El renéixer de les festes de Gràcia

La setmana gran del barri introduirà canvis aquest any perquè els veïns i els visitants puguin conviure en pau i perquè l’essència no es perdi entre ‘botellons’, soroll i turistes. La recepta: menys soroll, menys concerts i més autenticitat.

El renéixer de les festes de Gràcia

GISELA macedo MERITXELL m. pauné

4
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Meritxell M. Pauné

La Fundació Festa Major de Gràcia va anunciar dijous que l’edició del 2024 comptarà amb dues novetats importants, com a mínim. En primer lloc, tindrà una "nit tranquil·la", sense cap concert ni acte amb so amplificat. La data triada és el 18 d’agost. Així mateix, els organitzadors d’aquesta popular festa de Barcelona van explicar que posposaran l’entrega de premis als carrers i places més ben decorades del barri: serà el dilluns 19 d’agost, al final de la festa major i passat el pic de màxima afluència del cap de setmana. ¿Què hi ha darrere d’aquests canvis?

Per als coneixedors d’aquesta celebració estiuenca, les noves mesures no són una sorpresa, sinó que culminen debats de fons molt intensos. S’emmarquen en les queixes dels veïns de la Vila de Gràcia en els últims anys, no només els aliens a la festa, sinó també els que participen de la decoració i programació. Afirmen que el soroll, els botellons, la massificació i les onades de turistes amenacen de treure tota l’essència original d’aquestes festes.

Xivarri nocturn

Que el diumenge 18 d’agost hagi sigut el dia triat per prescindir de concerts nocturns no és casualitat: és just el que va després de divendres i dissabte, els dies de màxima afluència i quan els concerts poden allargar-se fins a la matinada. En l’edició del 2023, la música podia sonar fins a les 3.30 hores el divendres i dissabte i, a l’acabar, moltes persones es van concentrar també en carrers i places del barri per allargar la festa amb els seus altaveus portàtils.

L’any passat, el carrer Verdi ja va anunciar que el 2024 no organitzarà cap concert per evitar l’efecte crida i tornar el protagonisme als decorats, que "són el fonament principal de la festa", explicava el seu portaveu, Sergi Torrents, a aquest diari.

Aquest any, després de les dues nits més "fortes" (tot i que la de dijous tampoc queda curta), s’espera que els veïns puguin descansar. S’haurà de veure si grups de visitants i turistes que desconeixen la mesura organitzaran el seu propi botellon nocturn també aquell dia.

Barres de bar

Les veus crítiques amb l’incivisme etílic durant les festes tenen en el punt de mira des de ja fa uns quants anys les barres de bar que les comissions instal·len als carrers. Per ara no hi ha cap directriu comuna acordada, si bé l’any passat Tordera i Fraternitat de Baix ja van decidir eliminar les seves barres de begudes i d’altres han renunciat a oferir els exitosos mojitos. No obstant, la majoria recorda que les barres són un puntal per a les finances de la festa.

Una de les inquietuds cròniques dels organitzadors és el lloguer dels locals que cada carrer participant utilitza per emmagatzemar i preparar la decoració. Uns espais que, a més, exerceixen de punt de trobada tot l’any i cohesionen els voluntaris. I que costen diners, cada vegada més, empesos per l’alça de preus del mercat immobiliari de Barcelona.

Massificació i turismofòbia

Els veïns de Gràcia estan farts que la seva festa s’hagi convertit en un imant per a turistes. La popularitat que ha anat guanyant aquesta celebració en els últims anys ha provocat que els carrers del barri estiguin massificats dia i nit, i amb un alt volum de públic estranger. Tant és així que ,en l’última edició de les festes, el barri es va despertar amb pintades de Tourists go home.

Les onades de visitants fan que als estrets carrers decorats no càpiga una agulla, una situació que, afegida a la calor humida d’agost a Barcelona i el soroll, genera un ambient aclaparador que expulsa alguns veïns de la seva pròpia festa. "Ens molesta molt la gent. Això està ple de gom a gom. Passen pel mig tot i que estiguem fent activitats amb nens, toquen els decorats, i els és igual", lamenten a aquest diari els veïns del carrer de Tordera.

Si bé la massificació és generalitzada a tot el barri, es nota encara més als carrers decorats guanyadors. Normalment els premis s’anunciaven a l’inici de les festes, de manera que els visitants saturaven els carrers guardonats. Ara, posposant l’acte d’entrega de premis, esperen que la gent es reparteixi de manera més equitativa.

Notícies relacionades

Actes tot l’any

La Fundació Festa Major de Gràcia es proposa visibilitzar el seu rol d’actor dinamitzador del barri més enllà de la gran cita d’agost per "desestacionalitzar" la seva imatge i acostar-se a veïns poc amics de la clàssica massificació d’estiu. Fora de la festa major del mes d’agost, els voluntaris es mobilitzen tot l’any per promoure activitats de proximitat al barri. Un exemple és la singular cavalcada de les Carteres Reials de Gràcia, que omple els carrers d’il·lusió en un ambient familiar i cívic. Les pròximes cites en què participa l’entitat són els foguerons de Sant Antoni i el Carnaval.