Tres morts en el tràgic esfondrament de Badalona
Els Bombers van treballar durant 30 hores ininterrompudes per retirar la runa i poder recuperar els cadàvers. Els motius de la caiguda de l’interior de l’edifici continuen sense estar confirmats.
Els Bombers de la Generalitat van trobar ahir tres cossos sense vida entre la runa de l’ensorrament de l’edifici del barri del Raval, a Badalona. Així ho va confirmar Josep Manel Escudero, cap de guàrdia de la Regió Metropolitana Nord dels Bombers després de més de 30 hores de treball ininterromput en el número 9 del carrer del Canigó.
Els veïns de la finca col·lapsada, construïda fa 65 anys, van poder entrar a ca sa seva ahir a la tarda, però només per mirar de recollir alguns objectes personals. Ho van fer un per un, i acompanyats en tot moment pels bombers i la policia. Els veïns dels dos blocs contigus (els números 7 i 11) van poder entrar a casa seva a última hora de la tarda de dimarts. No obstant, ja sigui per la por que hi hagués un col·lapse secundari (perill desmentit pels Bombers) o per no voler presenciar els treballs de desenrunament i retirada de cadàvers, cap va voler passar la nit a casa, van assegurar fonts municipals.
"Hem de lamentar la pitjor de les hipòtesis, estem davant una gran tragèdia", va afirmar l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol. "Ara toca estar al costat de les famílies i els veïns que s’han quedat sense casa". Així mateix, l’alcalde també va voler agrair els treballs coordinats dels cossos de salvament i de seguretat que es van portar a terme durant dimarts i dimecres. L’alcalde va assenyalar que tot apunta que els tres cossos trobats es corresponen amb una dona d’un país de l’Est que vivia al pis esfondrat amb les seves dues filles; una dona més gran i un home de mitjana edat que acabava de tenir la seva segona filla fa poc més d’un mes.
El primer dels cossos es va trobar cap a les 01.45 hores de la matinada d’ahir; el segon, a les 06.30 hores; i el tercer, cap a les set del matí. Va ser necessari retirar uns tres metres d’altura de runa per localitzar els cadàvers. Els Bombers de la Generalitat van confirmar que els cossos corresponen a les tres persones empadronades a l’edifici i que figuraven com a desaparegudes. La identificació oficial va a càrrec dels Mossos d’Esquadra. La retirada dels prop de 60 metres cúbics de runa va acabar cap a les 17.00 hores d’ahir, i no va ser fins aleshores que es va poder confirmar que sota les restes no es trobava cap cos més.
Les banderes de l’Ajuntament de Badalona onegen a mig pal, i així es mantindran fins demà, dia en què finalitzaran els tres dies de dol oficial decretats per l’alcalde. Ahir a la tarda es va portar a terme un acte d’homenatge a la plaça de la Vila, van ser cinc minuts d’emotiu silenci. Tots els actes oficials del consistori badaloní van quedar suspesos i fins i tot moltes de les escoles de la ciutat van anul·lar les activitats pròpies del Carnaval en senyal de respecte i dol cap a les víctimes, els seus familiars i amics.
Possible causa
Els motius de l’ensorrament continuen sense estar confirmats. Albiol va expressar que fins que no s’aclareixin "no es podran determinar totes les accions que cal emprendre i si és necessari posar-se en contacte amb altres administracions i adoptar mesures econòmiques concretes". L’alcalde, preguntat sobre unes possibles obres menors a l’àtic, va assegurar desconèixer aquest extrem i va apuntar a una possible "falta de qualitat dels materials del sostre de l’última planta" com una possible causa de la tragèdia.
Així, el regidor popular va expressar la seva preocupació per si hi ha altres edificis que pertanyen a la mateixa promoció i que es poguessin trobar en la mateixa situació. "Ho estudiarem, però no vull alarmar ningú". En tot cas, el consistori va confirmar que l’immoble va passar la Inspecció Tècnica d’Edificis el mes passat, i va insistir que no consta en el consistori cap expedient de disciplina urbanística sobre el bloc.
L’ensorrament d’aquesta finca del barri del Raval es produeix poques setmanes abans que es compleixi el segon aniversari de l’enfonsament parcial del bloc del número 22 del carrer de Granada, els veïns del qual encara no han pogut tornar a casa seva, i encara amb el record de l’enfonsament de la finca del barri de la Salut, el 2019, que finalment va haver de ser demolida. "Em preocupa que el problema es trobi també en altres edificis de la ciutat", va admetre Albiol.
Notícies relacionadesL’ajuntament firmarà avui un decret d’emergència amb l’objectiu de "poder prendre totes les decisions necessàries per acompanyar les famílies de les víctimes sense traves ni problemes administratius", va assenyalar Albiol, que va voler posar èmfasi en l’assessorament jurídic que el consistori oferirà als veïns afectats: "No pot quedar cap afectat a expenses d’una negociació a soles amb les companyies d’assegurances, ens assegurarem que tothom estigui a l’altura de les circumstàncies".
"Sense tenir la confirmació, estic gairebé segur que l’edifici no es podrà rehabilitar", va assenyalar Albiol. De totes maneres, seran els arquitectes municipals els encarregats de valorar la situació de l’immoble i de declarar si es troba o no en ruïnes. Davant aquesta situació, el govern municipal de Badalona ha disposat habitacions en hotels i pensions per acollir tots els veïns afectats. Tot i així, l’alcalde va assegurar que la majoria d’ells "disposa d’una xarxa de familiars i amics" que els han donat empara.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- De l’avís a Vinícius a la filtració al City
- El temporal descarrega a València i Albacete i causa set desapareguts
- LA GALA DE LA PILOTA D'OR ¿Com es va blindar Aitana Bonmatí?
- Mapes Aquesta és la zona zero de València on ha colpejat la pitjor dana del segle
- Begoña Gómez, imputada per apropiació indeguda i intrusisme