Barcelona busca on ressituar l’escultura de Llena d’El Corte Inglés

Les oficines que han succeït als grans magatzems de Francesc Macià prescindeixen de l’obra escultòrica ‘Món’, que singularitzava la façana lateral del carrer de Villarroel.

Barcelona busca on ressituar l’escultura de Llena d’El Corte Inglés

MERITXELL M. PAUNÉ

3
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

L’avinguda Diagonal ha perdut, sense gairebé adonar-se’n, una escultura que amenitzava el paisatge al voltant de la plaça de Francesc Macià. Es tracta de l’obra Món del reconegut artista Antoni Llena, que singularitzava la façana lateral d’El Corte Inglés fins a la transformació dels grans magatzems en un modern edifici d’oficines. La nova propietat va amnistiar la creació, però no li ha trobat encaix en la nova estètica de l’immoble. Ara serà l’ajuntament qui li donarà una segona oportunitat.

El govern de Jaume Collboni va aprovar el 7 de març passat la "donació incondicional i irrevocable" de l’escultura i dels seus drets d’explotació. En altres paraules, els amos actuals de l’immoble, la societat Mersan Assets Management, han regalat l’obra al consistori a tots els efectes i sense contrapartides. Així doncs, aquesta passa a ser patrimoni de la ciutat de Barcelona, com la resta d’art públic. El consistori té les mans lliures per decidir quin serà el destí i agraeix la "generositat" de la promotora immobiliària.

Això sí, l’acord, una vegada rubricat per l’arquitecta en cap de Barcelona, Maria Buhigas, comporta la responsabilitat de conservar i mantenir l’obra. I obre el difícil procés de trobar-li un lloc adequat: les dimensions i pes són considerables i a més està pensada per penjar d’un pla perpendicular al terra que ofereixi bona visibilitat. El trasllat i muntatge no són menys delicats.

Fonts de la direcció municipal de Patrimoni indiquen, a preguntes d’aquest diari, que "la voluntat de l’ajuntament és que estigui exposada en l’espai públic" i afegeixen que "es treballa per trobar la millor ubicació on instal·lar-la". Així doncs a priori la peça no va camí d’un museu ni de dependències consistorials.

La salvació de l’escultura Món va transcendir el febrer del 2021, després de les gestions de l’autor i una incipient mobilització de la Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya (PAAC). La propietat havia comunicat a Llena que no comptava amb aquest element per a la nova façana de la finca al carrer de Villarroel, però després li va prometre estudiar junts on resituar-la sense fer-la malbé, segons ell mateix va declarar a diversos mitjans de comunicació. Finalment ha acabat emancipada de l’edifici i ha quedat en mans municipals.

La composició Món és un conjunt de tres elements petris i tres miralls punxeguts que sobresurten d’una tela meitat blanc i meitat vidre. S’inspira en un poema de Robert Walser i evoca un aparador apedregat. Llena la va concebre el 2004 en el marc d’una altra remodelació de l’edifici, la que van realitzar els arquitectes Bohigas, Martorell, Mackay, Capdevila i Gual de cara a renovar el centre comercial.

Un projecte de 200 milions

Notícies relacionades

La family office catalana Mersan Assets Management va comprar la finca el 2019 per 150 milions d’euros i va encarregar la metamorfosi en oficines a l’estudi barceloní Blanch + Conca Arquitectura. La construcció, originària dels anys 50, sempre havia tingut un ús comercial. La setmana passada la propietat i la immobiliària Cushman & Wakefield van presentar en societat Aura, el nou nom de l’espai.

Ara ofereix més de 21.500 metres quadrats, dels quals 14.100 són per a oficines premium amb capacitat per a uns 2.000 treballadors. A la part inferior s’ubicaran botigues amb entrada des de la Diagonal i locals de restauració amb accés des del carrer de Buenos Aires. Ja estan confirmats un supermercat gurmet d’El Corte Inglés i una perfumeria Sephora, que s’inauguraran abans de l’estiu. Així mateix, també s’han reservat 2.500 metres quadrats per a zones enjardinades. El projecte ha suposat una inversió total de 200 milions d’euros.