Pacificació sense consens

BCN rebutja anul·lar la reforma en marxa de la ronda de Sant Antoni

El grup municipal del PP i un particular havien sol·licitat la nul·litat del projecte de reurbanització, que ha sigut descartada en comissió de govern després d’una anàlisi jurídica.

BCN rebutja anul·lar la reforma en marxa de la ronda de Sant Antoni

PATRÍCIA CASTÁN

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Encara hi havia veïns i comerciants contraris al model de reurbanització que s’està portant a terme a la ronda de Sant Antoni que s’aferraven a una possible marxa enrere del projecte, després que el PP i un particular articulessin una petició de nul·litat i la suspensió de les obres. Però la pacificació del vial és ja imparable, segons va concloure dijous la comissió de govern a l’acordar no admetre a tràmit les dues sol·licituds.

El llarg debat i la pugna política i veïnal que van acompanyar la redacció del projecte per mantenir o no de manera definitiva l’ús per als vianants de la ronda –una vegada el mercat municipal va tornar al seu emplaçament el 2018 i es va poder desmantellar el provisional– suma anys de desacords. Però el 31 d’agost del 2023 es va aprovar el projecte executiu per a les tasques de reurbanització de la ronda de Sant Antoni entre Comte d’Urgell i Floridablanca, i del carrer de Tamarit entre Comte d’Urgell i la mateixa ronda.

L’alcalde Collboni va decidir mantenir el pla forjat durant el mandat d’Ada Colau. La notícia va satisfer algunes entitats del Raval i cíviques, però no va agradar a la plataforma de residents de la zona que s’oposaven a l’esmentada versió de plataforma única per a l’eix. Però van ser un particular i el PP els que van demanar que es declarés d’ofici la nul·litat de ple dret del projecte i se suspengués l’inici de les obres al principi d’any. Aquestes s’estan executant a la part central de la ronda, amb un pressupost total d’11,6 milions d’euros. La prioritat del govern municipal era "acabar amb la provisionalitat d’aquest espai i no demorar més l’inici d’una transformació que es considerava urgent".

Finalment, dijous la comissió de govern va descartar la sol·licitud de nul·litat després d’haver-ne fet una anàlisi jurídica. En essència, consideren que el procediment d’aprovació del projecte va ser tramitat de manera correcta, "d’acord amb la seva naturalesa de projecte d’obres ordinàries i tal com ho preveu la normativa vigent" sobre les obres i serveis dels ens locals (decret legislatiu 2/2003).

Fonts municipals assenyalen que "amb la revisió d’ofici dels actes administratius es predica l’eliminació del món jurídic d’un acte ferm, sense acudir als jutjats i tribunals". Afegeixen que la jurisprudència reitera la necessitat de recórrer a les causes de nul·litat "de manera restrictiva" i amb "caràcter excepcional per salvaguardar el principi de seguretat jurídica".

Al no apreciar "fonamentació" als escrits presentats –en tant que "no indiquen de manera clara i fonamentada quins aspectes del projecte vulnerarien la legalitat vigent, fent en lloc d’això una remissió general a la normativa urbanística i al projecte en general"– es considera que el procediment no queda avalat, i per tant s’ha decidit no admetre l’esmentada petició.

L’ajuntament creu que els sol·licitants haurien d’haver defensat els seus arguments durant el "període d’al·legacions en fase d’exposició pública o amb un recurs de reposició o contenciós administratiu". I considera que no hi ha hagut indefensió "en cap cas".

Notícies relacionades

Terminis previstos

El consistori assegura que les obres estan seguint els terminis previstos, amb l’objectiu d’habilitar el nou espai pacificat amb plataforma única entre els carrers de Villarroel i Floridablanca que s’unirà amb la plaça del Pes de la Palla, on s’ubicarà una nova àrea de joc. El projecte contempla també habilitar un carril bus de baixada entre Villarroel i Comte d’Urgell, així com la renovació del carrer de Tamarit i la plaça del Dubte. Quan finalitzi la reurbanització s’establiran els usos i la gestió de l’espai.