La ciutat afronta l’estiu sense les noves infraestructures llestes

La inversió més avançada és l’ampliació d’una potabilitzadora al Besòs, però d’altres trigaran anys a estar en funcionament

La ciutat afronta l’estiu sense les noves infraestructures llestes

g. C.

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

¿Què es pot fer per garantir l’aigua potable malgrat la sequera, a més de confiar que arribin més episodis plujosos durant aquesta primavera? Actualment, estan planificades unes sèries d’inversions per disposar de més aigua, tot i que algunes d’aquestes encara no tenen una data d’execució exacta. A més d’infraestructures que permetin tenir més aigua, també serà necessari implantar noves tecnologies que permetin potabilitzar l’aigua tot i que la qualitat sigui pitjor.

Perquè Barcelona tingui més quantitat d’aigua, més enllà de mesures puntuals com el possible proveïment amb barcos, es preveu construir una nova dessalinitzadora a Blanes (a la desembocadura del riu Tordera, al costat de la que ja funciona).

Tant aquesta planta com la de Cubelles, planificada per més endavant, podran aportar aigua al sistema Ter-Llobregat. "Aquestes dues plantes es faran malgrat la no-aprovació dels pressupostos", va assegurar ahir el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, en roda de premsa conjunta amb la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, des del delta de l’Ebre.

També està previst desenvolupar noves potabilitzadores en l’entorn del Besòs i potenciar la regeneració (ús de les aigües residuals tractades) en aquest riu. Tanmateix, aquestes inversions, algunes de les quals encara no estan pressupostades, no estaran preparades aviat. L’ampliació de l’actual potabilitzadora d’aquest riu sí que està en marxa i ha de servir perquè es pugui captar i potabilitzar més aigua, tot i que les obres, anunciades per Aragonès fa un any, acumulen certs retards.

Una altra opció plantejada pels col·legis professionals d’enginyers i economistes és la possibilitat de connectar la xarxa d’aigües de Tarragona (proveïda amb aigua de l’Ebre) amb la de Barcelona. Per ara, ha sigut descartada pel Govern. Cal veure quina serà la posició de l’Executiu que governi després de les eleccions del 12 de maig.

Frenar els trihalometans

Notícies relacionades

Durant l’estiu passat, a la potabilitzadora de Cardedeu, que tracta l’aigua del Ter procedent de Sau i Susqueda, es van instal·lar nous filtres de carbó actiu per augmentar el rendiment de la planta a l’hora d’eliminar contaminants. Les escasses reserves van provocar l’augment de la concentració de trihalometans (THM), sense arribar a depassar els llindars màxims permesos. En aquell moment, la preocupació va arribar al Govern, que va accelerar les obres perquè aquesta infraestructura pugui ser menys vulnerable davant l’empitjorament de l’estat de l’aigua.

Els treballs s’han licitat. Amb tot, la modernització de la potabilitzadora no serà una realitat a l’estiu. Per tant, mentre les precipitacions no apareguin, al llarg dels pròxims mesos tant l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) com ATL (Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat) hauran de continuar intensificant els controls per detectar a temps qualsevol augment de substàncies que comprometin l’aigua.