empoderades DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

"Les dones policia liderem d’una altra manera"

Dues intendentes, Mercedes Carballo i Noelia López, i una inspectora, Begoña García, ostenten aquests càrrecs a la Guàrdia Urbana des del gener

"Les dones  policia liderem d’una altra manera"

gisela macedo

4
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Guàrdia Urbana de Barcelona es va crear l’any 1907, però no va ser fins al 1979 que es va permetre l’accés de les primeres dones al cos. Aleshores, elles havien de portar faldilla de tub i talons, i no se’ls permetia portar arma. Ara, 45 anys després, representen el 17,6% de la plantilla –el percentatge més alt fins ara– i no només han deixat enrere aquella vestimenta de "dona florero", sinó que han anat ascendint i ocupant càrrecs directius. És el cas de Mercedes Carballo, Noelia López i Begoña García, dues intendentes i una inspectora amb dues dècades de trajectòria dins del cos policial, i que ostenten aquests càrrecs des del mes de gener passat. EL PERIÓDICO ha conversat amb elles sobre el seu paper com a dones als comandaments d’aquesta institució.

"El meu pare i el meu germà eren agents de la Guàrdia Urbana, però jo vaig ser la primera dona de la família", explica Begoña García, inspectora de la Unitat Territorial del Districte de l’Eixample. García va entrar al cos fa 22 anys i recorda que va ser "tot un orgull" tant per a la seva família com per a ella. "Llavors la Urbana era una mica diferent. No hi havia tantes dones, i menys en càrrecs directius. Però això ha anat evolucionant en poc temps. Hem passat de ser una figura més simbòlica a ser una policia més, exercint les mateixes tasques i funcions que qualsevol home", explica.

Referents femenins

Mercedes Carballo, intendenta de la Unitat Territorial de Sant Andreu, també va trobar a faltar més referents femenins quan va començar la seva etapa com a policia, fa 19 anys: "Érem molt poques dones i ens repartien, per tant era complicat coincidir i establir relacions entre nosaltres. També vaig trobar a faltar més referents dones en el moment d’ascendir, ja que generalment només hi havia homes en càrrecs alts", hi afegeix.

"Estem lluitant per la igualtat en l’organització. Volem ser un reflex de la societat", expressa Noelia López, intendenta de la Unitat Territorial de Sants-Montjuïc, que va entrar a la Urbana fa 21 anys, després d’estudiar la carrera de Psicologia. "Vaig descobrir que m’interessava la part més jurídica, així com el comportament delictiu i l’assistència a persones que necessiten ajuda. Durant unes pràctiques de Psicologia, vaig començar a estar en contacte amb cossos policials, vaig veure que em cridava l’atenció i vaig decidir fer oposicions. Per la meva formació, sabia que podia aportar el meu gra de sorra a aquest servei a la ciutadania", explica.

La creixent presència de dones en posicions de lideratge dins de la Guàrdia Urbana de Barcelona reflecteix l’avanç progressiu cap a la igualtat de gènere en una professió tradicionalment dominada per homes, si bé encara queda camí per fer. Carballo, López i García assumeixen amb "orgull" el seu paper de referents femenins i animen altres dones a fer carrera en un àmbit que encara està molt masculinitzat.

"Nosaltres estem formant part d’aquest procés de transformació. Cada una ha tingut el seu camí, però el nostre esforç i tenacitat ens ha fet arribar on som. Crec que és important que estiguem en càrrecs directius, prenent decisions igual que els homes. Hem d’estar allà per ser un cos paritari", declara la inspectora García.

"Trencar el sostre de vidre"

"És un orgull contribuir a trencar aquest sostre de vidre. Poder ser un exemple per a les noies més joves, que et vegin i diguin: ¿Per què jo no puc? ¡I tant que pots! Valoro molt el fet de transmetre a les agents que acaben d’entrar que poden tenir l’aspiració d’arribar a càrrecs de direcció", afegeix la intendenta Carballo, que reconeix que inicialment no s’havia "plantejat" la idea d’ascendir. "Amb el temps he vist que el que es busca és l’excel·lència. És igual que siguis home o dona. Al final, el més important és tenir les competències per al càrrec", diu.

"No som ni millors ni pitjors: ens complementem. Les dones policia, en general, comuniquem i liderem d’una altra manera, que es complementa amb la dels nostres companys masculins. És necessari que hi hagi aquest equilibri, tant en la base com a dalt del cos", expressa la intendenta López.

Notícies relacionades

Si bé les dones representen el 17,6% del total d’agents de la Guàrdia Urbana, als llocs de comandament representen el 15,4%. Ostenten càrrecs de subinspectores, inspectores i intendentes. Però encara no hi ha cap intendenta major –el càrrec més alt de l’escala superior–. Actualment, hi ha sis intendents grans –tots homes– a la Guàrdia Urbana de Barcelona.

"Perquè estiguem en càrrecs directius, és imprescindible que hi hagi dones a la base de la piràmide, que la formen els agents. Per això, és important que es presentin, i vagin desenvolupant la seva carrera al cos", afirma la inspectora García. "Les poques que estem a dalt hem d’animar la resta de dones, que són capaces i poden fer el que elles vulguin", conclou la intendenta López.