Problema de convivència
Nou de cada deu comunitats pateixen impagaments a BCN
La morositat d’alguns propietaris obliga nombrosos edificis a reduir serveis i posposar rehabilitacions de façanes o obres d’accessibilitat
Andrea J. treu foc pels queixals fa diverses setmanes perquè per decretàs veïnal li toca netejar el replà de la seva escala al districte de Sants-Montjuïc fins que les finances de la comunitat remuntin. La causa de la retallada en els serveis de la finca és la morositat, que ha portat aquesta petita comunitat de 12 veïns a quedar-se en números vermells i veure perillar fins i tot l’ús de l’ascensor. "És inadmissible que l’impagament d’uns ens afecti a tots o ens obligui a augmentar les quotes", assenyala. Però en la seva queixa no està sola: el Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida (CAFBL) remarca que entre un 80% i un 90% de les comunitats de la ciutat pateixen impagaments per part d’algun veí, mentre que en una quarta part de les finques la morositat és tan recalcitrant que arriba a afectar-ne el normal funcionament: la retallada de serveis o el retard en obres de manteniment, la rehabilitació de façanes o la millora de l’accessibilitat en solen ser les principals conseqüències.
La patronal dels administradors a la capital catalana ha reivindicat fa tot just uns dies una reforma legislativa per demanar una cosa que ara és encara més frustrant per a les comunitats: que quan s’embargui una vivenda perquè no se n’ha assumit la hipoteca, sigui obligat comunicar qui és el nou adjudicatari a fi que se li puguin reclamar al més aviat possible els deutes amb la comunitat i no quedin en uns llimbs, com fins ara. "Quan algú arriba a deixar de pagar la seva hipoteca és perquè molt temps abans ja va deixar de pagar les despeses de la comunitat...", reflexiona Lorenzo Viñas, president del col·legi professional, que s’enfronta a aquest tipus de situacions contínuament.
"És desesperant"
Notícies relacionadesEntre el període d’impagaments previs a les comunitats més els processos d’execució hipotecària i posterior desenllaç de venda de l’immoble, els deutes augmenten any rere any sense que els veïnats en aquests casos sàpiguen a qui reclamar i sigui lent i complicat que els bancs assumeixin aquest dispendi. "És desesperant i afecta molt la convivència de les comunitats", afegeix Viñas. Però també els processos de morositat enquistada en general són els culpables que obres en façanes, vestíbuls, instal·lacions d’ascensors, manteniments i altres intervencions es posposin junta rere junta per no disposar de fons i no estar disposats els que sí que paguen a augmentar les quotes per cobrir els dèficits. Entorn d’un 25% o 28% de les finques, estimen, pateixen aquest mal major. Davant l’augment de cost de les hipoteques i la pressió que tenen per aquest fet moltes llars, la patronal preveu un repunt d’impagaments a curt i mitjà termini.
L’administrador Alberto Izquierdo, secretari del CAFBL, relata el cas d’una finca de cinc veïns on s’autogestionaven, fins que van patir uns despreniments que els van obligar a afrontar una rehabilitació important alhora que se’ls obria un expedient sancionador. "Tenien capacitat econòmica limitada i als baixos hi havia una persona que no podia pagar, així que vam assumir l’administració sense cobrar inicialment, vam constituir la comunitat i vam aconseguir un préstec per fer l’obra", que va estar a punt de ser missió impossible per la insolvència de part dels veïns.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia