L’Àrea Metropolitana impulsa el seu sistema de seguretat digital

Les principals forces polítiques representades a l’AMB aproven la posada en marxa de la comissió que estudiarà l’extensió de la xarxa d’alertes preventives i videovigilància.

L’Àrea Metropolitana impulsa el seu sistema de seguretat digital

manuel arenas

2
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

El consens de les principals formacions amb presència a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha protagonitzat l’aprovació d’una nova comissió que, tal com va avançar EL PERIÓDICO, estudiarà la implantació metropolitana del sistema digital de seguretat, la llavor del qual ja està operativa en una quinzena de grans ciutats catalanes, la majoria de l’àrea metropolitana de Barcelona (Cornellà, l’Hospitalet, Sant Boi de Llobregat o Santa Coloma de Gramenet, entre d’altres).

El Consell Metropolità de l’AMB, on el PSC gaudeix de majoria absoluta (47 consellers de 90), va aprovar ahir –amb el vot favorable de PSC, Junts, ERC, Comuns, PP, Vivim Montcada i Reixac i Compromís i Acord per Torrelles i l’únic vot en contra de Vox– la creació de l’esmentada comissió per dimensionar a escala metropolitana el sistema de seguretat, que en els contextos locals pivota sobre una app mòbil anomenada M7.

L’eina està impulsada per una empresa de Cornellà, Einsmer Business Designer SL, que opera com a node per gestionar serveis entorn de la seguretat ciutadana entre els quals en destaquen dos, tal com va explicar aquest diari, les alertes preventives davant riscos delictius accionades per la ciutadania i una exhaustiva xarxa de videovigilància en zones urbanes i equipaments públics locals.

L’afany de la nova comissió, liderada pel vicepresident executiu de l’AMB i alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, serà explorar com escalar a l’àmbit metropolità la infraestructura digital que els consistoris han anat impulsant aquesta última dècada (el sistema M7 Citizen Security funciona des del 2012). La constitució d’aquest òrgan és, per tant, "un pas previ a l’aprovació de l’establiment del servei" de seguretat metropolitana, diu el text aprovat a l’AMB.

Percepció de seguretat

El tenor literal amb el qual des de l’AMB defineixen el nou servei de seguretat és el següent: "Un servei públic de comunicació bidireccional, de coordinació i d’alertes, basat en tecnologia social, per millorar la percepció de seguretat subjectiva de la ciutadania i donar resposta a diferents problemàtiques vinculades a la percepció d’inseguretat com la convivència, la cohesió social, el civisme i la prevenció". Segons dades del 2022 de l’Institut Metròpoli, l’indicador de la percepció d’inseguretat va millorar lleugerament en ciutats com Santa Coloma de Gramenet o Cornellà i va empitjorar especialment a Badalona, seguida de Barcelona i l’Hospitalet.

Notícies relacionades

Amb "comunicació bidireccional" i "tecnologia social" es refereixen des de l’AMB a la infraestructura digital que Einsmer ja ha provat localment a les ciutats. Basada conceptualment, tal com va explicar a aquest diari el conseller delegat de l’empresa, José Antonio Gallego, en la llibertat del ciutadà d’accionar alertes perquè els cossos policials actuïn per protegir-lo.

Einsmer treballa fins i tot amb tecnologia de predicció delictiva a través de mapes de calor que, amb base a un històric d’estadístiques delictives dels últims anys, "mostra les zones calentes on és més probable que es delinqueixi durant les pròximes hores", va apuntar Gallego.