El 84% dels bars i restaurants de BCN són de lloguer

Els arrendataris paguen gairebé 1.600 euros al mes de mitjana segons una radiografia municipal, avançada el 3 de maig passat per EL PERIÓDICO.

El 84% dels bars i restaurants de BCN són de lloguer

patrícia castán

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Els lloguers de Barcelona no només són un malson per als inquilins que busquen pis, sinó també per als emprenedors i les empreses que aposten per l’hostaleria a Barcelona. En l’actualitat, el 84,2% de bars i restaurants de la ciutat són locals de lloguer, davant només un 14,4% de propietat, tot i que aquest últim percentatge ha crescut lleugerament el 2023. Els arrendataris s’enfronten a una renda mitjana de 1.594 euros, eliminant els preus extrems per no distorsionar l’estudi sectorial impulsat per l’ajuntament.

Segons aquesta recent radiografia municipal, avançada el 3 de maig per EL PERIÓDICO, el lloguer més habitual es troba en el tram superior als 1.800, després de créixer 6,8 punts per sobre del 2022, seguit pels espais que cotitzen a entre 1.200 i 1.799 euros. El percentatge dels més barats, per sota de 800 euros, es fa més petit any rere any.

L’entrada en escena de molts inversors forans a l’hostaleria de la ciutat ha produït una competència més gran i preus a l’alça en moltes zones, que només es van frenar durant la pandèmia. I els epicentres turístics solen tenir xifres de quatre zeros en les rendes, que condicionen els marges de rendibilitat fins al punt que moltes aventures empresarials són efímeres.

L’antiguitat mitjana dels negocis d’hostaleria a la ciutat és de 12,7 anys, cosa que implica que a cada traspàs i relleu se solen negociar nous contractes a l’alça. Set de cada deu són posteriors al 2010 i únicament un 15,4% van néixer abans del 2000.

Per zones i per mida

Els arrendaments més cars estan situats al districte més turístic de la capital catalana, Ciutat Vella, amb una mitjana de 2.067,6 euros, seguit per les Corts (1.883,6), l’Eixample (1.814,4) i Gràcia (1.717).

A l’extrem oposat, els districtes on més assequibles són els lloguers per regentar un bar o restaurant són Horta-Guinardó (1.003 euros al mes), seguits per Sant Andreu (1.120 euros) i Nou Barris (1.135 euros).

Notícies relacionades

La superfície mitjana dels establiments és de 111,9 metres quadrats, similar a la de l’informe del 2022. No obstant, les dimensions varien segons sigui el tipus d’oferta. Així , els restaurants necessiten més espai i arriben als 148,4 metres quadrats de mitjana, dels quals 90,3 corresponen a la sala. En canvi, els bars-restaurant tenen una superfície mitjana de 132,2 metres quadrats, i els bars de només 70,7.

Més enllà de la ubicació i l’espai, un altre element que també determina la rendibilitat potencial i els lloguers en l’hostaleria local és comptar amb una terrassa o no, i que aquesta sigui el més àmplia possible. A finals del 2023, el 74,3% dels locals tenia terrassa coberta exterior. I la seva superfície mitjana era de 15,6 metres quadrats, també més petites. Destaca també que els franquiciats són només el 4,2%, tot i que han pujat gairebé dos punts en només un any.