Divisió per passejar gossos sense lligar
Ahir va entrar en vigor a Barcelona la prohibició de sortir al carrer amb un gos deslligat amb l’excepció de 255 llocs, denominats zones d’ús compartit (ZUC), repartits per tota la ciutat. Diversos ciutadans comenten el veto
La prohibició de passejar gossos sense corretja a Barcelona, que va entrar en vigor ahir, genera una notable divisió d’opinions entre els amos de mascotes. Ara només poden anar deslligats en 225 punts, entre pipicans i les noves zones d’ús compartit (ZUC). EL PERIÓDICO va recórrer ahir a la tarda dues zones verdes molt freqüentades per propietaris de gossos de l’Eixample i Sant Martí: els parcs del Clot i de Glòries. Una desena de testimonis, amb acompanyants canins de diferents races i mides, relaten el seu punt de vista.
"Alguna cosa he llegit de la nova norma, tot i que jo sempre el porto lligat perquè em fa por que se m’escapi", exposa Juan Modernel davant el mercat del Clot. Tot i que la restricció li canviarà poc els hàbits, no és del seu grat: "No em sembla bé. Que multin qui porti solt un de perillós, fins i tot si va amb morrió, però hi ha gent que sí que té educats els seus gossos i van solts sense molestar ningú".
A pocs metres, una família de tres generacions menja un gelat acompanyada del seu pacífic llebrer. Celebren la nova norma, tot i que amb prou feines se n’han informat perquè mai surten sense la corretja. "Ho veig bé, mai se sap què els pot espantar o com poden reaccionar a un imprevist", diu la propietària, Marini Carpio, mentre al seu costat la seva mare assenteix amb el cap.
Davant el parc, dues mascotes s’embranquen en una incipient baralla i ràpidament els seus passejants les separen gràcies a la corretja. Rusne Luneviciute-Martos és una dels dos. Li sona la restricció però no la data d’estrena, ni tampoc les zones ZUC, unes de les quals és en aquest parc on solia deixar-lo córrer lliure. Creu que ara només podrà deslligar-lo als pipicans, que veu insuficients en nombre i dimensió per a la quantitat de gossos barcelonins.
Alejandro Navarro, que té gos des de fa només nou mesos, sempre el porta lligat "per evitar accidents", així que "normalitat absoluta" després de l’entrada en vigor. "En general crec que és millor així, hi ha hagut gossos atropellats al barri", remarca. També secunden la norma, a la sortida del pipicà de Glòries, Elisabeth Gregorutti i Martín Croce. Han viscut als Estats Units, on la regulació és més estricta, així que els suposa poc xoc el canvi. I això que la seva mascota no és precisament petita. "Sancionar no porta a res i comporta destinar agents a això en comptes d’altres coses més importants, però cal educar la gent per conviure", conclouen.
Senyal vandalitzat
La ZUC del parc del Clot no acaba de convèncer els que sí que han estudiat opcions alternatives al pipicà. Es tracta de la pista esportiva, situada a una cota inferior i molt popular entre joves i grups d’amics per fer un partit o practicar coreografies. Aquest diari ha pogut comprovar com la nova senyalització està ja vandalitzada amb adhesius que tapen l’horari sense multes. Tampoc resulta intuïtiu que està situada a la cota superior i cal fixar-se en el mapa dibuixat per comprendre que es refereix al camp de ciment. Ni la pista ni el balcó on hi ha el senyal coincideixen amb les dues o tres zones en les quals els veïns canins tenen costum de reunir-se.
Notícies relacionades"No em sembla el millor lloc, amb pilotes botant, nens jugant, sense terra que ensumar…", critica Anna Maria Morales, que ha preferit anar amb la seva mascota al pipicà del parc. La nova limitació li sembla bé, no obstant. "A Barcelona vivim molta gent i molts gossos, per responsabilitat és millor portar-los lligats", assumeix. Al seu costat, Anthony Ríos i Najia Kilper lamenten els horaris "molt limitats" de les ZUC, que solen consistir en una franja matutina i una altra de nocturna. "A molts parcs només es permet que corrin solts de 20 a 23 hores, ¿per què no ho allarguen tota la matinada? Tampoc és que ens ajuntem tanta gent a la una, però hi ha veïns que sortim de la feina molt tard", assevera ell. Ella demana també una franja de migdia, ni que fos d’"una horeta".
De camí a Glòries, Gemma Desplan respon que s’ha estudiat la novetat. La seva mascota anava sense corretja, perquè fins fa uns mesos vivien en una localitat de costa i passejaven per la platja "sense incidents". Protesta per l’elecció de la pista esportiva com a ZUC: "Hi ha xavals jugant tot el dia, en horari matinal la majoria treballem… I a més si un gos es caga, al ser ciment, per molt que es retiri l’excrement, acabarà enfangat".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia