restauració

El mític Casa Leopoldo torna a obrir per sisè cop

El que va ser el restaurant preferit de Manuel Vázquez Montalbán, que en els últims mesos va servir menjar xinès, recuperarà el seu esperit

El grup Banco de Boquerones està ultimant els preparatius per apujar la persiana

El mític Casa Leopoldo torna a obrir per sisè cop

ferran iMEDIO

2
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

¿A la sisena serà la vençuda? Casa Leopoldo sembla tenir més vides que un gat i, després de gastar-ne cinc, reobrirà ben aviat mirant de recuperar l’essència, l’esperit, del que va ser al seu dia aquell temple de la gastronomia clàssica al qual acudien escriptors com Manuel Vázquez Montalbán, Terenci Moix, Eduardo Mendoza i Juan Marsé per maridar menjar i tertúlies literàries.

Fa 90 anys, el 1929, Leopoldo Gil i la seva família, arribats de la província de Terol, van obrir un celler, que van traslladar el 1936 a l’adreça actual ja amb el nom de Casa Leopoldo. "La seva fama va augmentar amb la neta del fundador, Rosa Gil, i la inestimable ajuda de Vázquez Montalbán i altres intel·lectuals, que van fer d’aquell lloc un refugi de la beguda, la cassola i la lluita contra el règim ("¡per la caiguda del règim!", brindava Manolo)", recorda Pau Arenós, cronista gastronòmic d’EL PERIÓDICO.

La tercera etapa va arribar amb la resurrecció el 2017 gràcies a Romain Fornell i Òscar Manresa, que després d’una primera fase com a restaurant el van convertir (quart capítol) en bar de tapes amb l’ajuda de Rafa Peña (Gresca/Bar Torpedo). Van haver de tancar el 2020.

Decoració intacta

Dos anys després, el 2022, sense fer soroll, cinquè intent: va reobrir convertit en un bar xinès que feia un menú de migdia de 12,5 euros i que, també en silenci, va tancar l’estiu passat. Aquest diari va tastar els seus plats: un marcat accent oriental i alguna proposta mediterrània. Ni rastre gastronòmic del passat, però la decoració intacta: les seves rajoles formen part del patrimoni de la ciutat i la majoria dels seus elements estan protegits. Fins i tot canviar el color de les parets ha de passar per l’aprovació de l’administració.

Notícies relacionades

I, ara, el grup de restauració Banco de Boquerones, abans conegut com a Balcastro (Bru, Casa Ràfols, Sophie, Elsa y Fred i Casa Lolea, entre d’altres), ultima els preparatius per aixecar la persiana del local, les obres del qual van amb retard. La (re)inauguració estava prevista per a aquests dies amb motiu del Festival de Novel·la Negra de Barcelona, BCNegra, ja que el personatge més cèlebre de Vázquez Montalbán era el detectiu (i perfecte gurmet) Pepe Carvalho. Caldrà esperar fins al 18 de març.

En l’etapa xinesa, les fotos i els cartells de corrides de toros de mitjans del segle passat no hi eren. Però tornaran. Igual que els cartells negres de mirall de la façana, en aquest cas imitació dels originals, desapareguts. "Volem que el local respiri història i la gent, quan entri, digui ¡uau!", comenta a aquest diari Bruno Balbás, copropietari amb la seva dona, Sofía Matarazzo, de Banco de Boquerones. Tots dos estan convençuts que "la història de Barcelona es pot mantenir i rellançar a través dels restaurants, les seves façanes, els seus interiors, les seves cartes, els seus plats...". Dues sales portaran els noms de Rosa Gil, neta de Leopoldo Gil, i de Montalbán.