Un xiringuito sense alcohol i amb futur

«¿I què veneu?». La clientela de platja que arriba a aquest singular quiosc-bar al costat del litoral a la recerca de cerveses es continua sorprenent de la iniciativa. Han aconseguit una concessió per continuar 4 anys més.

Un xiringuito sense alcohol i amb futur

MARGOT CANAVAGGIA

2
Es llegeix en minuts
MARGOT CANAVAGGIA

Enmig del bullici del barri de la Barceloneta, on locals i turistes busquen refrescar-se amb una cervesa, hi ha un racó que desafia les normes socials i promou la sobrietat. És un xiringuito situat estratègicament al parc de la Barceloneta, al costat de l’Hospital del Mar, amb una història i una missió totalment singulars. I uns preus molt inferiors als dels locals turístics al seu voltant.

"La gent se sorprèn quan els diem que aquest és un espai sense alcohol i regentat per exalcohòlics i exdrogoaddictes", afirma Enriqueta Moyano, presidenta del Grup d’Ajuda Mútua d’Alcohòlics Rehabilitats (GAMAR), l’entitat titular del local. Aquest quiosc-bar ha resistit dues dècades al mateix emplaçament i aquesta primavera ha consolidat la seva permanència amb una concessió oficial.

Patates fregides i molt cafè

Moderns grafits decoren l’exterior i anuncien el seu tret distintiu. Les cadires i taules s’estenen sota els arbres. I a la barra apunten des de patates fregides fins a cafès cremosos. Ni rastre de birres, còctels o cubates. Dia rere dia persones que inicien una nova vida ofereixen a la clientela complets esmorzars, entrepans i, per descomptat, una gran varietat de begudes no alcohòliques. EL PERIÓDICO s’ha submergit en el funcionament d’aquesta terrassa única en la seva espècie, de la mà de la presidenta del grup i alguns membres de la junta directiva. La fundació GAMAR va néixer fa més de 20 anys per ajudar persones atrapades en el cercle viciós de l’alcohol i les drogues mitjançant "repartiment d’informació" i "acompanyaments personalitzats". Com a complement pràctic, va sorgir l’Espai sense Alcohol, un quiosc-bar portat per ells mateixos.

"Encara em pregunten: ‘¿I què veneu?’ ‘¡Doncs totes les altres coses!’", assenyala Moyano, indignada per les reaccions d’alguns clients que no entenen la filosofia del lloc. Tot i que també molts accepten educadament l’absència d’alcohol, hi ha qui s’enfada i respon amb "grolleries". No obstant, amb el temps, un "públic concret i definit" ha anat triant aquest xiringuito. "Ve sobretot personal de l’hospital i veïns del barri", explica Moyano, afegint que els preus suposen la meitat que a la platja.

Antònia Viñals, secretària general del grup d’ajuda, informa orgullosa que estan "oberts tot l’any", contràriament als altres xiringuitos del litoral.

El 2003, quan van néixer GAMAR i l’Espai sense Alcohol, Moyano volia inicialment crear una "taula saludable" a la platja només per proporcionar informació sobre mètodes de rehabilitació i vendre productes alternatius a l’alcohol. No obstant, va ser Imma Mayol, llavors presidenta de l’institut municipal de Parc i Jardins, que va decidir cedir a la fundació aquest cafè a l’aire lliure al parc de la Barceloneta.

Un repte quotidià

Notícies relacionades

Tot i que l’Ajuntament de Barcelona preveia que la terrassa lliure d’alcohol tindria només sis mesos de vida, ha aguantat fins avui. Si bé durant tot aquest temps el grup d’ajuda ha obtingut la cessió de l’espai de forma "solidària" per part del consistori, el mes d’abril passat va firmar la primera licitació per conservar el lloc almenys quatre anys més.

La junta de GAMAR està composta per gairebé 50 membres, la majoria exalcohòlics que han completat el seu procés de rehabilitació. Els empleats del quiosc fan aquí "treballs de reinserció social" després de complir condemnes a la presó o com a "alternativa" a aquestes. En tots els casos, per delictes comesos sota la "influència de l’alcohol i les drogues". Moyano admet que de vegades la gestió del personal és "complicada", però suposa una segona oportunitat per reconduir trajectòries vitals.