Expulsats de la García Márquez per falta d’espai
La millor biblioteca del món se sustenta sobre la història dels barris obrers de Barcelona que l’envolten. Com una llavor fecunda, els documents, les fotografies, els retalls de premsa, els objectes –des de la cinta mètrica amb què es mesuraven les barraques de la Perona fins a les pissarres i els coixins que vetllaven el son dels alumnes de l’antiga escola bressol Pere Calafell- i les gravacions de les dones que han entregat els seus records com una ofrena a la posteritat es guarden al soterrani del premiat edifici de la Gabriel García Márquez.
Part de la memòria de Sant Martí de Provençals, la Verneda i la Pau es custodia en una petita habitació tancada i una sala de consulta annexa d’uns 90 metres quadrats, sota l’arquitectura que la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries ha distingit aquest 2023. Tot i això, l’entitat a qui es va confiar una part de la planta subterrània i que protegeix el llegat dels veïnats d’aquest extrem de l’urbs ja ha rebut l’avís per tal que abandoni l’aclamat immoble municipal.
El desallotjament del Centre d’Estudis de Sant Martí de Provençals no té data, però el districte de Sant Martí presenta l’ordre com a irreversible. L’entitat al·lega que els plans de la biblioteca oberta el 2022 es van traçar concebent la recolzada en què estan instal·lats, l’Espai Antonio Herrera, perquè fos un refugi memorialístic. Per contra, el districte planeja que passi a ser residència per a estudiants. Justifica que l’"allau de visitants" obliga que el col·lectiu es mudi per alliberar superfície i "donar més bona acollida" al públic.
"S’ha quedat petita"
"Ens van dir que, com que la biblioteca s’ha quedat petita, hem de marxar", explica el centre d’estudis, perplex per una decisió que no troba lògica: "Si el problema és que 4.000 metres quadrats d’edifici han quedat plens, ¿els 90 metres quadrats que ocupem ho solucionen? Si de veritat el nostre espai ho arregla, no ens hi oposarem i marxarem, tot i que sigui un sacrifici. Però, si fins i tot amb això, es torna a quedar petita, ¿què faran? No volem que ens prenguin el pèl i que ens facin fora només perquè som veïns i no som tan guapos per a una biblioteca tan bonica".
El districte matisa que no es desterra l’entitat per complet: "L’arxiu del centre d’estudis es mantindrà a la biblioteca i podrà disposar de l’auditori i la sala d’actes de l’equipament per a les activitats programades". "Qualsevol entitat pot utilitzar l’auditori, no és gens especial", replica el grup de memòria, que remarca que no necessita només el dipòsit de la García Márquez, "sinó també la sala on treballar amb el material, fer inventari, registrar la història de la gent...".
L’associació aplega trofeus i altres estris per catalogar al domicili que ha de deixar. Acumulen més material en altres locals. En bona mesura, són donacions de veïns. "Ens falta espai –brandeixen–. Si ho portéssim tot a la biblioteca, ompliríem el quart. El que ens interessa és que no es perdi res".
L’Ajuntament busca lloc a l’organització al centre cívic de Sant Martí. Abans del trasllat, queda per definir com serà la ubicació que se’ls assigni. "Ha de tenir les mateixes característiques que ara –reclamen els guardians de la història del districte: ha de ser accessible, amb unes condicions climàtiques bones, tancat per guardar-hi documentació...".
Desarrelats
Tot i que l’arxiu quedi dipositat a la García Márquez, l’associació sent que se’l desarrela d’un equipament reivindicat pel veïnat, erigit ara en un preuat temple cultural. Han organitzat conferències, tallers i projeccions en aquest lloc del qual ara els desprendran. "És el nostre lloc natural –postula–. Des de la idea original, aquest era el nostre lloc i hem trigat 20 anys a tenir-lo". A través d’internet, han recollit unes 400 adhesions contra l’expulsió, a part de les que recullen en paper.
El centre d’estudis afirma que el racó que l’allotja –separat per una porta de la resta de la biblioteca– no es va dissenyar per ser sala d’estudi. Opinen que es podria distribuir mobiliari per l’immoble per complir la mateixa comesa: "L’espai dels diaris mesura el doble de superfície, però té set taules. A la gent gran li agrada anar-hi però, quan tornen a casa perquè estan ocupades, no entenen que no hi hagi més taules i més cadires".
Notícies relacionadesA l’últim consell de barri de Sant Martí de Provençals, el consistori va informar que la García Márquez atrau més de 40.000 persones al mes i supera les 1.800 visites al dia. "Tots volem fer un ús intensiu d’un lloc espectacular i l’espai és el que és. El millor que li pot passar és que tingui un problema de sobreús", va resoldre el regidor del districte, David Escudé.
El regidor va oferir l’arxiu del Museu Olímpic, a Montjuïc, per allotjar part dels fons del Centre d’Estudis de Sant Martí de Provençals. L’entitat oposa que la història local no ha de sortir del barri. "La biblioteca és bonica i diàfana –prossegueix–, ¿però quina utilitat té si no dona prou servei al barri? Quedarà bé a la foto per als turistes, però els veïns necessiten lloc per seure. El disseny ha d’estar al servei de les persones".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- De l’avís a Vinícius a la filtració al City
- El temporal descarrega a València i Albacete i causa set desapareguts
- LA GALA DE LA PILOTA D'OR ¿Com es va blindar Aitana Bonmatí?
- Mapes Aquesta és la zona zero de València on ha colpejat la pitjor dana del segle
- Begoña Gómez, imputada per apropiació indeguda i intrusisme