l’òrgan diu que «no s’han observat indicis d’influències indegudes» en les gestions per autoritzar que els pisos s’erigeixin, afegeix que «sí que s’hi ha constatat l’existència de conflictes d’interès aparents en responsables municipals».
Segons la seva pròpia definició, Antifrau classifica un conflicte d’interès com a aparent quan es podria deduir que es va produir però que, amb la informació necessària, es podria provar que no. En qualsevol cas, l’ens assenyala que les presumptes incompatibilitats en la controvèrsia pel solar de Sarrià no han sigut degudament gestionades per l’ajuntament.
Les conclusions de l’oficina no concreten qui hauria pogut incórrer en un conflicte d’interessos. Defensem Can Raventós entreveu darrere de l’al·lusió el tinent d’alcalde Albert Batlle, que va ser regidor de Sarrià-Sant Gervasi en el mandat passat; la gerent del districte, Marta Català, i Salvador Ferran, president de Bigdal 5000 SL, l’empresa que va impulsar el pla per edificar al jardí. Batlle, Català i Ferran pertanyen a l’executiva d’Units per Avançar, la formació hereva d’Unió Democràtica que concorre dins de les llistes del PSCen les convocatòries electorals.
Vots de Comuns, PSC i Valls
El ple de l’ajuntament va ratificar la promoció de vivendes el setembre del 2020, amb els vots de Barcelona en Comú, el PSC i Barcelona pel Canvi, el grup que l’ex primer ministre francès Manuel Valls encapçalava. «Es va aprovar malgrat que es va alertar d’irregularitats en la tramitació i que, a més, hi havia un clar conflicte d’interès entre Batlle i Català, tots dos d’Units per Avançar, amb l’empresa promotora, que presidia llavors el secretari d’organització d’aquesta formació política», al·lega Enric Capdevila, membre de Defensem Can Raventós.
La plataforma planeja portar el cas a la Fiscalia Anticorrupció. «Hi ha suficients indicis que hi ha hagut un conflicte d’interessos i s’han de depurar», brandeix Capdevila. «La resolució d’Antifrau confirma la nostra sospita que hi va haver un tracte de favor. És imprescindible anar a la fiscalia», postula Natàlia Botinas, integrant del col·lectiu veïnal.
Antifrau ha tancat les seves actuacions sense traslladar els fets als tribunals. Defensem Can Raventós ja els va elevar el 2021. La plataforma espera sentència al contenciós que va interposar davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). L’organització supedita la denúncia al ministeri públic a aconseguir abans una sentència favorable de l’alt tribunal.
Protecció patrimonial
Entre altres presumptes anomalies, l’organització remarca que les obres preveuen aixecar part dels edificis a quatre metres de distància de la masia, quan no es permet que es trobin a menys de 10 per la protecció patrimonial que empara la finca. També adverteix suposats incompliments en el fet que s’hi construeixi fins a 20 metres de profunditat i s’hi erigeixin tres plantes d’altura.
La immobiliària Corp comercialitza els futurs primers 15 domicilis del recinte de la masia des de l’estiu. El més car costa uns dos milions d’euros.
Antifrau recomana a l’ajuntament que motivi de forma «més exhaustiva» les decisions preses entorn del projecte, per les «circumstàncies i incidències detectades en la tramitació» del pla, apunta. Al seu torn, aconsella el consistori que revisi «l’eficàcia dels mecanismes per a la detecció de possibles conflictes d’interès» de càrrecs i personal directiu i, d’aquesta manera, «reparar les lesions a la confiança pública».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034