1.609 metres d’orgull de barri

La Milla de la Mina, la ja tradicional carrera popular organitzada per l’alumnat de segon d’ESO de l’institut escola del barri de Sant Adrià de Besòs, supera el miler de participants en la seva quarta edició. Entre el públic, mig la Mina, amb tota la seva diversitat.

1.609 metres d’orgull de barri

HELENA LÓPEZ

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ahmed i l’Abdul llueixen armilla fluorescent i el somriure tímid de les ocasions especials. Tenen 13 anys i, com la resta dels seus companys de segon d’ESO de l’institut escola (IE) La Mina, ahir van ser els amfitrions, una cosa que els emociona, impressiona i enorgulleix a parts iguals. "Sempre és millor fer les coses junts que estar sols", responen a com se senten al veure que més de mil persones (els dorsals no enganyen) han respost a la seva invitació. "L’any que ens toca muntar-ho a nosaltres i aconseguim una xifra rècord de participants", treu pit un altre dels seus companys.

No és per a menys. Impressiona veure l’ambient davant l’escola i pensar que tot això ho han organitzat ells. Formen part de la batucada –al costat de l’arc vermell de la sortida i la meta–, però aquest és només un dels molts papers que han jugat durant tot el trimestre per organitzar La Milla de la Mina. No només l’Ahmed i l’Abdul, sinó la resta dels seus companys, que fan des d’eixerida speaker fins a repartidor d’aigües i fruita o d’informador.

L’alumnat de segon d’ESO va ser l’encarregat d’anar per totes les escoles i instituts de Sant Adrià de Besòs, la seva ciutat, a explicar què és La Milla de la Mina, tot i que el nom ho deixa bastant clar: una carrera popular d’una milla ["1.609 metres", precisen els xavals] pel barri de la Mina, el seu, a la qual conviden els seus veïns, mentre van enviar correus als mitjans de comunicació per animar-los a fer-se ressò de la iniciativa, englobada en un projecte global en el qual treballen els hàbits saludables i en el qual es bolca tot el claustre, per als quals no hi ha a la ciutat prou premis.

Notícies relacionades

Entre el públic assistent, mig barri, amb tota la seva diversitat. Montse Espuga, des de fa 14 anys la implicada directora de la biblioteca de la Mina, explica que ve "a aplaudir" tothom que la saluda, que no són pocs. A la biblioteca fan classes d’alfabetització a les quals assisteixen moltes mares de l’escola que avui s’han acostat a animar els seus fills i, algunes, fins i tot a córrer.

Entre els més emocionats de la jornada hi ha Marta del Campo, l’entregada directora de l’institut escola; Cesc Gacia –el professor d’Educació Física i ideòleg de la iniciativa–, i Carmen Galindo, durant 20 anys presidenta de la plataforma d’entitats. "Això és una passada per al barri. A la tele sempre surt el dolent, però al barri es donen moltíssimes coses boniques com aquesta".