Aval al Barça perquè allargui les obres fins a la mitjanit durant un mes
L’ajuntament i les associacions de veïns accepten que la jornada de treball al Camp Nou s’ampliï entre setmana fins a les dotze de la nit i els dissabtes fins a les vuit del vespre a canvi que no causin soroll.
L’Ajuntament de Barcelona i les associacions de veïns de les Corts han acceptat concedir un mes de prova al Barça perquè allargui les obres del Camp Nou fins a la mitjanit de dilluns a divendres i fins a les vuit del vespre els dissabtes, amb la condició que els treballs no generin soroll. El consistori, el club i residents dels voltants de l’estadi en reconstrucció es van citar ahir en una trobada que va validar que s’ampliï la jornada de treball. Per ara, l’aval és només provisional i queda a l’espera de ser revalidat el mes que ve per prorrogar-se per més temps.
Les tasques que s’emprendran s’acoten a treballs de cablatge, pintura i altres arranjaments a les entranyes del recinte que no causin estrèpit. Fonts presents en la reunió van explicar que el Barça s’ha compromès a efectuar controls de contaminació acústica i lluminosa entre les 20.00 i les 00.00 hores per comprovar que no es produeixen molèsties a les vivendes dels voltants.
Dues hores més
En la reunió també es va segellar que els treballs s’estenguin des de les 10.00 fins a les 20.00 hores durant els dissabtes, també en prova aquest mes vinent. Són dues hores més del que es tolerava fins ara. Nombrosos residents de les Corts van assistir a la reunió i alguns van evidenciar el recel que provoca que els dissabtes s’estiguin convertint en una jornada laborable més a l’estadi. El Barça va garantir tasques silencioses entre les 18.00 i les 20.00 hores durant el cap de setmana i revisar el soroll i la il·luminació perquè no siguin un destorb.
La hipòtesi que les obres del Camp Nou durin fins a la mitjanit es va revelar dies abans de Setmana Santa. L’Ajuntament de Barcelona va suggerir a dues associacions de veïns de les Corts acceptar que s’estenguin entre tres i quatre hores més del que és habitual. El consistori autoritza per ara que les tasques s’emprenguin de 8.00 a 21.00 hores en dies feiners, amb el requisit que la maquinària no es faci servir a partir de les 20.00 hores.
La proposició la va verbalitzar un representant del govern municipal –no del districte, interlocutor habitual amb els portaveus veïnals– i sense que el Barça intervingués en els contactes. En tot cas, el club va reconèixer que sí que va traslladar "diverses coses" mentre es forjava el pacte entre l’ajuntament i els col·lectius veïnals de l’entorn del coliseu blaugrana.
Malgrat portar-se amb secretisme, la possible modificació de les condicions laborables va transcendir abans que es plantegés a totes les entitats amb les quals l’ajuntament conversa per la reforma del Camp Nou. La proposta va generar enrenou i estupor entre part del veïnat, les entitats del qual s’havien oposat fins ara a qualsevol pretensió de dilatar l’horari dels treballs.
Les obres del Camp Nou s’han vist sacsejades per les denúncies per explotació laboral, amb jornades de més de 10 hores diàries de treball i salaris per sota del que marca el conveni, revelades per una investigació d’EL PERIÓDICO. La Inspecció de Treball va detectar irregularitats i fraus en una vintena de les 45 empreses subcontractades per a la reforma.
En paral·lel, les entitats van atribuir incomoditats per soroll i pols a la remodelació. També van discrepar perquè l’ajuntament hagi aprovat les sol·licituds del Barça perquè les tasques continuessin durant diversos dissabtes consecutius.
Els representants veïnals també van arribar a queixar-se perquè el soroll de la maquinària se sentís de matinada o abans de l’alba durant l’estiu passat. L’ajuntament va obrir dos expedients sancionadors contra la constructora contractada pel club, Limak, per treballs fora d’horari l’agost i el setembre del 2023. Una de les multes es va saldar amb un pagament de 75 euros. A l’import se li va aplicar un descompte del 75% per abonar-se en els cinc dies posteriors a notificar-se la sanció.
En els últims mesos, la principal molèstia que han viscut els veïns ha sigut sobretot la polseguera que han aixecat les tres trituradores que reciclen runa del Camp Nou per reutilitzar-la en la reconstrucció. Els camions desplacen formigó i acer de l’estadi al descampat on s’erigia el desaparegut Miniestadi, davant uns blocs de pisos que han expressat malestar per la pols que s’han empassat i que ha embrutat balcons i terrasses.
El Barça va atribuir el problema a les restriccions al reg a causa de la sequera, que obstaculitzen remullar la runa perquè les partícules no es dispersin. La directiva de Joan Laporta es va reunir amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per demanar flexibilitat en les condicions al consum d’aigua. L’òrgan de la Generalitat va advertir que no admetria excepcions diferents de les que figuren en el pla especial de la sequera.
Notícies relacionadesVehicles desviats
Els veïns sí que van aconseguir que la caravana de vehicles pesats deixés d’accedir al solar de l’antic Mini pel carrer del Cardenal Reig, davant dels habitatges. Ara es desvien perquè penetrin per l’avinguda del Doctor Marañón, sense domicilis al voltant. Tot i així, els residents es van queixar que el compromís es va incomplir en els primers dies. Uns veïns es van interposar davant dels camions per impedir-los el pas i van requerir la presència de la Guàrdia Urbana, que va instar a tancar l’accés almenys en un parell d’ocasions.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fiscalitat Novetats en la Renda 2025: nou límit per fer la declaració
- Exclusiva Com va conèixer Pep Guardiola la seva ara exdona, Cristina Serra
- MAMARAZZIS Pep Guardiola i Cristina Serra se separen després de 30 anys junts
- Fins que li doni la gana
- L’obesitat es diagnosticarà amb el greix corporal i no sols amb l’IMC
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Com s’han de menjar els calçots (instruccions per a forasters)
- Feijóo s’obre a negociar la llei del sòl però no un pacte d’estat
- Com frenar la compra a estrangers
- Mabrian Technologies, proposada per rastrejar Airbnb i Booking