Els lloguers baixen de preu a 25 barris de Barcelona

Els increments comencen a no ser tan generalitzats i només els districtes de Sant Gervasi i les Corts mantenen absolutament totes les seves zones amb pujades continuades

Els lloguers baixen de preu  a 25 barris de Barcelona

PATRICIA CASTÁN

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Barcelona té els lloguers de vivenda pels núvols i marcant rècords, però els increments comencen a no ser tan generalitzats i donar mostres de frenada en diverses zones repartides per la ciutat, excepte la zona alta. Així, tot i que el lloguer mitjà contractat a la ciutat en el tercer trimestre del 2023 va ser de 1.171 euros mensuals, com va informar divendres aquest diari, un total de 25 barris han experimentat caigudes en les seves rendes l’esmentat període.

Les dades de l’Incasòl, que registra els contractes i fiances dipositades, mostraven augments als 10 districtes de la ciutat. Però el detall dels barris, que ja té actualitzats la secretària de l’Habitatge de la Generalitat, mostra la lletra petita del mercat local de lloguer. A diferència de les estadístiques que faciliten els portals immobiliaris, extretes dels preus als que s’ofereixen els pisos, les xifres de l’Incasòl emanen de les mensualitats establertes als contractes finalment firmats.

On es moderen els preus

Les caigudes no obeeixen un patró concret, sinó que es reparteixen per gairebé tots els districtes, excepte la zona alta, és a dir, a Sarrià-Sant Gervasi i les Corts. En alguns casos es pot deure a una mostra petita o al fet que s’hagi rehabilitat un gran bloc i comercialitzat a preus alts, per exemple. Però en el trimestre analitzat els descensos es donen en més d’una tercera part dels barris de la ciutat i podrien marcar un petit canvi de tendència després de diversos anys de vertigen o d’haver tocat sostre.

Caldrà esperar les dades de l’últim trimestre del 2023 per comprovar-ho, ja que a vegades els ajustos són molt discrets. Es pot matisar que sis dels 73 barris no compten amb xifres aquesta vegada perquè les transaccions han sigut insuficients per computar-les, i en un altre grapat de casos els preus es mantenen estables.

És cridaner que part de les caigudes de preu es donin en ple centre de la ciutat, a Ciutat Vella. Així, per exemple, el Gòtic va tenir un preu mitjà de 1.206 euros mensuals en el tercer trimestre del 2023, gairebé cent menys que el trimestre anterior. La caiguda va ser més suau a la Barceloneta, de tot just 22 euros. Per contra, el Raval va pujar gairebé 100 fins a depassar els 1.000 euros mensuals, i la zona del Born també va repuntar fins a 1.229, amb un augment encara superior.

A l’Eixample, els barris que han frenat les seves rendes són Fort Pienc (lleugerament, per quedar-se en 1.185 euros al mes) i la Dreta de l’Eixample amb un descens anecdòtic, però que el manté com un dels barris més cars de la metròpolis (1.588 euros), la resta (Sagrada Família, la Nova Esquerra i l’Antiga Esquerra) pugen, però suaument.

Tampoc hi ha uniformitat en la corba de Sants-Montjuïc, on descendeixen els preus de Poble Sec (930 al mes), la Marina del Port (867) i la Font de la Guatlla (1.049), mentre que no es mouen a la Bordeta (1.335 euros, impulsats per noves promocions a la zona de Can Batlló i entorn). En canvi, s’incrementen a Sants (ja a 1.033 euros), a Sants-Badal i a Hostafrancs.

A les Corts no hi ha bones notícies per als que busquin pis, perquè a més de ser un dels districtes on més han apujat els preus (fins a una mitjana de 1.363 euros), els seus tres barris augmenten. A més Pedralbes prem l’accelerador (2.174) després de pujar més de 400 euros de mitjana en tres mesos. El mateix passa a Sarrià-Sant Gervasi, que va arribar a 1.668,8 euros, per l’empenta dels seus sis barris, amb Tres Torres i Vallvidrera (que puja més de 200 euros) al capdavant.

‘Sorpasso’ a Gràcia

A Gràcia només baixa el barri del Coll, que es queda en 918 euros, mentre que la resta continuen escalant. Com a novetat, el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova puja gairebé cent euros mensuals en un trimestre i avancen la Vila de Gràcia. A Horta-Guinardó, cinc dels seus 11 barris viuen descensos (el Baix Guinardó, a 1.022; Can Baró, la Font d’en Fargues, Sant Genís dels Agudells i Montbau), mentre que no es mou el Carmel (769 euros). La resta augmenten la seva cotització.

Nou Barris, amb la mitjana més assequible de tota la ciutat (804,8 euros) però per primera vegada per sobre dels 800, marca caigudes a sis dels seus tretze barris: Trinitat Nova, Prosperitat, Verdum, Canyelles, la Guineueta i el Turó de la Peira.

Notícies relacionades

En el cas de Sant Andreu, que en algunes zones viu una eclosió d’obra nova que ha dinamitzat molt el mercat, només baixa el barri de Navas (964 euros). El Bon Pastor pateix una singular pujada de més de 240 euros fins als 842, mentre que la Sagrera (985), Sant Andreu (945) i el Congrés i els Indians també creixen un significatiu 7%.

De nou, Sant Martí barreja diferents ritmes. Han baixat en aquest període les zones del Clot, la Vila Olímpica (1.481 euros), Diagonal Mar i el Front Marítim (per segon trimestre i acumulant ja un descens de més de 400 respecte a principis d’any), Provençals del Poblenou i Sant Martí de Provençals (que torna a estar per sota dels 1.000 euros). La resta pugen en una mesura o una altra. n