Copa Amèrica

"No esperava veure peixos com aquests"

Els voluntaris coincideixen a tenir la sensació de formar part d’una cosa «gran»

Barcelona Activa ha organitzat formacions perquè els futurs voluntaris coneguin la biodiversitat de la zona i la realitat del barri. Ahir va tocar esnòrquel a la Barceloneta.

"No esperava veure peixos com aquests"
2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

El procés d’immersió a la Barceloneta per a alguns dels més de dos mil voluntaris de la Copa Amèrica va culminar ahir amb una sessió instructiva d’esnòrquel. Els que participaran en el gran esdeveniment esportiu ho faran després d’haver conegut espècies com el fadrí, la donzella, la bavosa morruda i l’eriçó, entre d’altres.

"S’han sorprès, perquè molts no s’esperaven que a la mateixa ciutat de Barcelona hi hagués tanta biodiversitat", explica Andrea Comaposada, directora de l’entitat ambiental Anèl·lides. Alguns sortien tremolant de l’aigua perquè la temperatura no era del tot estiuenca, però amb la satisfacció d’haver comprovat que al mar es podia observar l’après en la sessió teòrica.

"No esperava veure peixos com aquests", admet Antonella Dimassa, una italiana que viu a Barcelona des de fa temps. "Jo visc a la platja, estic tot el dia aquí, però no era conscient que es podien albirar aquests animals submarins", afegeix.

L’objectiu del projecte és molt clar: els voluntaris de la Copa Amèrica han d’entendre millor els racons del barri de la Barceloneta per després transmetre-ho als visitants. I la millor forma d’aconseguir-ho, consideren des de Barcelona Activa, és amb una immersió, literal en el cas d’aquesta activitat concreta. "Es tracta d’una formació vivencial, i no només sobre biodiversitat. Altres dies s’han organitzat passejos pel barri amb entitats locals perquè s’amarin de la tradició cultural i marítima de la zona", apunta María Ángeles González, de Barcelona Activa.

"Podran ser prescriptors de la Barceloneta, amb informacions correctes, no només durant la Copa Amèrica, sinó també en els seus entorns familiars i d’amistat", suggereix González. Als restauradors de la zona, també se’ls han ofert cursos accelerats d’anglès.

L’espineta dels Jocs

A Álex se li va acudir apuntar-se com a voluntari per "treure’s l’espineta" dels Jocs Olímpics: "Durant la inauguració, estava de vacances a Menorca i me’ls vaig perdre. Com m’agraden el mar i les regates, aquesta vegada he decidit ser voluntari". Molts dels continguts de la sessió no eren nous per a ell, però reconeix que mai havia bussejat a Barcelona.

La Priscila i el Ricardo, dos veïns de l’Eixample que també es van afegir a l’exèrcit de voluntaris i que han passat fred després de sortir de l’aigua, creuen que és bo realitzar aquest tipus d’activitats. "És una oportunitat per ser inclusius amb el barri, ja que vindrà molta gent", opina ella. Ell, que considera que l’acumulació de visitants també té conseqüències negatives, assegura que és millor que la gent que visiti Barcelona descobreixi com és cada racó de la ciutat.

La part negativa de l’aprenentatge és la brutícia que s’acumula a l’aigua. Comaposada assenyala que aquesta realitat també era necessari que s’exposés. "La biodiversitat a Barcelona és interessant, però també és veritat que es veuen molts plàstics flotant a l’aigua. Preteníem conscienciar sobre aquest problema i les seves conseqüències per als ecosistemes", exposa.

Notícies relacionades

Ramón Posada, d’Esplugues de Llobregat, per a qui l’experiència ha sigut "molt divertida", també ha quedat decebut amb la brutícia: "Hauríem de col·laborar perquè l’aigua fos més neta. Malgrat la massificació, encara hi ha vida marina. Però a la porqueria se sumen els microplàstics, que no els veiem, i cal solucionar-ho".

Tots els participants van coincidir en la idea de tenir la sensació de formar part d’una cosa "gran" i "molt especial".