Centenars de pisos de lloguer eludeixen la reducció de preus
La regulació no inclou ajustos, els minipisos escapen als límits i les cases que ja tenien una renda s’actualitzen a l’alça. L’oferta ara és més pobra que mai, segons els experts.
El pronòstic pessimista que el sistema de limitació de preus del lloguer de vivenda establert pel Govern i implantat només a Catalunya –fins al moment– reduiria l’oferta ja és un fet, però també n’hi ha hagut prou amb un mes per evidenciar-ne les deficiències. El macroaparador que dibuixen els portals immobiliaris exhibeix com els preus continuen a l’alça, mentre aflora la picaresca per esquivar la normativa amb minipisos exempts de regulació, que no tenen cèdula d’habitabilitat i amb una allau de contractes temporals. Però també hi centenars de casos que simplement no l’apliquen perquè saben que la Generalitat en aquests moments no compta amb un règim d’inspecció i sancionador d’ofici. L’aspirant a inquilí que busqui ene l mercat lliure trobarà només un 7% de pisos per sota de 1.200 euros i un 19% a menys de 1.500. És a dir, una situació pitjor que a principis d’any. La Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona remarca que durant el passat triemestre ha registrat menys fiances que en cap altre.
Aquesta setmana el principal portal del sector, Idealista, donava a conèixer que després de la implantació del límit als lloguers havien constatat una reducció del 14% del parc de lloguer i un augment del 4,6% en les rendes de llarga durada. Estableixen en un 30% la quota d’anuncis de lloguer de temporada (habitualment de menys d’11 mesos) mentre també es dispara l’oferta d’habitacions. Segons ha calculat aquest diari, divendres el seu portal oferia 4.620 pisos, dels quals amb prou feines 3.200 serien de lloguer de llarga durada.
Desajustos i decepció
La xifra està molt per sota de la demanda que encén el mercat, però, a més, desanima moltes persones que busquen pis i no veuen l’esperada caiguda dels preus. Algunes immobiliàries consultades ho atribueixen al fet que els pisos adaptats al nou límit, per tant, a preus més assequibles, són absorbits per les llistes d’espera que tenen molts API, així com pel cercle de confiança dels propietaris. Però, a més, els pisos que ja estaven llogats poden mantenir la renda a nous contractes en el cas de petits propietaris, de manera que tot aquell que ja tingués una vivenda a preu de mercat no el rebaixarà. En canvi, sí que podrà actualitzar-lo si durant el contracte previ no ho havia fet cada any.
El segon cas que s’ha convertit en un colador legal és el dels minipisos o els superpisos. L’índex no funciona (i ,per tant, no s’aplica) amb vivendes de menys de 30 metres quadrats o de més de 150. De manera que continuen tenint preu lliure. En el primer cas és en el que es produeixen autèntics excessos, ja que hi ha molta oferta a més de 1.000 euros d’estudis i lofts, com ha comprovat aquest diari. Però, a més, les opcions sense cèdula d’habitabilitat queden fora de la regulació al no ser considerades vivendes, de manera que no hi ha sistema de límits per aplicar-hi. Per un mínim de 800 euros s’ofereixen estudis de 20 o menys metres quadrats que no incompleixen la regulació de preus.
Notícies relacionadesLa franja econòmica s’ha vist encara més acotada des de la regulació. Els buscadíssims pisos de menys de 1.000 euros són més aviat residuals. A Idealista, 4.504 dels 4.620 d’aquest divendres estaven per sobre d’aquest import. I es tractava de microvivendes o en barris molt perifèrics.
Segons el parer del gerent de la Cambra de la Propietat, Óscar Gorgues, el nou sistema de control ha empitjorat el problema. "Hem tingut el trimestre amb menys fiances de la història, i el pitjor mes de març (des de l’índex), fins i tot comparat amb el 2020 i la pandèmia." No tenen ni borsa de lloguer. "Quan en disposem d’un, ni tan sols arribem a anunciar-lo, atesa la llista d’espera", acaba dient.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034