URBANISME

El gimnàs Sant Pau i 36 pisos socials estaran llestos en dos anys

L’entitat va passar una època difícil, i la seva atenció als sensesostre va perillar

Un empresari va salvar el projecte a l’adquirir l’immoble on estava previst aixecar un bloc d’habitatges de luxe. Ahir va acudir a l’inici de les obres a la ronda de Sant Pau, 46.

El gimnàs Sant Pau i 36 pisos socials estaran llestos en dos anys

TONI SUST

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’empresari Jaume Roures va explicar que va néixer a l’edifici del bar Marsella, a 500 metres del gimnàs social de Sant Pau. Al seu dia va intentar comprar-lo, però no ho va aconseguir. En canvi, sí que ho va poder fer amb el del gimnàs, a la ronda de Sant Pau, 46, on ahir va participar en l’acte de presentació d’una reforma que neix d’una operació immobiliària gens habitual a Barcelona.

La propietat anterior demanava 14 milions i l’Ajuntament de Barcelona no podia passar de 9,5. Roures va comprar l’edifici i el va revendre per 8 milions al consistori, i a més en l’acord va quedar escrit que allà es farien 36 habitatges de lloguer social, quan al seu dia estaven previstos pisos de luxe.

Trasllat temporal

Aquest desenllaç inesperat en una ciutat on l’especulació immobiliària és un dels signes dels últims anys es va començar a fer realitat física ahir, dia d’inici de les obres de reforma del gimnàs social de Sant Pau, és a dir, de les instal·lacions esportives que estan obertes al públic des del 1940 i que atenen la població més vulnerable de la ciutat. La reforma estarà acabada l’estiu del 2026.

Ara, amb la seva seu històrica tancada, el gimnàs continua desenvolupant la seva funció al carrer de les Floristes de la Rambla, 10, amb un espai més reduït, va recordar la seva directora, Lara Cáceres. L’entitat atén unes 100 persones que cada dia es dutxen allà, recullen roba neta i reben menjar. Les quotes mensuals van de 0 a 26 euros en funció de la capacitat de cada un.

Els últims anys han sigut molt difícils per a l’entitat, i mesos enrere la seva atenció als sensesostre que hi van a dutxar-se va estar en perill de desaparició perquè no arribava la subvenció prevista per l’ajuntament. Al final va arribar.

L’inici de les obres va ser presentat en un acte en què van intervenir Roures; Carme Trilla, presidenta de la Fundació Habitat3, que gestionarà els pisos; Cáceres; el comissionat per a l’Habitatge del consistori, Joan Ramon Riera; el comissionat del Pacte per Ciutat Vella, Ivan Pera, i l’arquitecte Ramon Bosch, de l’estudi Bosch. Capdeferro Arquitectura.

L’empresa Coyoacan, de Roures, s’encarregarà de construir l’edifici i els habitatges i els explotarà durant 55 anys. "No espero viure’ls", va precisar l’empresari amb sornegueria. Passat aquest període, els pisos passaran a engrossir el parc municipal d’habitatge. Les obres duraran prop de dos anys i tindran un cost de 8,8 milions d’euros (sense comptar l’IVA). Deixaran com a llegat els 36 pisos i unes instal·lacions esportives renovades, que en total sumaran 1.400 metres quadrats: 700 al soterrani, 300 a la planta baixa i 222 a l’entresolat.

Menys de 400 euros al mes

Trilla va remarcar que Barcelona hauria d’acollir més exemples d’una col·laboració publicoprivada com aquesta, basada en un projecte social no especulatiu, i va explicar que els lloguers estaran per sota del preu protegit i costaran uns set euros per metre quadrat; menys de 400 euros al mes.

Notícies relacionades

Allotjaran persones que estiguin en la llista d’espera del registre d’habitatge de l’ajuntament i per ser ateses per entitats socials. "És un èxit multiplicat per tres. Un orgull", va dir Trilla, en al·lusió al fet que el privat en aquest cas no ha aportat un 30% de l’habitatge previst a protegit, com preveu la norma municipal en vigor, sinó que ha donat el 100%.

La primera fase de les obres, iniciada ahir, inclou la demolició de les estructures i la façana i durarà uns quatre mesos. Després es procedirà a construir el gimnàs, que estarà als baixos, i els 36 pisos, que es repartiran en sis plantes i seran d’una i dues habitacions.