La purga de les terrasses, sota la lupa

Mitja dotzena de sentències rebaten la retallada d’aquests espais a Ciutat Vella durant l’‘era Colau’. La patronal insta els afectats a sol·licitar la recuperació de les taules i cadires perdudes.

La purga de les terrasses, sota la lupa

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Ciutat Vella va fer una purga de terrasses, eliminant-ne o reduint-ne una trentena durant el primer mandat d’Ada Colau, amb retallades que en molts casos van ser acatades per restauradors sense capacitat de contraatacar, però que en d’altres van arribar a la via judicial. I tot i que aquest camí és llarg, dur i car, almenys mitja dotzena de sentències han anat donant la raó a operadors que es van sentir perjudicats per una tisorada per a la qual creuen que no hi va haver arguments clars, addueixen. L’últim veredicte és recent i anul·la la supressió d’un dels vetlladors que hi havia al Born, molt a prop de la plaça de Santa Maria. El Gremi de Restauració de Barcelona, que va assumir la defensa jurídica dels afectats, anuncia que "alguns perjudicats sol·licitaran al districte recuperar les taules injustament arrabassades".

Les restriccions van tenir lloc en l’última fase de mandat, fa cinc o sis anys, i amb la regidora Gala Pin al comandament del districte. Cal recordar que el 2018 i després d’una guerra de les terrasses, l’ajuntament i la patronal van pactar una nova ordenança que pretenia flexibilitzar la precedent, que tants conflictes va ocasionar. Però poc després a Ciutat Vella es van iniciar almenys uns 30 expedients encaminats a reduir o eliminar terrasses, en especial en zones com les places de Santa Maria, Comercial, de Bonsuccés, i de Jacint Raventós; i als carrers de Xuclà, Caputxes i d’altres, enmig d’una pugna política entre els Comuns i la resta de l’oposició.

Després de la mobilització –amb manifestació inclosa– dels afectats per la reducció, Pin va dir que s’estaven atorgant llicències a nous establiments, amb reajustaments sobre l’oferta prèvia per evitar més densificació de taules.

El gremi destaca que les sentències "coincideixen que durant la tramitació dels expedients es van cometre errors procedimentals greus", com suprimir llicències sense explicar-ne el motiu i sense que l’interessat sabés com defensar-se. D’aquesta manera, i després de quatre anys de processos judicials, s’han anat succeint les sis sentències "definitives" on el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya "arriba a qualificar de catastròfic el procedir del districte", explica el director general de la patronal, Roger Pallarols. En aquesta zona, "el conflicte de les terrasses no està resolt", conclou.

Les sentències contràries a les retallades de Pin al districte central inclouen com a mínim la de l’esmentat establiment a finals del 2023, la d’un altre local pròxim, un altre al carrer de Xuclà, al passeig del Born... Les sentències en segona instància coincideixen a donar la raó als restauradors, tot i que la decisió judicial no implica la restitució automàtica de les taules i cadires perdudes. No obstant en alguns casos sí que es convida a revertir la retallada, després de remarcar que l’Administració no va actuar correctament. "Però el mal ja està fet", insisteix Pallarols, ja que una vegada desposseïts de la seva terrassa "alguns negocis van deixar de ser viables i fins i tot van tancar o es van traspassar".

"Arbitrarietat"

Notícies relacionades

Als operadors els costa entendre que, malgrat tenir la raó en les seves queixes, el consistori no rectifiqui ràpidament el que veuen com un dany als seus locals. En el cas de la plaça de Santa Maria, de 765 metres quadrats i on es va passar d’una superfície ocupada per terrasses del 7% a només el 2,4%, la patronal reclamarà a Ciutat Vella "recuperar els vetlladors", vist l’argumentari del tribunal, ja en segona instància.

La patronal considera que aquesta casuística evidencia l’"arbitrarietat" d’algunes decisions municipals: mantenen que l’Administració deixa en situació d’"indefensió" la ciutadania que no pot permetre’s "acudir a la justícia" i sabent que el procediment serà lent i l’afectat ja haurà resultat perjudicat, apunten.