L’acusació del cas Tersa vol investigar la Generalitat

Els advocats d’Airenet sol·liciten que es reobri la causa arxivada per la jutge i que se citin com a imputats alguns funcionaris.

L’acusació del cas Tersa vol investigar la Generalitat

J. G. ALBALAT Jordi Ribalaygue

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’associació Airenet, que exerceix l’acusació en el cas Tersa, ha sol·licitat a l’Audiència de Barcelona que reobri la causa contra els directius i encarregats de la incineradora de Tersa, a Sant Adrià de Besòs, per la presumpta emissió de substàncies contaminants i que s’investigui no només directament l’empresa, sinó també la Generalitat per la falta de control de les dades remeses per la planta minut a minut. Els advocats de l’associació, Francesc Jufresa i Ferran Grasas, han presentat un recurs d’apel·lació contra la decisió de la jutge d’instrucció de Badalona d’arxivar el procés judicial. Al·leguen que una pericial de la Guàrdia Civil insinua la presumpta existència d’un perill per a l’ecosistema i un risc per a la salut de les persones.

El recurs recorda que l’activitat d’incineració de residus de Tersa hauria, per llei, de ser objecte d’un doble control. Un d’exercit per la mateixa empresa, tant d’emissió de contaminants com la temperatura de combustió, i un altre per la Direcció General de Qualitat Medioambiental de la Generalitat, que rep informació al minut. Els advocats remarquen que la cap d’emissions de la direcció general va reconèixer al jutjat el passat 18 d’abril que la Generalitat no disposa de mitjans per a aquest control.

Segons l’opinió dels advocats d’Airenet, això demostra que la Generalitat no controla les emissions generades per Tersa. Un informe pericial realitzat per la Guàrdia Civil s’endinsa en la qüestió i destaca que no és possible donar fiabilitat al fet que els processos de combustió s’estiguin fent de manera que assegurin la destrucció de contaminants, com les dioxines o els furans.

Menyspreu als pèrits

Notícies relacionades

En el recurs, els lletrats defensen les conclusions d’aquest dictamen i la tasca dels agents que el van elaborar. Alhora, plantegen que en la interlocutòria d’arxivament es reflecteix un criteri judicial de menyspreu envers aquests pèrits, a qui Tersa no els va facilitar les dades relatives a les temperatures dels forns d’incineració. En canvi, retreuen a la jutge que sí que fes cas a un informe pericial de la defensa que no ha sigut ratificat al jutjat per qui el va elaborar i que, segons els lletrats, és un físic especialitzat en energia eòlica, no en els processos químics propis d’una incineradora.

Airenet no només sol·licita que es reobri el cas, sinó que Tersa, com a persona jurídica, sigui citada com a investigada, així com els funcionaris que van tenir assignats el control de les dades a l’interior de la incineradora. Entre ells, reclamen que comparegui un càrrec de la direcció general que va reconèixer que no es revisaven les dades.