Barcelona blinda cinc anys més dos locals històrics
El bar Marsella, al Raval, i la cereria Subirà, al Gòtic, de titularitat municipal, renoven uns contractes assequibles per a la seva preservació.
Enmig del degoteig de tancaments que des de fa anys redueix perillosament la llista de comerços emblemàtics de Barcelona, l’ajuntament va blindar ahir la supervivència a curt termini de dos establiments històrics: la cereria Subirà i el bar Marsella. Els dos immobles són de titularitat municipal des de fa uns anys, quan ja va pactar lloguers especials per preservar l’activitat i el patrimoni en tots dos. Però els contractes arribaven a la seva fi i el districte de Ciutat Vella ha impulsat pròrrogues de cinc anys per als dos, sempre que mantinguin la seva especialitat actual i les seves característiques.
La comissió d’Economia i Hisenda municipal va aprovar per unanimitat la mesura, que dona continuïtat a acords del 2014 per tal que els titulars poguessin mantenir l’activitat, amb un contracte inicial de 10 anys que ara s’ha acabat. Es tracta d’espais que va adquirir al seu dia el consistori, per preservar-los o, com en el cas de la cereria, perquè la compra de l’edifici estava lligada a l’ampliació del MUHBA.
En un entorn de lloguers comercials disparats, que estaven expulsant moltes històriques del centre, l’ajuntament va voler donar exemple amb arrendaments especials que garantissin la seva supervivència, tot i que fos temporal.
Notícies relacionadesEn el cas del Marsella, als baixos del carrer de Sant Ramon, 1, s’ha prorrogat per cinc anys al seu actual titular, José Lamiel Vallvé, amb possibilitat d’una segona pròrroga igual a partir del 2029. L’arrendatari havia comunicat al febrer la seva voluntat de continuar al comandament del bar, que data del 1898 i és cèlebre per atraure il·lustres clients com Hemingway i Picasso, i per les seves tertúlies bohèmies regades d’absenta. En aquest cas, figura en el catàleg de protecció arquitectònic, artístic, històric i paisatgístic dels establiments emblemàtics de Barcelona en la categoria E2, és a dir, que "posseeixen elements o són conjunts patrimonials d’interès singular", però que en intervencions posteriors a la seva construcció "han perdut la coherència unitària inicial genuïna", remarquen fonts municipals.
La pretensió és mantenir tant la part patrimonial com el seu caràcter de bar històric del Raval, tot i que des de l’àrea de Comerç emfatitzen que els titulars han d’assumir el compromís de portar a terme les reparacions o conservació necessàries. De fet, el consistori va abonar més d’un milió d’euros per la finca el 2013, després d’una mobilització popular per salvar-lo, atesos els desacords entre Lamiel i els llavors propietaris, que amenaçaven la seva continuïtat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors