Esnòrquel científic
Aquest ha de ser l’únic lloc al món on no es parla de la carta de Pedro Sánchez. S’hi veuen donzelles, però no en conflictes. Així s’anomenen uns peixos de colors que aletegen tan contents. Són a la zona de banys del Fòrum, sí. Gairebé a peu d’escales, a vista d’esnòrquel, van i venen peixets amb pressa de ciutat. Una sípia et mira per sobre dels tentacles amb indiferència d’‘influencer’. "Hi ha molta vida", diu l’Andrea mentre fa fotos amb represa de paparazzi. En mitja hora ja ha albirat 30 espècies urbanites. N’hi ha registrades més de 900 a l’àrea metropolitana de Barcelona. Disney fa una pel·lícula amb menys.
Ho anomenen esnòrquel científic. Són sessions d’aleteig amb càmeres per les platges de Barcelona. ¿La missió? "Reportar el màxim possible d’organismes vius marins a través de fotografies subaquàtiques". S’hi pot apuntar qualsevol que sàpiga nedar a partir de 8 anys. "Es pot veure de tot –garanteix l’Andrea–. Si t’hi fixes". De pops fins a rajades. Mira, un peix amb el cap daurat, ¿l’has vist? "Hi ha més de 100 espècies de peixos a prop de la costa, per davant de les boies".
Anèl·lides, es llegeix a les dessuadores. "Som biòlogues i oceanògrafes treballant per a la conservació i la restauració del mar", resumeix l’Andrea. Fa 7 anys i mig que va fundar aquesta empresa de científiques emprenedores. "En ciència –apunta– sempre ha sigut més difícil per a les dones fer-se un forat". S’encongeix d’espatlles. "Ho continua sent".
Els peixos ja la miren amb cara de "¿però tu no tens casa?". Andrea Comaposada, 34 anys, és biòloga marina. L’has de treure del mar arrossegant. Es pot estar tres hores al dia fent esnòrquel o submarinisme amb càmera. També a l’hivern. Bussejar amb ella és com descobrir un Matrix sota el mar. Cada 30 segons t’assenyala una cosa impensable. Se sap d’una tirada 600 espècies.
L’Andrea et fa espòiler submarí abans d’entrar al mar amb càmera. "A veure si tenim la sort de veure les torpedes –creua els dits–, aquí se’n veuen bastantes". Són rajades molt vistoses. Avui també anirem a buscar un pop que viu per aquí sota. Fins i tot es pot veure, assegura, un arbre de Nadal (és una espècie exòtica). "I la medusa luminescent és guapíssima, és rosa".
S’han fet 38.700 observacions només a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Més de 900 espècies submarines identificades gràcies a "ciutadans científics·. Qualsevol pot pujar les seves troballes a Minka. És una plataforma de ciència ciutadana (minka-sdg.org). "Com un Facebook de natura", compara la biòloga. Hi ha els registres d’Urbamar Bio, el "projecte pilar" d’Anèl·lides. Rastregen la vida submarina de Barcelona, Sant Adrià de Besòs, Badalona i, des d’aquest any, de Montgat i el Prat de Llobregat.
"Hi ha molta vida aquí", diu Jaume Piera, un altre addicte a l’oceà, 57 anys. Ell és investigador de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC). Aquest cap de setmana convertirà Barcelona en un safari urbà.
Ahir va arrencar BioDiverCiutat. "Ciència ciutadana". Una autèntica rave de la biodiversitat urbana. Forma part de la competició internacional amistosa City Nature Challenge. Aquest any s’hi han sumat 690 ciutats. ¿L’objectiu? Registrar el màxim nombre d’espècies urbanes possible durant 4 dies seguits.
Tot i que a Barcelona ho organitza l’Institut de Ciències del Mar, animen a documentar també la fauna urbanita terrestre. L’agenda inclou maratons d’esnòrquel amb Anèl·lides, immersions científiques amb la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (Fecdas) i sortides ornitològiques amb l’Associació Naturalista Torrellenca, entre mil tallers i itineraris guiats.
Notícies relacionadesL’any passat hi van participar 300 persones només a Barcelona. 60.513 observacions, en total 1.440 espècies. Això és molt tenint en compte que és abril i l’aigua està a 15 graus. Però amb neoprè i gorro es pot mantenir l’enteresa de la princesa de Frozen almenys mitja hora.
"Cada any –apunta l’ICM-CSIC– s’ha citat alguna espècie que no s’havia observat a Catalunya". "És el que ens interessa més –assenyala el Jaume–: crear aquestes comunitats de pràctica que s’adonen que ens estan donant una quantitat de dades impressionant". D’aquí va néixer la BioMARató. "¿I si a més de fer 4 dies de competició mundial –van pensar– ho fem tot l’estiu?". I van estendre la caça fotogràfica per Catalunya de maig a octubre. Qualsevol pot pujar les seves troballes directament a Minka o afegir-se a les sortides amb càmeres per Barcelona, Tarragona i Girona. Porten registrades gairebé 160.000 observacions (verificades) per tota la costa catalana. Més de 2.600 espècies.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034