CRISI HÍDRICA

Sabadell redobla la seva aposta per l’aigua regenerada

La ciutat preveu incrementar-la fins que suposi el 20% el 2025. També s’espera redireccionar-la des de la seva depuradora fins a Sant Cugat i Cerdanyola

Sabadell redobla la seva aposta per l’aigua regenerada

CLÀUDIA MaS

2
Es llegeix en minuts
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Ubicada/t a Sabadell

ver +

Una de les conseqüències de la crisi hídrica és la dificultat d’aconseguir un tractament eficaç per reutilitzar l’aigua residual. Una d’aquestes ciutats és Sabadell (Vallès Occidental), que es projecta com a pionera en aquest aprofitament a través de la seva estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Sant Pau de Riu-sec, ubicada al polígon industrial de la ciutat vallesana i que proveeix per ara 207.338 ciutadans. A curt termini, l’ajuntament pretén almenys duplicar aquesta xifra amb el subministrament d’aigua a municipis veïns com Cerdanyola, Sant Cugat i Sant Quirze del Vallès.

Així, a través de l’extracció de l’aigua de la seva depuradora a Riu-sec, Sabadell preveu que el 2025 l’aigua regenerada o freàtica representi el 20% del consum anual d’aigua a la ciutat; actualment es troba entorn del 2%, segons confirmen fonts municipals. Una fita que té per objectiu reduir la dependència en la compra d’aigua potable i avançar en l’autoproveïment. Es tracta d’un percentatge d’aigua regenerada comparable al de la ciutat de Barcelona o al de l’ERA de Vila-seca i Salou de Tarragona, segons l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

D’aquesta manera ho va anunciar ahir l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés (PSC), junt amb el president d’Aigües Sabadell, Enric Blasco, després de la reunió del comitè operatiu de sequera de la cocapital del Vallès. Farrés va deixar clar que es tracta d’un "projecte estructural" que va més enllà del context de sequera actual: "Si demà es posés a ploure i tot quedés resolt, nosaltres continuaríem tirant el projecte endavant", va manifestar.

Dos milions d’euros

Notícies relacionades

Per aconseguir l’objectiu, Farrés va assegurar que el consistori sabadellenc invertirà uns dos milions d’euros (al voltant del 80% estarà subministrat per l’ACA) en la nova xarxa, en la qual destacaran les indústries com les principals beneficiàries. Així, les fàbriques es podran connectar a través de canonades a la nova xarxa i utilitzar l’aigua regenerada per al seu funcionament. "Clars exemples d’aquesta necessitat són els rentats de vehicles, els processos de bugaderies, constructores... Tota mena d’indústria en excepció de les alimentàries, que no quedarien cobertes amb aquest tipus d’aigua", va assenyalar davant els mitjans de comunicació.

Aquesta inversió correspon a la primera fase del projecte, ja que actualment el consistori està elaborant un pla director que concretarà la futura expansió de la xarxa i que potencialment comportaria nous recursos. La previsió és que la totalitat del projecte finalitzi el 2025.

Temes:

Sequera