La torre central s’inaugurarà el 2026
La Sagrada Família arribarà al seu sostre (172,5 metres d’alçària) i donarà per finalitzada la façana del carrer de Provença al llarg del 2025.
La Sagrada Família tocarà el seu particular cel, a 172,5 metres d’alçària, durant el 2025; potser, doncs, en menys d’un any, i donarà per finalitzades també, en els mateixos terminis, tota la façana del temple del carrer de Provença, on avancen a bon ritme els treballs de construcció de la capella de l’Assumpta. Les xifres econòmiques somriuen a la junta rectora de la basílica, a un pas de batre les seves plusmarques prepandèmiques.
Més de 4,7 milions de visitants van passar per les taquilles el 2023 i, des de començament d’any, sembla que l’exercici en curs serà millor que el del 2019. Un total de 126,9 milions d’euros són els que ha ingressat el temple amb aquest flux de visitants, que, curiosament, per procedències, són encapçalats pels Estats Units, amb un 19% del total. El 2026 preveu commemorar el centenari de la mort d’Antoni Gaudí amb la inauguració oficial de la torre de Jesús, la més alta del conjunt.
Sota el títol optimista de T’acabarem, la cúpula gestora del projecte va presentar ahir la memòria del 2023, plena de dades, i es va atrevir, sempre prudentment, a fer pronòstics. La pregunta recurrent sempre és la mateixa: ¿quan estarà acabada la basílica? Depèn del que es consideri que és el final.
Tall de trànsit
El proper cap de setmana es tallarà el trànsit al carrer de Mallorca per resituar la grua principal del temple. Es recol·locarà a mig camí entre la torre central i de la façana de la Glòria. Gràcies a aquesta maniobra, aquesta torre, la que està dedicada a Jesús, creixerà a la vista fins que el 2025 sigui coronada amb una creu. Acabada aquesta operació, sense moure la grua de lloc, però sí retallant-ne l’altura, s’iniciaran els treballs més intensos de construcció de la controvertida façana de la Glòria, de quatre torres, que en el millor dels casos estarà finalitzada estructuralment en uns 10 anys, o una mica menys si el ritme d’ingressos econòmics no cau.
Quedarà llavors pendent l’escalinata que la direcció d’obres pretén fer passar per sobre del carrer de Mallorca fins a desembocar a l’altura de València, un propòsit que obligaria a reallotjar desenes de veïns de l’illa afectada. Aquesta escalinata encara no té el vistiplau de les autoritats municipals, però Xavier Martínez, director general de la Sagrada Família, s’ha felicitat pel que ell considera un canvi d’actitud de l’Ajuntament de Barcelona, vist que el temple va ser visitat recentment per l’alcalde Jaume Collboni.
A la pràctica, les obres es continuen planificant amb la convicció que el temple serà tal com (diuen) el va concebre Gaudí, i això comporta l’encàrrec d’un conjunt escultòric per a la façana de la Glòria de més de 100 figures que estaran repartides en quatre nivells: el celestial, a dalt de tot, i, a baix, l’espiritual, el terrenal i l’infernal.
L’infern al segle XXI
Aquest últim, sens dubte, garantirà no pas menys de 20 anys d’aquests debats ciutadans que tant agraden a Barcelona. Una comissió teològica treballa des de fa mesos a investigar com es pot representar l’infern al segle XXI, ja que no tindrà res a veure amb la versió passada de les olles i les flames. No serà, doncs, res literalment dantesc, però l’interessant, més enllà de l’elecció de l’artista encarregat de portar a terme aquesta part del projecte, és que aquest inframon està previst que quedi just per sota de l’escalinata. Per aquest motiu és molt difícil concloure quan estarà acabada la Sagrada Família, però això no impedeix que el 2026 se’n celebri una mena d’inauguració simbòlica.
D’aquí al 2025 es preveuen avenços notables. La Sagrada Família ha de rebre ben aviat els permisos municipals necessaris per il·luminar les escultures dels quatre evangelistes. Al juny, la junta donarà a conèixer quines entitats socials rebran part del fons dotat amb 2,3 milions d’euros en projectes d’ajuda, una xifra que en pròximes edicions es multiplicarà per dos, sempre en funció que no caiguin els ingressos.
El preu de les entrades és elevat, és cert, però, en la seva defensa, la Sagrada Família recorda que només en les jornades de portes obertes per Santa Eulàlia es va obrir les portes a 24.000 persones i que de cara al proper Sant Jordi, per exemple, tots els Jordis i Jordines també tindran accés gratuït al temple.
Notícies relacionadesLa basílica, i això no és cap secret, és sobretot un imant turístic més que una destinació de peregrinació religiosa. En aquest sentit, contrasta la xifra de visitants, els citats 4,7 milions de persones, amb la d’assistents a oficis religiosos, 51.696, a les 66 misses internacionals i 23.267 a les 19 celebracions eucarístiques i diocesanes.
El temple és, de lluny, la principal atracció turística de pagament de la ciutat, però ofereix dades, com a mínim, sorprenents. El 2023, un 19,04% dels visitants eren nord-americans, mentre que els procedents d’Espanya van ser només un 14,64%. Són xifres, en qualsevol cas, que canvien any rere any. La previsió és que el turisme oriental torni amb força i que amb això se superin, de passada, les xifres rècord del 2019.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça