Anàlisi
El relleu de Trias en dues fases
Martí Galbis i Neus Munté són els cridats a ocupar a curt termini la presidència del grup de Junts a Barcelona i la plaça de portaveu, mentre que l’alcaldable
per al 2027 es determinarà després de les eleccions autonòmiques.
Si no hi ha cap sorpresa que alteri el full de ruta de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias se n’anirà de vacances aquest estiu ja plenament jubilat. L’exalcalde i fa mesos que president de Junts, que el 5 d’agost farà 78 anys, anuncia un adeu que condiciona el temps que l’alcalde, Jaume Collboni, requereixi per elegir soci i marcar la tendència de la resta del mandat.
El relleu de Trias en dues fases /
A hores d’ara la possibilitat d’un pacte de Collboni amb Junts, que durant setmanes es donava per fet, ja està aparcada. A Trias només li quedaria per veure si els socialistes tanquen una aliança amb ERC –que està més que avançada– amb Barcelona en Comú com a suport extern estable, una cosa que Ada Colau descarta, o si pogués pactar-se el tripartit que reclama l’exalcaldessa. Una combinació o una altra marcarien el rol d’oposició de Junts.
Dies a Menorca
Aquests detalls, però, podrien agafar Trias a Menorca, lloc on sol passar part de l’estiu acompanyat dels seus nets. Una vegada Collboni aprovi pressupostos i passi a la segona pantalla –és a dir, a concretar el seu pacte de govern–, el president de Junts dirà adeu, segons ha dit i anunciat ell mateix reitaradament. I llavors es concretarà la seva successió, encara que sigui només la primera fase.
Perquè la successió de Trias serà una sèrie que tindrà almenys dues temporades. Dos moments que la lògica de la política catalana separa clarament. La primera és obligada: algú haurà de ser president del grup i dirigir el dia a dia quan Trias se’n vagi.
Trias ha deixat clars dos aspectes sobre la seva successió. Un, que si fos per ell, els elegits serien Jordi Martí Galbis i Neus Munté. Són ells dos els que acompanyen més Trias quan compareix davant els mitjans, i són els encarregats de portar la veu cantant quan ell no hi és. El segon aspecte remarcat per l’encara cap de files dels postconvergents és que el nou president no ha pas de ser el candidat el 2027, i que serà Junts qui elegeixi l’alcaldable. Així ho va confirmar en una entrevista amb EL PERIÓDICO.
Martí, un estret col·laborador de Trias des dels seus temps de conseller, que l’exalcalde ha definit com "una espècie de fill", és avui portaveu del grup municipal. La portaveu adjunta és Munté, que va ser presidenta del grup en el mandat anterior des de la renúncia d’Elsa Artadi, i que havia guanyat les primàries del PDECat per ser alcaldable el 2019 (quan es va abordar per primera vegada la successió de Trias), cosa que al final se li va negar.
La primera fase de la successió de Trias apunta que el seu desig es complirà i que la tasca d’oposició de Junts quedarà inicialment sota la direcció d’un tàndem en què Martí exerciria el paper de nou president del grup i Munté el de portaveu.
La segona fase de la successió de Trias, segons assenyalen fonts de Junts, no s’hauria de deixar per a l’últim moment, malgrat que és una cosa que tots els partits es proposen per decidir finalment qui és el nou candidat més o menys un any abans de les eleccions municipals.
Per a aquesta categoria sembla més realista pensar que Junts elegirà una altra figura, amb més pes al partit que no pas Martí Galbis i Munté. Algú que podria no ser avui regidor, però que també podria sortir de l’elenc d’exconsellers que van integrar la llista de Trias el maig passat: Damià Calvet, Victòria Alsina, Ramon Tremosa. També Josep Rius, portaveu i president de Junts i pròxim a Carles Puigdemont, té totes les paperetes per tenir pes en el futur del partit, cosa que no exclou el front municipal.
Pot passar de tot
Fins que arribin les eleccions municipals del 2027 pot passar de tot en la política catalana i espanyola, començant per la celebració d’unes autonòmiques entre aquest any i el final del mandat del Parlament, el febrer del 2025. Podrien donar a Junts una nova oportunitat de compartir o dirigir el Govern català. I aquesta finestra pot portar-se del consistori a diversos alcaldables potencials.
Notícies relacionadesCalvet, Alsina i Tremosa, els tres exconsellers, estaven cridats a participar en aquest govern que Trias per Barcelona va acariciar i va perdre en l’últim moment, quan faltava una hora perquè comencés el ple d’investidura, el passat 17 de juny. De sobte Barcelona en Comú va anunciar que votaria Collboni, cosa que afegida al suport del PP va donar l’alcaldia en solitari al socialista.
El canvi d’escenari va descol·locar els polítics esmentats. Viure a l’oposició municipal no entra bé a tothom. I a més és una tasca en què estan destacant personatges com Martí i Munté, que coneixen bé el consistori. També Joan Rodríguez, un regidor efectiu i amb elements de futur en la vida municipal. Entre els exconsellers, Tremosa i Calvet no semblen gaire interessats en la pugna per la candidatura municipal.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034