A sarrià

El TSJC frena la construcció de pisos de luxe a Can Raventós

Una plataforma veïnal proposa que la casa sigui d’ús per a joves i entitats 

L’Ajuntament de BCN descarta recórrer la sentència que dona la raó als veïns al concloure que el pla vulnera la norma que preserva la masia.

El TSJC frena la construcció de pisos de luxe a Can Raventós
2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Revés judicial a un projecte urbanístic que l’Ajuntament de Barcelona va beneir per aixecar pisos de luxe sobre el jardí de Can Raventós, una masia catalogada de Sarrià. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar el pla que Barcelona en Comú, el PSC i Barcelona pel Canvi –el grup municipal que Manuel Valls va encapçalar– van aprovar el setembre del 2020 per autoritzar que mig centenar d’apartaments s’alcés dins d’un recinte protegit pel seu valor patrimonial. Uns 15 domicilis que encara estaven pendents d’edificar-se s’han ofert en els últims mesos per preus que fluctuen entre 842.000 i 2,1 milions d’euros.

L’efecte pràctic de la sentència és que impedeix erigir dos blocs a l’esplanada adjacent a la finca i compartimentar l’interior de l’immoble del segle XIX amb diverses vivendes. El propòsit constructor queda avortat de moment, a l’espera de si la promotora Corp recorre la resolució, que no és ferma. Si la immobiliària –que no ha respost a les preguntes d’aquest mitjà– vol seguir litigant al Tribunal Suprem, ho farà sola, sense que l’ajuntament l’acompanyi. El consistori –que també constava com a demandat en la causa– avança que no apel·larà.

"No hi presentarem recurs, els nostres serveis jurídics donen per finalitzat el recorregut jurídic", respon el districte de Sarrià-Sant Gervasi a preguntes d’aquest diari. Atén així la petició de la plataforma Defensem Can Raventós, que instava el govern de l’alcalde Jaume Collboni a acatar la clatellada dels jutges a la primera.

"La sentència és clara, òbvia i definitiva. No és necessari allargar una agonia", resol Natàlia Botinas, membre del col·lectiu contrari a edificar a la masia. Mentre l’Associació Veïnal de Sarrià va presentar el contenciós el 2021, Defensem Can Raventós ha sostingut el pols contra un projecte que qualifica d’especulatiu i perniciós, per haver arrasat una de les últimes parcel·les històriques intactes al barri.

El consistori es va avenir a la tala de 22 arbres al jardí a partir d’agost del 2023, quan van començar els treballs preliminars a la parcel·la. Tot i que no s’ha arribat a construir a sobre, l’arbreda va desaparèixer i ha quedat un solar sense vegetació enganxat a la masia, que és de propietat privada. "Volem que es replanti quan sigui possible", planteja Botinas. Al seu torn, proposa que el jardí "s’obri al públic, sigui un refugi climàtic durant els 12 mesos de l’any i que la casa sigui d’ús per a joves i entitats de cultura popular del barri, que no tenen espai on reunir-se".

Infracció "inqüestionable"

Notícies relacionades

La secció segona de la sala contenciosa administrativa del TSJC deixa sense empara les obres perquè considera "inqüestionable" que el pla per aixecar pisos d’alt nivell a la finca "infringeix les determinacions del planejament superior". Cita el catàleg de patrimoni històric-artístic de Barcelona i el pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic a Sarrià-Sant Gervasi. Tots dos són de més rang que l’acord que avalava edificar a la masia de Sarrià, una de les últimes que havia subsistit sense cap alteració.

La sentència fa inviable retocar el planejament però no impossibilita per complet que algun dia s’edifiqui a la masia.

Temes:

Vivenda