Dels llimbs en la gestió de l’aigua a l’AMB
Molins de Rei i Ripollet seran els primers municipis que traspassin la seva competència a l’administració metropolitana dels 13 de l’àrea de Barcelona que tenen la concessió en uns llimbs. Queda ara per veure quina és la solució que s’adopta per a la resta de ciutats.
Els llimbs competencials en què està atrapada des de fa més de tres anys la gestió de l’aigua de 13 ciutats de l’àrea de Barcelona entreveuen el seu final. Molins de Rei i Ripollet seran els primers municipis metropolitans que traspassin la seva competència sobre el subministrament d’aigua a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), administració competent per gestionar aquest servei essencial a les 36 ciutats que la integren, segons va ratificar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en una sentència del 20 d’octubre del 2020.
El Consell Metropolità de l’AMB, màxim òrgan de govern de l’ens, va aprovar ahir la constitució d’una comissió mixta de traspassos entre l’administració metropolitana i els ajuntaments de Molins i Ripollet, tots dos amb alcaldies socialistes. La mesura, que va tirar endavant amb els vots favorables de les grans formacions (PSC, Junts, ERC i Comuns) i amb les abstencions del PP i Vox, és un primer pas per resoldre l’actual "situació d’excepcionalitat o transitorietat", en paraules del mateix TSJC. A més de Molins i Ripollet, quedarà per veure quina és la solució que s’adopta per a Barberà del Vallès, el Prat de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Tiana, Cervelló, la Palma de Cervelló, Corbera de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Badia del Vallès, Castellbisbal i Sant Andreu de la Barca.
Aquesta singular conjuntura s’ha caracteritzat fins a la data per una doble anomalia. En primer lloc, que les concessionàries (Aqualia a Molins i Sorea a Ripollet, per exemple) han seguit operant a les ciutats malgrat haver caducat els contractes fa anys. D’altra banda, la segona anomalia és que el servei no s’ha integrat a l’àmbit d’actuació de l’administració competent, l’AMB, que a les altres 23 ciutats (Barcelona entre aquestes) presta el servei a través de la societat mixta ABEMCIA (Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana de Gestió del Cicle Integral de l’Aigua, SA), participada en un 85% per capital privat (70% Aigües de Barcelona, AGBAR, i 15% Criteria CaixaBank) i en el 15% restant per la mateixa AMB. Aquesta absència d’integració té fins a la data tres anys de retard des de la sentència del TSJC i d’altres tants des que l’AMB es va comprometre a analitzar la qüestió, amb un estudi previst per al 2022 que no va arribar.
Més enllà de l’encaix competencial, la gran incògnita continua sent a través de quin mecanisme legal decideix l’AMB prestar el subministrament d’aigua en aquestes ciutats, tenint en compte que no és possible integrar-les a l’actual concessió subscrita entre l’administració i ABEMCIA. Fonts de l’AMB consultades per EL PERIÓDICO asseguren que la fórmula concreta no està decidida i s’està estudiant.
Canvis de color polític
Una alternativa és la possible creació d’una nova societat paral·lela a ABEMCIA que en més o menys proporció estigui participada per l’AMB i que un altre capital privat completi l’equació. Durant aquests mesos, els responsables de l’administració metropolitana estan mantenint reunions amb els ajuntaments implicats per arribar a acords amb què els consistoris se sentin còmodes.
La plataforma ecologista Aigua és Vida, favorable a la gestió directa i municipalització del servei de l’aigua als ajuntaments, va emetre un comunicat en el qual afirmen que el traspàs de competències de Ripollet i Mollet "representa un pas més per integrar les ciutats a l’empresa mixta" ABEMCIA, una solució que des de l’AMB afirmen que de moment no s’ha concretat.
Notícies relacionadesL’exploració del model de gestió d’aigua d’aquestes 13 ciutats metropolitanes amb concessions caducades va canviar després de les eleccions municipals del maig del 2023, quan els canvis de color polític van propiciar també canvis d’escenari.
Primer, perquè la presidència de l’AMB va passar d’estar en mans d’Ada Colau (Comuns) a ser de Jaume Collboni (PSC), amb el consegüent canvi en l’àrea d’Ecologia: mentre abans la liderava Eloi Badia (Comuns), de l’equip de Colau, des de les municipals es va segregar una nova vicepresidència de Cicle de l’Aigua amb lideratge socialista (Belén García, alcaldessa de Sant Joan Despí), mentre que els Comuns es responsabilitzen d’una vicepresidència d’Acció Climàtica (Janet Sanz, portaveu del grup a l’Ajuntament de Barcelona) que no contempla ja competències en la gestió de l’aigua.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034