Anunci municipal

Collboni promet 31 milions d’euros per reformar la Barceloneta

L’alcalde desgrana un paquet de reformes en equipaments, carrers i vivenda pública que desvincula de l’impacte de la Copa Amèrica, mentre que l’oposició l’acusa d’electoralista.

Collboni promet 31 milions d’euros per reformar la Barceloneta
3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va anunciar ahir que s’invertiran 31 milions d’euros fins al final del mandat al barri de la Barceloneta, epicentre de les regates de la Copa Amèrica de vela, que es disputa aquest estiu a la costa de la ciutat. Tot i que un grup de veïnes van expressar els seus temors al regidor que la competició intensifiqui la gentrificació de la zona marítima de Ciutat Vella, Collboni va desvincular el paquet inversor de l’impacte del torneig nàutic, que durarà de l’agost a l’octubre.

"Totes aquestes inversions les hauríem fet igual, no té a veure amb la Copa Amèrica", va respondre. No obstant, el comunicat de l’ajuntament defineix el pla d’obres que s’ha d’executar fins al juny del 2027 com a "extraordinari" i indica que pretén, en part, donar resposta "al previsible ús intensiu de l’espai públic del barri aquest estiu i, aquest any, per la Copa Amèrica".

La nota oficial del consistori refereix que la Barceloneta "rep una pressió intensiva en l’època estival i aquest any, a més, preveu una gran afluència de persones i una activitat més elevada per la celebració de l’edició 2024 de la Copa Amèrica de vela". La mesura forma part del pacte del PSC i ERC pels pressupostos de la ciutat. Els republicans van recordar que es tracta d’un "pla de retorn a la Barceloneta per la Copa Amèrica". "Qualsevol esdeveniment ha de deixar un llegat i un retorn social en favor de la gent", va dir la presidenta del grup municipal d’ERC, Elisenda Alamany.

En canvi, Collboni va preferir recalcar que les mesures atenen "reivindicacions dels veïns de la Barceloneta pendents des de fa 10 o 15 anys". "Quan es demanava un centre d’atenció primària o places d’escola bressol es feia abans que la Copa Amèrica vingués", va remarcar.

18 milions en equipaments

L’alcalde va afegir que "la millora de l’espai públic" que el pla preveu "s’ha de fer abans de l’estiu", previ a l’inici de les regates. "Però no té una vinculació directa. Aquestes inversions venen per quedar-se per molts anys i per millorar la vida dels veïns". Els 31 milions se segreguen en diverses partides, amb 30 reformes de manteniment de l’espai públic i millores en edificis públics. L’Ajuntament desgrana que 18 milions es destinen a remodelar equipaments del barri. Preveu la cobertura de les pistes esportives de la Maquinista, l’ampliació de l’escola bressol La Mar, la creació d’un centre comunitari i juvenil a l’antiga Cooperativa Segle XX i un nou local per a entitats al passeig Joan de Borbó.

Al seu torn, es dota de pressupost les obres per edificar un institut de nàutica al port i afrontar la construcció d’un parc tecnològic de nàutica, d’uns 13.000 metres quadrats. El projecte inclou una adquisició ja formalitzada, la de l’antiga Clínica Barceloneta, de 3.000 metres quadrats, que ha d’allotjar el futur ambulatori del barri. També hi figuren treballs d’ampliació a l’Hospital del Mar.

Al seu torn, es dediquen 10,8 milions a reurbanitzar carrers i renovar voreres danyades. Alguns canvis ja s’estan abordant, com l’extensió d’un carril bici al passeig Joan de Borbó, l’eix que uneix el barri amb el port. Allà també es preveu reparar els bancs de fusta. El mobiliari urbà i el paviment es rehabilitarà al passeig Marítim, es reurbanitzarà el carrer de Pepe Rubianes i quatre vies interiors més del barri, així com la plaça del Poeta Boscà. Hi haurà millores al paviment i la vegetació de la plaça de la Maquinista.

D’altra banda, es crearà una zona de joc infantil de 2.800 metres quadrats al parc de la Barceloneta. L’ajuntament afegeix que ja s’han pavimentant calçades en diversos punts del barri i que prosseguiran amb més reparacions, taxades en 3,5 milions. A part, s’estudiarà la cobertura parcial de la Ronda Litoral al seu pas per la zona. Amb 2,2 milions més se sufragaran rehabilitacions de 81 pisos reservats a gent gran en una promoció del carrer Pinzón i 18 més de Joan de Borbó, de titularitat pública.

Notícies relacionades

Denúncia a la Junta Electoral

Part de l’oposició va criticar que Collboni hagi divulgat les inversions enmig de la campanya electoral de les eleccions europees. El PP denunciarà davant la Junta Electoral que l’alcalde hagi convocat un acte per presentar les mesures davant la premsa i entitats veïnals. El regidor de Barcelona en Comú, Pau Gonzàlez, va titllar de "vergonya" que Collboni hagi fet difusió de l’"enèsima pluja de milions per pal·liar els efectes de la Copa Amèrica".