Montjuïc instal·la càmeres per frenar el saqueig d’un panteó
La tomba Coromina, una de les joies de la necròpolis, ha perdut part del forjat que l’envolta en un doble robatori, fet que ha portat a incrementar la vigilància i posar-hi una tanca.
Albert Sáenz remunta intranquil la costa del cementiri de Montjuïc que condueix al sepulcre familiar. "Cada vegada que vinc és per veure si han fet una malifeta. Hi pujo dues vegades a l’any a revisar-ho. Sempre arribo molt nerviós, per veure què em trobo", confessa l’home, propietari del panteó Coromina. Es tracta d’una joia modernista, de parada obligada en les visites guiades per la necròpolis del promontori de Barcelona, i ha sigut objecte d’un saqueig en els últims dies. Un bon tros de la tanca de bronze que envolta el mausoleu ha volat.
L’acte de pillatge ha vingut a confirmar els temors de Sáenz, besnet d’un industrial indià que va adquirir el 1932 una de les obres d’art que amaga el cementiri perquè ell i els seus familiars fossin enterrats. És imponent però, alhora, "pot arribar a ser un problema", confessa el titular a qui li ha tocat en herència administrar el monument.
No és la primera malifeta que es perpetra contra la sumptuosa tomba, datada del 1907. Fa dècades, ja se’n va arrabassar part de la barana i algú va penetrar a la cripta per apropiar-se d’uns canelobres. Les vidrieres es van haver de reconstruir fa pocs anys després de ser rebentades a pedrades. "Vam recollir els angelets del terra, havien quedat fets trossets. Unes artistes els van reconstruir com un puzle", compara Sáenz.
El rastre de les últimes destrosses encara resulta visible. Sáenz sosté una fulla de bronze, solta sobre el monument coronat per l’escultura d’un àngel esculpit en marbre blanc de Carrara. "És igual que el que utilitzava Miquel Àngel", lloa l’amo. El que queda de la barana traça un forjat virtuós de branques entrecreuades. "La que es van emportar ha d’estar ja a casa d’algun milionetis. ¡Era una peça única!", pressent Sáenz.
Seguretat i manteniment
Els Mossos investiguen el succés, que va passar mesos després que es profanessin 162 nínxols l’estiu passat, amb la presumpta intenció de desposseir de joies i or els cadàvers. Al panteó Coromina, primer es va arrencar gran part de la barana de l’ala dreta i del frontal. Quan la sostracció ja s’havia denunciat, el titular es va adonar que algú va rematar la feina dies després, emportant-se un pilar amb un altre tros de tanca.
"Em diuen que serà molt difícil trobar-la. Restituir-la com era serà impossible", lamenta. El succés l’ha esperonat a redoblar les seves reclamacions a Cementeris de Barcelona. Fa anys que prega més seguretat i que faci front almenys a una part dels costos de manteniment i reparació. L’empresa municipal s’ha compromès a estudiar que es refaci la tanca amb una rèplica.
A més, s’ha instal·lat videovigilància entorn del panteó. Sáenz pensa que arriba "tard i malament". "La primera càmera es va posar abans que es robés el pilar, però no va servir per evitar-ho perquè estava mal enfocada", es queixa. Entre un i altre robatori, va trobar una tenalla oculta a la capa de l’estàtua. Presumptament es va utilitzar per cometre el delicte.
Després del segon episodi d’usurpació, Cementiris de Barcelona ha reenfocat la càmera i ha col·locat dos visors més. També s’han incrementat les rondes de vigilància entorn del monument i, a més, s’hi ha instal·lat una tanca al voltant, a l’espera que s’emprenguin els arranjaments.
"Hem activat mesures per aclarir els fets i evitar noves accions", assenyala l’Ajuntament de Barcelona. Afegeix que ha posat les gravacions de seguretat a disposició dels Mossos i ressalta que Montjuïc disposa de "vigilants, càmeres i elements preventius en funcionament les 24 hores del dia". La policia autonòmica indaga en el saqueig del panteó Coromina i un furt recent i de característiques similars en una altra tomba de Montjuïc.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia