Educació

Les escoles públiques de la Zona Nord de Nou Barris tindran ESO

El Consorci d’Educació de Barcelona impulsa un pla de xoc de cara al curs vinent per millorar els resultats i evitar l’abandonament escolar en una zona amb alts índexs de vulnerabilitat

Les escoles públiques de la Zona Nord de Nou Barris tindran ESO

HELENA LÓPEZ

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El curs 2024-2025, les quatre escoles públiques de primària de la Zona Nord de Nou Barris (és a dir, els barris barcelonins de Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona) passaran a oferir també primer d’ESO i es convertiran en instituts escola. El canvi s’emmarca en un pla de xoc per millorar els resultats acadèmics i evitar l’abandonament escolar primerenc i la segregació en un dels territoris de Barcelona que pateix uns índexs més alts de pobresa i desigualtat. És una reivindicació històrica del tenaç teixit associatiu de la zona per evitar que cap nen es perdi pel camí en el vertiginós salt de l’escola a l’institut.

Les de la zona –Mestre Morera, Ciutat Comtal, Ferrer i Guàrdia i Elisenda de Montcada– són escoles petites i el seu alumnat, malgrat la seva gran mobilitat, està arrelat, tant a l’escola com a les entitats que treballen molt al barri fent acompanyament; entitats que fa temps que veien com l’adolescència desvinculava molts dels nois del barri amb el pas a l’institut i demanaven allargar l’escolarització a l’escola fins als 16 per poder continuar aquest treball, més necessari que mai en una edat tan delicada.

Progressivament, segons va comunicar el Consorci d’Educació de Barcelona a les escoles implicades, les escoles passaran a ser instituts escola i acabaran oferint l’ESO en la seva totalitat –de primer a quart–, i l’institut Picasso deixarà d’oferir educació secundària obligatòria per convertir-se en un centre de batxillerat. A més, les aules que quedin lliures amb el desmantellament de l’ESO passaran a oferir formació professional (FP).

Aquesta era una altra de les demandes d’aquests barris, que fa anys que demanen una mena d’"escola d’oficis" per oferir un futur millor als seus joves, recorda Filiberto Bravo, combatiu president de l’associació de veïns de Ciutat Meridiana, que ahir respirava una mica més tranquil després d’ajornar-se gairebé en l’últim moment el desnonament previst, el pa de cada dia a l’enclavament, una cosa que, òbviament, impacta (també) en els resultats acadèmics de les criatures que passen per aquestes situacions d’estrès.

Recursos necessaris

Notícies relacionades

Malgrat que feia temps que estava sobre la taula, l’anunci oficial, fa pocs dies, va agafar el barri una mica fora de joc per la immediatesa de la seva aplicació, aquest mateix any, el pròxim setembre, i pels dubtes que sempre desperten els canvis. L’obvi és si aquest anirà acompanyat dels recursos necessaris per implementar-lo, com plantegen des de l’associació Ubuntu, espai segur per a més de 150 famílies del barri, contentes per la notícia, però amb aquest temor comprensible, sustentat en anys d’experiència.

Des de la resilient associació de veïns de Ciutat Meridiana recorden que era una petició de les famílies, i que a la pràctica no és més que fer el que ja fan totes les concertades (la continuïtat entre primària i secundària en un mateix centre). La decisió del consorci s’emmarca també en el paquet de mesures anunciat pel Departament d’Educació després dels mals resultats de l’últim informe PISA.