Esperança per a 170 famílies de Sabadell
Un nou calendari projecta acabar amb una espera veïnal que ja suma tres dècades de pisos insalubres. Però els residents afectats mantenen la prudència davant els plans de completar la remodelació abans del 2026.
Durant tres dècades, 170 famílies del barri dels Merinals de Sabadell (Vallès Occidental) han estat reivindicant una "llar digna" i han denunciat unes condicions "d’insalubritat" en les quals, encara avui, viuen.
La rehabilitació d’aquests habitatges de protecció oficial (que no el seu ensorrament) amb danys estructurals va ser l’opció adoptada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) el 2021, quan la corporació d’arquitectes va avaluar les deficiències dels edificis. Ara, un nou calendari calcula que les obres de remodelació s’hauran pogut completar abans del 2026, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO.
La notícia alegra les famílies dels 14 blocs afectats, malgrat que al mateix temps mantenen la prudència. "El termini és massa optimista", comenta una de les veïnes, Cesca Martín, que explica que la comunitat de veïns està envellida i "les seves competències digitals són limitades". Un fet que, segons ella, provoca múltiples retards en els processos per sol·licitar les subvencions i els pressupostos necessaris a través d’internet per aconseguir la rehabilitació final.
Un procés llarg
El document elaborat pel COAC que va avaluar l’estat de les vivendes va ser resultat d’un acord entre la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Sabadell i la comunitat de veïns afectats, que van crear la Comissió d’Afectats dels Merinals. "Ha sigut un procés llarg i meticulós, cosa que justifica aquests terminis. Tot ha d’estar perfectament preparat", explica Eloi Cortés (PSC), segon tinent d’alcaldia i regidor de Vivenda de l’Ajuntament de Sabadell.
Actualment, els veïns, en col·laboració amb l’ajuntament, estan sol·licitant pressupostos del projecte d’obra a diversos equips d’arquitectes. Atès que gran part del finançament públic cobrirà la rehabilitació, cada bloc ha d’obtenir almenys tres propostes econòmiques diferents.
El govern municipal de Sabadell (PSC-Junts) preveu firmar abans de l’estiu el conveni per abonar la subvenció al veïnat i que així pugui encarregar (i pagar) les obres. "Al llarg d’aquest 2024, cada comunitat de veïns seleccionarà el seu equip d’arquitectes. L’ideal seria que tots optessin pel mateix, per anar tots a l’una i reduir el temps d’obres", especifica Cortés.
Amb aquest pla, tant l’ajuntament com els veïns esperen que a finals del 2024 s’hagin seleccionat els equips d’arquitectes i, en el millor dels casos, s’hagi definit el projecte d’obres. Segons Cortés, la rehabilitació, que no hauria de durar més d’un any, començaria el 2025.
Aquesta situació cobra rellevància en el context actual, en què altres grans ciutats de la regió metropolitana de Barcelona han experimentat problemes semblants en habitatges antics, com l’ensorrament a Badalona o els desallotjaments a Santa Coloma o Esplugues de Llobregat. Segons fonts municipals de l’Ajuntament de Sabadell, no està previst desallotjar cap família durant les obres, tot i que dependrà de cada cas específic.
En total, el cost per rehabilitar els pisos és de 6,96 milions d’euros. La Generalitat pagarà 1,7 milions per reparar danys estructurals relacionats amb la seguretat de les vivendes. S’inclou la reparació funcional de les biguetes dels banys, també la part afectada dels dormitoris adjacents; les actuacions en els elements comuns dels edificis com cobertes, façanes i instal·lacions, entre d’altres. A més, la Generalitat abonarà 2,7 milions per "millorar l’entorn" de les vivendes.
Així mateix, l’Agència Catalana de l’Habitatge (AHC), a través de convocatòries anuals de subvencions de pública concurrència, podria assumir el 60% del cost de la instal·lació d’ascensors. És a dir, se subvencionarien 1,6 milions dels 2,7 milions que suposaria la inversió total, assenyalen.
La part veïnal
El 40% restant, concretament uns 900.000 euros, l’haurien d’abonar els veïns, cosa que ells mateixos especifiquen que "és molt difícil que pugui passar", atès que pateixen "una limitació econòmica molt important". "Ens quedarem sense ascensor", denuncia la Cesca, una de les veïnes dels pisos.
El 1992, l’Agència Catalana de l’Habitatge (abans Adigsa) va fer un estudi al barri que va desembocar en una remodelació que va comportar la demolició d¡un total de 592 vivendes. No obstant això, les 170 vivendes actualment afectades van quedar fora d’aquest pla de renovació.
Pendents de rehabilitar
L’estudi del COAC va considerar que aquests pisos no havien de ser substituïts i que amb una rehabilitació n’hi havia prou. Els veïns, amb tot, no van tenir mai la seguretat que aquests edificis no tinguessin problemes estructurals.
Notícies relacionadesL’any 2018 els veïns van iniciar converses amb l’ajuntament per demanar un tracte igualitari respecte als veïns que estaven inclosos dins del pla de remodelació del barri.
Finalment, doncs, el 2019 l’Ajuntament de Sabadell i la Generalitat van acordar encarregar un informe tècnic independent per tal de conèixer l’estat dels habitatges i juntament amb l’associació de veïns del barri es va consensuar el text que es va firmar el gener del 2020.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia