Barcelona abandona un parc noucentista tancat fa tres anys
El jardí de la Font del Racó, als peus del Tibidabo, és ple d’escombraries i de natura mig morta, però l’ajuntament no preveu actuar fins a mitjans del 2025.
Al barri de Sant Gervasi - la Bonanova hi ha un parc que fa tres anys que està tancat. Amb una superfície d’1,2 hectàrees, només es permet passejar per un espai que ocupa un 10% del jardí, just on es troba la font que dona nom al lloc. Es tracta del parc de la Font del Racó, situat a l’avinguda del Tibidabo, un passeig històric de Barcelona, recordin, que també porta sis anys sense el Tramvia Blau. L’ajuntament barceloní preveu reformar aquest vedat verd el segon trimestre del 2025, amb la qual cosa el lloc haurà acumulat cinc anys de clausura.
El 29 de gener del 2021, l’ajuntament informava del tancament d’aquesta arbreda noucentista dissenyada el 1926 per Nicolau Maria Rubió i Tudurí, el Picasso dels jardins de la capital catalana de la primera meitat del segle XX. "Tanca de manera temporal", es deia, expressió que també es va utilitzar a finals de gener del 2018 amb la precipitada retirada del menut ferrocarril que unia les places de Kennedy i del Doctor Andreu.
Les tempestes Gloria i Filomena, concretava el consistori, havien "intensificat el deteriorament d’aquestes zones", i van provocar "danys profunds que necessiten una millora global". "Hi ha camins deteriorats –seguia– i existeixen alguns marges trencats que poden suposar un perill per a la ciutadania".
Tres anys després, la natura ha seguit el seu curs sense que ningú hagi posat un peu en aquesta zona verda que ara presenta un aspecte molt deixat i moribund per la sequera. Està ple d’escombraries (la zona prohibida al pas sembla haver-se convertit en un racó de recurrent botellon) i els camins són ara un camp de pedres de la mida d’un entrepà petit.
Arbres en perill
Moltes baranes de fusta estan a punt de caure, hi ha peralts que cediran d’un moment a l’altre. És a dir, si el 2021 ja hauria sigut costós posar-lo al dia, el 2025 és probable que ho sigui molt més. També pot passar que abans hagi caigut un dels molts pins que presenten una inclinació de gairebé 45 graus. Algun d’ells, enfocant l’escola Frederic Mistral.
Un portaveu de l’ajuntament recorda que el parc, per la font que dona nom al lloc, està inclòs en el catàleg de Patrimoni de Barcelona, amb la qual cosa qualsevol millora necessita el permís d’aquest departament, "cosa que ha complicat tota la redacció i tramitació del pla".
El calendari
En el dia d’avui, prossegueix, s’està validant l’avantprojecte i es preveu disposar del projecte executiu durant el tercer trimestre del 2024, de manera que les obres puguin començar el segon trimestre del 2025. O sigui, que si tot va com el consistori vol, el parc podria tornar a obrir aproximadament cinc anys després del tancament temporal.
Notícies relacionadesEl cert és que la zona oberta no és gaire millor. Els camins tenen menys ensopegades, això sí. Si es té en compte que un dels perills que expliquen el tancament és que poden cedir els murs de contenció que van salvant el desnivell, potser no té gaire sentit que sí que es pugui ser al lloc més profund del parc, és a dir, al forat cap al que aniria qualsevol despreniment. La font té un aspecte pèssim i la placa dedicada a Apel·les Mestre, que solia pujar fins aquí per dibuixar i per això li van retre aquest homenatge, està grafitejada. La van col·locar el 1938.
El jardí, a més de ser lloc de festa i passeig dels veïns de l’avinguda del Tibidabo, exercia de drecera –no senyalitzada, també és cert– per arribar als peus del funicular, la Cuca de Llum que puja fins al popular parc d’atraccions.
- De l’avís a Vinícius a la filtració al City
- El temporal descarrega a València i Albacete i causa set desapareguts
- LA GALA DE LA PILOTA D'OR ¿Com es va blindar Aitana Bonmatí?
- Mapes Aquesta és la zona zero de València on ha colpejat la pitjor dana del segle
- Begoña Gómez, imputada per apropiació indeguda i intrusisme