"Ja no queda res del mercat de sempre"
L’últim petit restaurador del Mercat Vell de la ciutat vallesana s’acomiada entre crítiques. Considera que el consistori no s’hi ha implicat i que l’empresa concessionària no ha estat a l’altura del que va prometre. Ara només queden un supermercat i una fleca.
Reanimar el cada vegada més malmès comerç local és un dels grans reptes que afronten les grans ciutats de la regió metropolitana de Barcelona. Mostra d’això és la transformació radical dels mercats municipals, cada vegada més debilitats en els contextos locals per múltiples causes, entre les quals destaquen l’auge de les compres en línia i les grans superfícies.
El Mercat Vell de Sant Cugat del Vallès, ubicat al centre de la ciutat, n’és un exemple paradigmàtic. Desmuntar parades tancades ha sigut una tònica freqüent des de fa gairebé una dècada. Entre 2015 i 2024 han desaparegut més de la meitat d’establiments de la xarxa municipal de proveïment d’aliments, tal com confirmen fonts de l’Ajuntament de Sant Cugat a aquest diari. Concretament, s’ha passat de vuit establiments a dos. Són un supermercat i el local d’una cadena de fleques, i tots dos s’hi han instal·lat recentment.
El Mercat Vell de la plaça de Sant Pere es va convertir el 2015 en un mercat de degustació. Dels vuit que van començar no en queda gairebé cap. Un escenari que s’agreuja amb el tancament de l’última petita parada de comerç local, gestionada sota el conegut nom de Peixagogo.
"Això ja no és com abans: no hi ha parades, no hi ha comerç, no hi ha vida", lamenta a aquest diari Javier García, el propietari. L’empresa gestionava fins ara dos establiments del mercat de degustació: una peixateria (tancada fa uns vuit mesos) i un establiment de menjar japonès, que va tancar dijous passat. "L’entrada d’Ametller Origen ha canviat completament el model de mercat del qual participàvem abans els petits comerciants", comenta García.
Obres i pols
També lamenta la "deixadesa" per part del consistori i de l’empresa concessionària i la "falta de compliment de la contracta". Una situació, diu, que pensa portar als tribunals: "Les obres per la remodelació del mercat no ens deixen treballar. Cada dia que aixequem la persiana ens trobem la parada plena de pols. ¡No podem fer-hi més, m’estan fent fora!", exclama García.
Segons el propietari de Peixagogo, l’acord de concessió del mercat "impedia que un gran supermercat com Ametller Origen s’instal·lés a l’edifici". No obstant, fonts de l’Ajuntament de Sant Cugat expliquen a aquest diari que aquesta aposta suposa la "unió de vuit parades".
Al mercat només queda una fleca i la botiga d’Ametller Origen, que s’hi va establir al novembre i que ocupa el 43% de la superfície de l’edifici.
Les parades han anat abandonant el mercat per una doble raó: "La pèrdua d’ingressos i la mala gestió del mercat". Així ho explica l’amo de la carnisseria Boket, Manuel Illa, que actualment disposa d’un establiment a la Boqueria de Barcelona i un altre a la Illa Diagonal, i d’aquí un mes n’obrirà encara un altre a la Sagrada Família. Manifesta que el negoci els funciona "perfectament". "Però a Sant Cugat no trobem la manera de sobreviure." El 2020 van decidir marxar de la ciutat del Vallès i apostar per la capital catalana.
"Despeses descomunals"
Illa explica que els principals motius van ser "la mala gestió del mercat per part de la gerència, que exigia pagar despeses descomunals i inassumibles", i la falta d’ingressos. Un altre exemple de comerç malparat és la famosa cadena sancugatenca de fleques Bonaparte, que va estar al Mercat Vell fins al 2020.
L’amo de l’establiment, Daniel Bonaparte, lamenta que va perdre "molts diners i energia" en un projecte que no va funcionar com esperaven: "El mercat de Sant Cugat necessita més vida; la falta d’atractiu del mercat afecta aquella zona".
El mercat de degustació va néixer de la mà de la companyia Gourmets Sant Cugat. Tot i que és municipal, el 2013 es va externalitzar aquesta empresa per un període de 40 anys. Després de dos anys de reformes, es va convertir en el primer mercat municipal gastronòmic de Catalunya. Lluís Martínez, arquitecte i propietari de Gourmets Sant Cugat, no creu que l’"exili" d’aquests establiments sigui signe de la decadència del comerç local. "Senzillament, ens adaptem a les necessitats del veïnat i Ametller és una marca que funciona molt bé a Sant Cugat".
Notícies relacionadesA més, gràcies a l’entrada dels nous establiments, l’empresa gestora ara pretén crear una sala polivalent per celebrar-hi esdeveniments i activitats culinàries a la planta superior. De tota manera, necessita el vistiplau del consistori, ara capitanejat per un govern municipal amb majoria absoluta de Junts i d’ERC.
Malgrat les misèries del Mercat Vell, tant el Mercat de Torreblanca com el Mercat de Mirasol han mantingut la seva activitat des del 2015. En el cas de Torreblanca, que aquell any acollia 46 establiments, encara en manté 43. Per la seva banda, Mirasol acull 15 locals actius.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034